用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想係纽西蘭回流香港讀中學求解答
樓主: kckkck
go

想係纽西蘭回流香港讀中學求解答

Yanamami 發表於 23-2-2 08:50
咁仲夠膽去羊仲多過人既NZ你地移民真係超“即興”,你老公話哂果邊生活過,無同你brief下咩?咁大 ...

c6呢边都有堆親戚,佢地住左好多年, 噤不以為意 ,噤我又覺得點都試下咯,真係吾得既最多咪走,又吾会有D咩既,當体驗下。除了悶,我有好多野冇提及,而又知道長遠留吾係路

拿拿利 發表於 23-2-2 08:56
樓主如果返來住 TKO, 你可以看看萬鈞匯知, 應該岩你兩子.

謝謝你建議,有jm也有提議,我早排都有上網睇过,都OK呀

kckkck,

Sorry to hear that you are not settling well in NZ. Before moving back to HK, have you consider the following:
1. School for your children, the standard of public school varies a lot in NZ especially depending on the zone that you are in. If you think that the standard of your children's education is not up to your expectation, are they in a reasonable school? This problem can also happens in HK should they go to a sub-pa school.
2. English standard. The best way to learn a language is to be submerged into the language environment. Do you have this environment?
3. I find that if you are not working,the best way to meet people is through your children, other parents in the school. Be involved in parents group etc... this will help you to live a life with purpose...something to do, meet friends and other opportunities...

Of course, as for cost of living, I agree that NZ is very expensive now. Crime in Auckland... speechless

However, all of the above can happen no matter where you are. Please consider carefully as moving internationally is not easy for everyone.

All the best.

kckkck 發表於 23-2-2 03:24
係呀,接住,但如回港又吾知会吾会要重讀五,六年級,即再黎过  其實过黎接近兩年,吾覺得佢地有 ...

新一代嘅小朋友好多已經唔識睇繁體字,只寫簡體字,講普通話,廣東話多懶音甚至唔識講。呢班小朋友識得都係內地讀國際學校,而英文又麻麻哋,變咗中唔中,英唔英咁。
可能咁啱呀呢幾年好多小朋友轉左路線。

Rpp 發表於 23-2-2 10:17
新一代嘅小朋友好多已經唔識睇繁體字,只寫簡體字,講普通話,廣東話多懶音甚至唔識講。呢班小朋友識得都 ...

轉左咩路線呀?

kckkck 發表於 23-2-2 13:46
轉左咩路線呀?

19年後很多小朋友轉讀內地國際學校呀。

Rpp 發表於 23-2-2 14:07

我身邊幾個家庭的小朋友轉去泰國讀國際學校

LeeCC 發表於 23-2-2 14:14

我身邊幾個家庭轉去大灣區梁振X開辦嘅學校,包括MCs有兩個。
有個家庭嘅兩個子女出生都係上面讀書十幾歲唔識講廣東話,只係講普通話同英文,每次返香港同嫲嫲爺爺雞同鴨講。

Rpp 發表於 23-2-2 14:48
我身邊幾個家庭轉去大灣區梁振X開辦嘅學校,包括MCs有兩個。
有個家庭嘅兩個子女出生都係上面讀書十幾歲唔 ...

朋友仔女原本係香港讀國際學校,都係唔講廣東話,唔睇本地電視節目,轉去泰國讀國際學校其實同係香港讀分別不大

happy_mum 發表於 23-2-2 09:28
kckkck,

Sorry to hear that you are not settling well in NZ. Before moving back to HK, have you cons ...

謝謝你既建議!

Rpp 發表於 23-2-2 14:07

哦~呢個吾知喎

LeeCC 發表於 23-2-2 14:14

我有睇羅敏莊一家带囡去讀講解下當地讀書環境呀!

kckkck 發表於 23-2-2 03:24
係呀,接住,但如回港又吾知会吾会要重讀五,六年級,即再黎过  其實过黎接近兩年,吾覺得佢地有 ...

以年齡計
13歲 → 中二
15歲 → 中四 DSE 選科

Poyau 發表於 23-2-2 16:13
以年齡計
13歲 → 中二
15歲 → 中四 DSE 選科

預左番來起碼讀低一年

kckkck 發表於 23-2-2 16:15
預左番來起碼讀低一年
其實有無考慮大灣區,好似話對港澳學生有優惠?

LeeCC 發表於 23-2-2 15:27
朋友仔女原本係香港讀國際學校,都係唔講廣東話,唔睇本地電視節目,轉去泰國讀國際學校其實同係香港讀分 ...

香港讀緊國際學校點解會轉去泰國讀?

Yanamami 發表於 23-2-2 16:26
其實有無考慮大灣區,好似話對港澳學生有優惠?

番工始終香港方便,仔又吾会背分開往,整体都係香港好D,老左退休就大湾區应好过番紐西蘭

你哋在離港時間好短,如果孩子預咗讀低-級'相信好快適認,快D上網睇下,一定可以搵到適合

apap08 發表於 23-2-3 21:36
你哋在離港時間好短,如果孩子預咗讀低-級'相信好快適認,快D上網睇下,一定可以搵到適合
...

已吾算好短了 我見一般快走的半年內走了,心目中已有D選擇,其實就算讀低一級都失去哂之前在港学既野,只係希望盡量跟

Rpp 發表於 23-2-2 19:43
香港讀緊國際學校點解會轉去泰國讀?

有中泰家庭因為疫情一家幾口分散各地,所以送小朋友返泰國讀書,有親戚照應

其他本地家庭就比較鄰近地區的國際學校學費和住宿費用,環境,文化,出入境限制等等