用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想係纽西蘭回流香港讀中學求解答
go

想係纽西蘭回流香港讀中學求解答

大仔在港讀了半個學期中一,細仔在港讀了半個學期五年班,移民左紐西蘭不到兩年,覺得不太適应,想一家回港,但兩仔成績麻麻,英文也不太好,現兩個都应讀中學,如回港已未必接住香港之前既学科,是否回港致電教育處等派位?定揾間直資放哂兩個入同一中學呢(當然吾知收吾收)希望可找2c級學校收,因自己知自己事,断了在港讀之前的課程冇咩希望入到好D既學校,但都想簡校風好D既,心目中回港想住將軍澳區,如直資想簡香島中學,國際學就吾會諗,因讀書吾叻吾想太花錢,兩個單純只求校風好,求大家指點,謝謝!

聖道迦南?

LeeCC 發表於 23-2-1 08:18
聖道迦南?

有諗过呀,雖然佢地係外國係英文教學,但始終科目少好多,怕佢地跟吾上,所以都係諗番中中,謝謝你!

kckkck 發表於 23-2-1 08:48
有諗过呀,雖然佢地係外國係英文教學,但始終科目少好多,怕佢地跟吾上,所以都係諗番中中,謝謝你!
...

本身係香港讀中中?

你係大人唔適應還是小朋友唔適應?

我有個朋友又係19年去紐
住左2年轉左幾次工覺得搵唔到食
咁岩舊老細有新野搞
搵佢返香港幫手
佢就同老婆返來
留個仔在紐的寄宿學校

如果小朋友本身應付到當地學業
我覺得留佢地晌果邊讀書長大比較好
始終你移民都係為下一代諗長線
我是護書簿

kckkck 發表於 23-2-1 07:17
大仔在港讀了半個學期中一,細仔在港讀了半個學期五年班,移民左紐西蘭不到兩年,覺得不太適应,想一家回港 ...
我朋友移民英國, 住左一排不適應, 全家回流了香港。小朋友未移居前在港讀緊小四, 回流後在津校插班小學重讀小四。如果唔介意重讀, 可以直接用電郵向中小學查詢。

losoco 發表於 23-2-1 09:36

我覺得小朋友還是留在身邊教導好d,太細個獨留外國讀書長大未必會雙贏,失去好多快樂時光。

bobo101^*^    發表於 23-2-1 11:06

Rpp 發表於 23-2-1 10:16

我覺得小朋友還是留在身邊教導好d,太細個獨留外國讀書長大未必 ...

咁我會記住自己當日點解要移民而選擇全家留在當地
我是護書簿

LeeCC 發表於 23-2-1 08:56
本身係香港讀中中?

大仔係,但只讀了中一上学期,他成績不太好讀2C-3A校,細既直頭只在港讀半個学期五年班,如趕在今年開学前回港,以年齡計已13歲,大仔到時15歲,大仔講英文好少少,細仔較怕英文,但在外國甚少学grammar, 所以諗学校更擔心

losoco 發表於 23-2-1 09:36

我自己就一定吾鍾意,只係為陪讀,c6工作就一般般啦,噤生活到既,同香港就緊係香港好很多啦,我黎到係比預期差很多呀,本來諗住自己忍到,心理上吾平行架,加上自己健康吾係好,在港長期都睇中医,噤我有衡量,諗住冇大問題就有佢,點知黎到吾知仲乜晚晚訓得好差,又長期甩不少頭髮,噤話就話為小朋友,我又吾可以有得佢係噤甩,好奇怪我黎呢度反而压力大,香港係訓得好D,人都開心D,黎到我只屈係屋企多,一係主力超市,生活夫燥到呢 仲有其他種種因素另我頂不了,D仔方面緊有諗,佢地當然悶到發莓,話寧願香港多功課考試,都不願留低,眼見佢地係度冇乜野学,成張白紙噤,仲一日到黑机不離手,嚴格上全家都变成机不離手,呢度你吾会主動去開呢度电視,仲係手机睇香港资訊,番学既就真係番学,老師吾会好似我地D華人除了番学,道德倫理觀豐富個人生,如果只係為左渾渾噩噩考個無無謂謂学位(因佢地吾係叻)噤我寧願番來,話實呢度依家乜都貴到嘔 質量差,治安差,天氣差

Rpp 發表於 23-2-1 10:16

我覺得小朋友還是留在身邊教導好d,太細個獨留外國讀書長大未必 ...

对呀!兩仔好跟我,話我去边佢就去边,仔吾係身边太長時間,可能得不常失

咁係咪紐西蘭的問題?

因我見好多人移英、加都ok

雖然都有父母返港搵食,但子女留在當地都幾好咁
我是護書簿

losoco 發表於 23-2-1 12:29
咁係咪紐西蘭的問題?

噤人地我吾知啦,但悶到顛係事實,噤肯定冇你講果堆噤,会好D,但本來我地都可轉澳洲既,噤費事有咩吾好,索性簡番大家都鍾意既地方,當初黎我諗住佢地反正係公民,噤我自己吾想就又冇理由吾比机会佢地試外國讀,噤事實又吾係有几好,我諗有D学校会好D既,但我都費事博了,一轉校又住埋住區,太大動作吾試啦 所以呢度係平但又真係冇噤多人鍾意簡

kckkck 發表於 23-2-1 12:41
噤人地我吾知啦,但悶到顛係事實,噤肯定冇你講果堆噤,会好D,但本來我地都可轉澳洲既,噤費事有咩吾好, ...

有朋友移居澳洲,小朋友都係初中,都話好hea,佢地係香港都band1A學校,過到去心好散,朋友有D後悔

losoco 發表於 23-2-1 12:29
咁係咪紐西蘭的問題?

其實很多人是報喜不報憂的, 我姊過左去英國, 感覺也不似預期, 住的治安差, 偷竊勁多, 學校也有欺凌問題等。我諗未必人人會說的, 要親身感受過才知道。

hohoho888    發表於 23-2-3 14:07

LeeCC 發表於 23-2-1 13:09
有朋友移居澳洲,小朋友都係初中,都話好hea,佢地係香港都band1A學校,過到去心好散,朋友有D後悔
...

噤我D仔又吾叻,佢B1又確實無需去外國讀,個環境令人真hea,係連大人都hea,紐西蘭更甚,我自己又冇咩興趣睇花草,咪一日到黑在家咯

bobo101^*^ 發表於 23-2-1 14:52
其實很多人是報喜不報憂的, 我姊過左去英國, 感覺也不似預期, 住的治安差, 偷竊勁多, 學校也有欺凌問題等。 ...

係呀!外國好多治安差架,吾止淨英國啦,其實外國生活都好無聊下,不过应有D人真係好反香港,死都吾番去呱

LeeCC 發表於 23-2-1 13:09
...

兩個仔係呢度連書都冇 書包只帶食物盒,佢地就話學校有書教,所以我真怕佢地番完多年学原來只原白紙一張,冇墨水,冇書冇盛真係冇動力去努力咯

kckkck 發表於 23-2-1 15:58
係呀!外國好多治安差架,吾止淨英國啦,其實外國生活都好無聊下,不过应有D人真係好反香港,死都吾番去呱
...
你說出了重點!!! 所以唔好理人太多, 唔合適的話, 一家人商量後再作決定。
回流總好過死守。

我姊話係外國悶到快抑鬱了小朋友好HEA, 得閒到成日玩手機

kckkck 發表於 23-2-1 12:41
噤人地我吾知啦,但悶到顛係事實,噤肯定冇你講果堆噤,会好D,但本來我地都可轉澳洲既,噤費事有咩吾好, ...

我都有你既經歷,不過係廿幾年前,當年係隨夫移民紐約,2000年回流番香港,嗰邊悶到抽筋,落雪鏟雪為樂,時間稍長過你少少咧,自己英文又屎打過工開過餐館最後執埋。後來夫家香港屋企有變故需要我哋返去當年只生了大仔,現細仔亞女衹攞護照未去過美國。
搵錢個人覺得香港多機會好多。依家都老年一族更加唔悶得。