用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一叩門問題
go

小一叩門問題

想問問如果已有直資offer,但填左表參加統一派位。應該直資學校會通知教育局會取消統一派的學位?還是會直接取消你直資的學位?

如果到之後叩門環節,需要參加左統一派位先有資格去叩門嗎?還是不填表參加統一派位也可以?

回覆樓主:

有錯請指正,我既理解係有直資學位,而直資通知左教育局,係唔會收到大抽獎張野,但如果直資遲報,抽左獎,教育局出左張小一註冊證比你,就應該直接無左直資個學位。因為張註冊證要取消直資個學位先囉到。

唔使參加大抽獎都可以叩門,但叩到心儀就要取消直資學位再向教育局申請註冊證。

以前聽聞有RC家長照抽,RC收到教育局通知,於是取消左個學位。

回覆樓主:

教育局會直接通知直資取消你學位先放你入大抽獎,所以抽唔到心頭好就兩頭唔到岸

無參加派位都可以叩,叩到再去直資度叫佢放翻個位,再去教育局攞翻張註冊證去叩到果間學校

當年有直資offer,都收到大抽獎份文件,但無交去抽,因為交去大抽獎就=放棄直資個學位
等大抽獎完,自己再去叩津校,有心儀叩門位,email/打電話去直資話放棄學位,同步去教局拎返張小一註冊證交去津校.教育局會收到直資學校通知你放棄左學位, 佢地先會俾返張註冊証你的。

dear_jack 發表於 23-1-30 15:57
想問問如果已有直資offer,但填左表參加統一派位。應該直資學校會通知教育局會取消統一派的學位?還是會直接 ...

我當年係收到教育局嘅信,例晒我小朋友有邊幾間直資嘅offer,通知我唔可以參加大抽獎。

注冊直資等同接受了自行的結果。都是不能參加大抽獎的。

醒目開學勳章 王國長老

Anne_Hall 發表於 23-1-30 21:28
以前聽聞有RC家長照抽,RC收到教育局通知,於是取消左個學位。

高主教係私立唔係直資

回覆 KWLW 的帖子

多謝解答,咁姐係要如果好彩地心儀既津校收左,先再打電話去教育局申請返小一尸入學注冊証?

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 13:42
高主教係私立唔係直資

聽人講過呢間雖然私校,但註冊左,學校係唔比學生再抽獎,唔知而家有冇改

回覆樓主:

咁如果我而家未有直資offer,但入紙大抽獎後有直資call waiting,咁應該點做?打去EDB取消抽獎?

keikolau 發表於 23-2-1 17:23
咁如果我而家未有直資offer,但入紙大抽獎後有直資call waiting,咁應該點做?打去EDB取消抽獎?
...

如果之後有直資call waiting 而你又accept offer 直資會要求你簽張紙聲明你會放棄大抽獎的學位, 當間直資正式通知EDB收咗你 EDB會出封信俾你知會已得悉你已take 直資而放棄抽奬/抽獎的學位. 基本上你就毋須再自行打去EDB 了

回覆樓主:

明白了!謝謝

回覆 dear_jack 的帖子

應該首先要通知直資你唔讀,退返個學位出黎,咁直資會通知EDB話你放棄學位

當EDB知你未有學校安排,就會出返張小一入學註冊證俾你(因為無大抽獎你唔會收到張小一入學註冊證)

跟住張註冊證會派你去一間仲有位剩的小學

不過無毋理會佢派左邊間,你拎張註冊證交去叩門成功的津校就可以了。

回覆樓主:

咁請問如果直資收咗,所以冇參加大抽獎,又冇參加自行,但之後想扣門津小(咁何來111或110)因2樣都冇參加,那是否沒有機會面見?

回覆 rayseed 的帖子

個別學校, 有D真係要有1先有得in, 有學校000都有得in

rayseed 發表於 23-2-9 23:40
咁請問如果直資收咗,所以冇參加大抽獎,又冇參加自行,但之後想扣門津小(咁何來111或110)因2樣都冇參加, ...
咁要睇學校自己點處理, 間間學校都唔同, 不能一概而論

正常你冇參加過自行同大抽獎, 應該可以豁免你唔駛111, 但最好你打去學校問清楚

KWLW 發表於 23-2-10 08:53
回覆 rayseed 的帖子

個別學校, 有D真係要有1先有得in, 有學校000都有得in

謝謝你

hkhk8888 發表於 23-2-10 08:56
咁要睇學校自己點處理, 間間學校都唔同, 不能一概而論

正常你冇參加過自行同大抽獎, 應該可以豁免你唔駛11 ...

謝謝你!

你而家問無用㗎,大抽獎之後才啦。之前有d話要110,111的學校。舊年都改佐000有得叩。