用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 沙官
go

宣小 vs 沙官

宣小 vs 沙官,請問你地點揀呢?女,文靜內向,資質應該中等掛,你教咩佢就做咩,靠記憶死背幾好,但絕對不是舉1反3,理解力強果種小朋友。

memelala 發表於 23-1-29 16:34
宣小 vs 沙官,請問你地點揀呢?女,文靜內向,資質應該中等掛,你教咩佢就做咩,靠記憶死背幾好,但絕對不 ...

宣小升中亮麗。90%以上B1。頂得到畢業人人也有好歸宿。前1/3直指神校,前半都B1A
但課程深,要一樣樂器。

回覆樓主:

順便一問。宣小如中途成功跳船的成績和操行應該要達到甚麼程度?

回覆樓主:

順便一問。宣小如初小中途成功跳船到神校的如LSPS DBSPD DGJS SPCC, 哪成績和操行應該要達到甚麼程度?

回覆 memelala 的帖子

宣小係咪指大圍陳元喜?

回覆 BB-Tiger 的帖子

不是,指aps.主要擔心細女資素普通,讀aps會辛苦大家。

memelala 發表於 23-1-31 15:02
回覆 BB-Tiger 的帖子

不是,指aps.主要擔心細女資素普通,讀aps會辛苦大家。
APS收得,證明佢地睇中你個囡某啲特質,咁又唔好咁快就縮沙

好多宣小女仔中途都插班出去女龍, should choose APS over 沙官

leonaleona 發表於 23-1-31 10:44
順便一問。宣小如初小中途成功跳船到神校的如LSPS DBSPD DGJS SPCC, 哪成績和操行應該要達到甚麼程度?
...
宣小已經係神校, 洗乜插?

宣小! 還掂都係谷(emoji)

宣小好多人跳船,有插神校,有唔想留班所以走。你睇下宣小每年入學160幾?每年畢業得三分之二,每年仲有十幾個甚至更多插班生,諗下有幾多人係小一讀到小六

deco99 發表於 23-2-2 10:30
宣小好多人跳船,有插神校,有唔想留班所以走。你睇下宣小每年入學160幾?每年畢業得三分之二,每年仲有十 ...
走既人唔一定係插到更好,屮亦可能係頂唔順現實中,每間頂級名校每年又會有幾多插班位?
直資學額彈性度高D,但每年都係得10個唔夠既插班位;官津校有學額限制,無人走無人留班就無插班位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有無人知實際情況,我囡都有宣小(emoji)

咁一定係宣小, 勁過沙官咁多

回覆 memelala 的帖子

如果宣小vs沙官,基本係不用比,一定係選宣小。
資質一般,仍可以選讀宣小/sfa, etc,最重要反而睇下佢係咪一個比較 自律+肯留心老師講幾時交功課幾時測考+肯温書 既小朋友,所謂呢類學校 教深少少教難少少,其實真係難少少姊,如果佢係自律+肯每天留時間做功課温一下書,基本上都 handle 到。反而就算有少聰明,但不自律,就未必啱讀宣小/sfa。

如果宣小vs双呂一培一胡,反而仲有得 vs。

醒目開學勳章 貢獻勳章

leonaleona 發表於 23-1-31 10:40
順便一問。宣小如中途成功跳船的成績和操行應該要達到甚麼程度?
惹現LS為例
APS係最鍾意收嘅其中之一
因為APS每班得頭幾名有名次 (我聽人講),所以有名次見到嘅,加樂器勁,幾乎實收!
但亦聽過無名次都收,可能學校見佢d成績都幾好睇,加上有筆試嘛~

其他學校唔知~
恐龍家

回覆樓主:

多謝你呀!咁耐都回覆!順便一問,考LS插小二的是考英數嗎?

小曳人 發表於 23-5-18 13:01
惹現LS為例
APS係最鍾意收嘅其中之一
因為APS每班得頭幾名有名次 (我聽人講),所以有名次見到嘅,加樂器勁 ...

成功插班但即時失去………………………………女同學

小曳人    發表於 23-5-22 23:52

醒目開學勳章 貢獻勳章

leonaleona 發表於 23-5-21 00:00
多謝你呀!咁耐都回覆!順便一問,考LS插小二的是考英數嗎?
以往仲係中數年代,聽講係用考試試卷俾插班生用嘅,所以,基於現時係英數教學,所以相信會用英數卷
但可能要近年考插班嘅家長確認
恐龍家

宣小學音樂造藝好,有中學將別收宣小訓練出來有冷門樂器的同學
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊