用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [英國私校] 2023 Year 7 收到offer
發新帖回覆
go

[英國] [英國私校] 2023 Year 7 收到offer [複製鏈接]

大家好,我仔收到以下3間offer,想問吓大家意見,應該揀邊間?Year 7其實好少選擇,我哋更唔想揀錯。

1. Repton
百年傳統私校,可以一條龍直上senior school。網上冇咩評價,聽朋友講就話佢好好好好。

2. Port Regis
睇小紅書,有好多介紹。校長話佢地係全英Top 5預備小學之一(Prep School),升中成績不錯。呢間小學地方大過其他大部份嘅中學。學校設備一流。小班教學。我地想考更好嘅senior school,Port Regis似乎很適合,因為學校有好強升中支援,學校乜都同你搞掂晒。但如果揀Port Regis就冇中學offer揸手,似乎冇乜安全感。

3. Junior King’s
收到Joint Offer可原校直升The King’s Canterbury (如果year 8通過Assessment就冇問題,聽朋友講正正常常一定可以原校直升,除非差到貼地就另當別論)。鍾意佢一條龍唔使煩。睇小紅書,有好多介紹。如果揀Junior King’s 個心就定好多,起碼直升間中學係名校。學校設施不錯,但一定冇Port Regis咁好,唔知學校會唔會train佢地入The King’s Canterbury 嘅同時,幫佢地騎牛搵馬試吓考其他更好嘅中學。

以上三間學校都有朋友推薦
諗嚟諗去都唔知揀邊間…

2    0    0    0

DTvivibrown 發表於 23-2-1 07:07
大家好,我仔收到以下3間offer,想問吓大家意見,應該揀邊間?Year 7其實好少選擇,我哋更唔想揀錯。

1. R ...

1. Repton同KSC都係好好嘅senior school。Local reputation方面,我估KSC近年略好少少,而且係full boarding大校,我認為秤高少少。所以如果兩間揀,可能KSC好啲啲。

2. 如果你目標係比Repton同KSC更好嘅senior school,咁其實應該揀prep school。Prep school(preparatory school,prepare學生入senior school嘅學校)嘅生存意義就係送啲學生入好嘅senior school,而呢啲leaver's destination就係佢嘅業績。

好嘅prep school head,非常受senior school admissions尊重(因為佢哋都靠啲prep school head幫手揀學生,有共生嘅關係),佢出聲recommend,好過考試100分。睇翻Port Regis嘅leavers destination都唔差,入到好啲嘅學校機會都有。不過呢樣冇guarantee,placement亦唔係真係超强,你要自己衡量吓值唔值得博喇。博唔到,就可能會去返佢附近嘅Bryanston,Canford,Sherborne咁,呢啲就未必比KSC或者Repton更好喇。

至於Junior King's或者Repton,因為有自己senior school,應該唔會好積極咁幫學生裝備去考其他senior school。Afterall,KSC同Repton呢啲傳統senior school之所以會acquire或者開Y7正正就係因為Y9搶唔到最好嘅學生,想早啲搶人,咁又點會積極吐返出嚟呢? 呢個亦係點解最top嘅學校(Eton, Harrow, Winchester根本唔使自己開Y7)

3. 仲有一點要考慮嘅就係寄宿比例。Y7/Prep好多嘅寄宿比例都係偏低,
- Repton prep(~420人得~42個仲要包weekly/flexi,唔夠10%)
- Junior King's(~370人得~70個又係包weekly/flexi,唔夠20%)
- Port Regis(~300人有~100個,不過佢話應該有two thirds有some kind of boarding)
如果目的係小朋友寄宿7年(Y7-Y13),咁頭兩年寄宿體驗唔好(尤其係小朋友仲細)會影響整個讀書體驗。寄宿比例細,體驗自然就打折扣。因為weekend同downtime自然少人,十一歲小朋友見到週末個個返屋企自己要留低唔係最容易handle嘅。小朋友心理狀態都係考慮嘅一環。

當然全部係我個人睇法。祝你揀到適合嘅學校,小朋友讀得開心。歡迎PM我討論。

回覆 beastiebistro 的帖子

多謝你詳細嘅回覆你講中晒所有嘢
所以都係好糾結究竟揀邊間

Hi, 想問一下你係經agent申請or自己申請啊?幾耐先有消息啊?repton我覺得遠就無報。
我都有報port regis同king,但兩邊都未有回音。

kayanjojo 發表於 23-3-1 12:18

Hi, 想問一下你係經agent申請or自己申請啊?幾耐先有消息啊?repton我覺得遠就 ...
我諗你想問樓主?我只係解答佢疑難嗰個。

回覆 DTvivibrown 的帖子

Hi, 想問一下你係經agent申請or自己申請啊?幾耐先有消息啊?repton我覺得遠就無報。
我都有報port regis同king,但兩邊都未有回音。

Sorry, 我已經重新reply樓主。唔該曬你啊。
或者你有無經驗分享啊?

kayanjojo 發表於 23-3-1 18:06

Sorry, 我已經重新reply樓主。唔該曬你啊。
我估我比較熟悉英國學校,好多寫咗喺日誌度,你可以睇睇有冇幫助。

回覆 DTvivibrown 的帖子

請問你小朋友依家適應成點?我打算出年俾小朋友去讀year7.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊