用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想係纽西蘭回流香港讀中學求解答
樓主: kckkck
go

想係纽西蘭回流香港讀中學求解答

bobo101^*^ 發表於 23-2-1 16:17
你說出了重點!!! 所以唔好理人太多, 唔合適的話, 一家人商量後再作決定。
回流總好過死守。

你姊边個国家?我都難揾到個地方悶得过紐西蘭 當初都預左悶死忍,但对我來說只係仔讀英語學校同埋果啖空氣好D,其他冇樣岩我,係極易抑鬱 ,噤鍾意戶外田園生活既会鍾意呱!

Rpp 發表於 23-2-1 16:33
我都有你既經歷,不過係廿幾年前,當年係隨夫移民紐約,2000年回流番香港,嗰邊悶到抽筋,落雪鏟雪為樂, ...

我以為老年一族先扺得悶 你好叻你話英文屎都開到餐館,应不太差,我好在吾洗鏟雪,不过成落雨天真心煩

kckkck 發表於 23-2-1 17:03
我以為老年一族先扺得悶  你好叻你話英文屎都開到餐館,应不太差,我好在吾洗鏟雪,不过成落雨天 ...

老公開我都要幫手,我哋過去有朋友開細細間金舖,大部分都已回流,有啲返深圳發到唔清唔楚。
依家得閒成班一齊行山,飲茶。唔悶得。

kckkck 發表於 23-2-1 17:03
我以為老年一族先扺得悶  你好叻你話英文屎都開到餐館,应不太差,我好在吾洗鏟雪,不过成落雨天 ...

其實真係睇性格喜好,有朋友移居澳洲後,每日除咗訓覺幾個鐘,其餘時間留係花園和溫室的時間打理農作物和花草樹木多過係屋內,個個weekend同小朋友去camping, 日子非常充實,忙過係香港返工

Rpp 發表於 23-2-1 17:13
老公開我都要幫手,我哋過去有朋友開細細間金舖,大部分都已回流,有啲返深圳發到唔清唔楚。
依家得閒成班 ...

寫意,最緊要找到自己的快樂,外國月光又不是特別圓的

LeeCC 發表於 23-2-1 17:17
其實真係睇性格喜好,有朋友移居澳洲後,每日除咗訓覺幾個鐘,其餘時間留係花園和溫室的時間打理農作物和 ...

对呀!有D人鍾意呢類生活,要对岩人呀 我就係個連西貢離島都吾想去,仔又想跟車去山長水遠去下郊外,所以只係適吾適合咯,冇話好吾好既

LeeCC 發表於 23-2-1 17:17
其實真係睇性格喜好,有朋友移居澳洲後,每日除咗訓覺幾個鐘,其餘時間留係花園和溫室的時間打理農作物和 ...

我都有朋友係加拿大養埋鵝,鴨,種菜,我唔鐘意。

Rpp 發表於 23-2-1 18:18
我都有朋友係加拿大養埋鵝,鴨,種菜,我唔鐘意。

我養富貴竹擺喺屋企都養乾埋,忘記咗換水,如果養狗養鵝,人未死,動物死左。唔好話俾個後花園打理囉。

kckkck 發表於 23-2-1 16:03
兩個仔係呢度連書都冇  書包只帶食物盒,佢地就話學校有書教,所以我真怕佢地番完多年学原來只原 ...
讚成如果不合適,早點決定。因為小朋友求學期就是那麼幾年。我有朋友去英國,又對學校有讃冇彈,不知道是否選擇性只寫好方面。但幾肯定任何一個國家,都有兩體。

根本唔係人人適合移民,有人如魚得水,有人受罪又受苦。自己應該衡量好各方面先行動,始終係一發動全身,唔係去玩去旅遊咁簡單。唔係乜報喜不報憂,人地適應咪係喜,唔適應咪係憂。外國地大,生活簡樸,唔適應就叫唔方便,悶,適應就叫有空間、少壓力,都係睇人。世上無一個地方係天堂樂土,就睇自己想要啲乜。HK band1生去到hea嗎?但有band1校墊低生,係香港逃避番學,出到外國讀脫胎換骨,變得好勤力同鍾意番學。亦有名校生出國,繼續出類拔萃。無論出國留學同移民,都唔係適合每個人既,最緊要睇性格同每人情況。

hohoho888    發表於 23-2-3 14:11

kckkck 發表於 23-2-1 11:44
大仔係,但只讀了中一上学期,他成績不太好讀2C-3A校,細既直頭只在港讀半個学期五年班,如趕在今年開学前 ...

仔仔小學係咪外地返學?

Rpp 發表於 23-2-1 18:22
我養富貴竹擺喺屋企都養乾埋,忘記咗換水,如果養狗養鵝,人未死,動物死左。唔好話俾個後花園打理囉。
...

pipeter.john 發表於 23-2-1 22:29
讚成如果不合適,早點決定。因為小朋友求學期就是那麼幾年。我有朋友去英國,又對學校有讃冇彈,不知道是否 ...

英國就可能好D既,我呢度如果搬去D出名D既公校其實都可以既,但呢度生活下去我怕左啫 黎黎去都係去果几間食肆,生活就係出入超市(一星期去一次),平時活動就係在家煮三餐。還好既係依家每星期六打一次羽毛球,就係噤咯

Yanamami 發表於 23-2-1 23:10
根本唔係人人適合移民,有人如魚得水,有人受罪又受苦。自己應該衡量如各方面先行動,始終係一發動全身,唔 ...

同意呀!冇話边度好適吾適合,不过係c6以前都住左十年,不过佢果時細D,中學至大學,以前年代生活簡單跟家人移民,煲下港劇番下學又一日,噤佢份人冇咩要求,可能年代吾同接受程度吾同,我地走時又冇得係果边生活一次,入讀一次 但黎到太多因素变得好差,呢D係預計吾到,不过可能我呢边實在悶到不能再悶,噤冇人想既,但如果連讀書都吾見得理想,唯有早早地閃

Rpp 發表於 23-2-2 00:18

係呀,接住,但如回港又吾知会吾会要重讀五,六年級,即再黎过 其實过黎接近兩年,吾覺得佢地有咩學过

Yanamami 發表於 23-2-1 23:10
根本唔係人人適合移民,有人如魚得水,有人受罪又受苦。自己應該衡量如各方面先行動,始終係一發動全身,唔 ...

補充句,本來由頭到尾都冇諗过走架,係黑暴果時見到噤,先有走既念頭,加上病毒又不断網課,噤當時紐西蘭O個案,咪一試咯 噤我地申請又吾覆雜,只係我補D資料就可定居,c6同D仔又係公民咪一試咯

回覆 kckkck 的帖子

你情況跟友人相似,佢可能比你好一點,小朋友初小,無謮書壓力,回港後重讀很快適應。你小朋友初中,學業上可能遇到較多問題,加上開始反判期,建議多跟學校表述你的背景情況,看看有沒有類近 case,及學校如何協肋。回流跟出走一樣,要小心計劃,不要衝動,後侮多一次。可叫先生回港打點一切,約學校安排視像,跟小朋友來過輕鬆對話,做好準備,祝順利過渡。

lot888 發表於 23-2-2 08:28
回覆 kckkck 的帖子

你情況跟友人相似,佢可能比你好一點,小朋友初小,無謮書壓力,回港後重讀很快適應。 ...

謝謝你呀!不过我地如一走都应一齊走,因為我先生又真係處理几吾掂 我吾可吾跟埋,回港要處理好多問題,補習+自己又跟下,兩個仔又吾係几反叛,最大問題係要接得番,会辛苦不过盡量啦

kckkck 發表於 23-2-1 17:23
对呀!有D人鍾意呢類生活,要对岩人呀  我就係個連西貢離島都吾想去,仔又想跟車去山長水遠去下郊外 ...
咁仲夠膽去羊仲多過人既NZ你地移民真係超“即興”,你老公話哂果邊生活過,無同你brief下咩?咁大整古呀?

樓主如果返來住 TKO, 你可以看看萬鈞匯知, 應該岩你兩子.