用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學問題
go

[英國] 留學問題

請教下大家如果想小朋友在英國留學,最好是幾多歲送他過去讀書?
每年使費多少?
英國雷丁附近有什麼學校比較好?
Thanks

coco_1982 發表於 23-1-31 18:01
請教下大家如果想小朋友在英國留學,最好是幾多歲送他過去讀書?
每年使費多少?
英國雷丁附近有什麼學校比 ...
你想小朋友去寄宿?定係移民入公立學校?你對選校有咩要求?
點解要喺reading附近?
幾時送,可能個個家庭小朋友都唔同,我個人認為Year 9最理想。你可以去我啲日誌睇睇,我有講點解。

小朋友唔會寄宿,應該會入公立學校
(剛剛才開始了解)
因為有親戚係嗰度住
好呀!我先去看看

謝謝你的回覆(emoji)(emoji)

coco_1982 發表於 23-1-31 19:03
(剛剛才開始了解)
因為有親戚係嗰度住

咁即係小朋友會住親戚屋企,如果係,你問番你親戚,佢附近有咩學校,再上網睇下間學校係outstanding, good or …..  有-樣你要留意,state school 係council 跟地址派最近而又有位嘅學校,你係冇得指定邊間
另外,要比較容易溶入當地學校,考慮小朋友過去讀year 7 , 如果寄宿就year 9

coco_1982 發表於 23-1-31 19:03
(剛剛才開始了解)
因為有親戚係嗰度住

入state school 小朋友係揸英國護照嗎?只係提醒state school 吾辦理Tier 4 visa . 至於有什麼學校你真係要問親戚因為state school 係跟佢地址。
我孩子Year 8入boarding 個人覺得時間岩岩好。頭一年輕鬆下適應環境同學。

好的,多謝大家的意見,唔該晒
我再研究下先

beastiebistro 發表於 23-1-31 18:45
你想小朋友去寄宿?定係移民入公立學校?你對選校有咩要求?
點解要喺reading附近?
幾時送,可能個個家庭 ...

怎樣可以睇你的日誌
謝謝

lee2046 發表於 23-2-4 15:26
怎樣可以睇你的日誌
謝謝
click我個名就應該可以去我主頁...

beastiebistro 發表於 23-2-4 15:33
click我個名就應該可以去我主頁...

Thanks

又想請教一下,私校同公立學校有何分別?教嘅嘢唔同?還是只是學費較貴?thanks (emoji)(emoji)

coco_1982 發表於 23-2-22 10:53
又想請教一下,私校同公立學校有何分別?教嘅嘢唔同?還是只是學費較貴?thanks (emoji)(emoji)
...

完全兩回事喎...
1. 唔係揸英國護照或者移民,基本上都讀唔到公立學校。
2. 公立唔使學費,私立學費都高昂。
3. 大部分公立學校係day school,只有少量寄宿學校。
4. 公立學校學生基本上嚟自同區(派位制),私立就全英國+國際生同學。
5. 一般公立學校大班啲,一般私立學校小班教學
6. 反而教嘅嘢都係準備公開試,冇咩唔同。但係私校會有多啲curriculum 以外學到嘅嘢。

重點係,我諗絕大部分人「心目中嘅英國寄宿學校形象」係私立學校,公立學校唔係咁嘅。

beastiebistro 發表於 23-2-22 12:16
完全兩回事喎...
1. 唔係揸英國護照或者移民,基本上都讀唔到公立學校。
2. 公立唔使學費,私立學費都高昂 ...
恰好有個問題, grammar school 是否係比較好的公立學校,一直唔太明白

whoo99 發表於 23-2-22 12:35
恰好有個問題, grammar school 是否係比較好的公立學校,一直唔太明白
可以話係。因為grammar school係要考入嘅公立學校,唔係行派位制。所以入學門欖比較高,自然最終成績比較好嘅機會大啲。

beastiebistro 發表於 23-2-22 12:53
可以話係。因為grammar school係要考入嘅公立學校,唔係行派位制。所以入學門欖比較高,自然最終成績比較好 ...
搞清楚了,多謝!