用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家小學有冇開始補習?
樓主: pinkladycat
go

大家小學有冇開始補習?   [複製鏈接]

fibe0313 發表於 23-3-23 21:27
我女d同學仔多數都係低分補。但普遍係小朋友專注力無咁強,上堂唔吸收,惡性循環。同意樓上所講,作為家長 ...

所以有小朋友既家長,可以講係冇咁自由,且肯定係會辛苦好多,又要想舒服享受,又要小朋友學得好,唔係單靠因為小朋友先天好就得,各小朋友先天都有好既一面,衹係家長既後天做法做成孩子咩成果.
-
專注力會同享受係成正比,每個人對某樣野特別上心,自然就會更專注那件事. 正常幼稚園及初小學的東西,怎麼可能會好難?開心去學正常一定可以學得到,衹係家長既要求及付出既時間和耐性係好重要, 低分補唔係問題,怪就怪為了入讀好學校,補些越級課程等等,所以點解講學校都係做成家長這樣子.

個人真係接受唔到咁細個就補習, 小一就要補, 點讀上去? 我兩個小朋友, 大的今年中五, 都係上年中四下學期先開始補英文, 細的今年中二, 都仲係冇補習, 自己搞掂去.

自己教冇補習,1對2係好攰,尤其要教功課默書考試,但小朋友成績亮麗,共同進退果隻感覺係無價。
童年只有一次,只要佢地需要我,我都會繼續陪佢地讀書,補習冇自己跟得咁貼,加上返全日真係好攰,補完真係冇得抖架,見到都心痛。

piglover 發表於 23-3-7 19:08
專科專人專補最有用。
不過,價錢一定唔平。
同意, 現時市面的補習社如下:1) 父母需要外出工作, 無暇照顧學業, 只靠工人姐姐, 但大部分工人姐姐不能照顧學業, 但又想慳錢, 唯有
     是但找一間屋企附近的補習社放低孩子做功課, 等父母放工接走, 這種功課班一般收費較平, 小朋友學
     唔到野, 但適合家長把補習社當作托兒所, 如果不是以上原因, 這種功課班真是既浪費金錢又浪費時
     間;
2) 父母需要外出工作, 無暇照顧學業, 屋企有錢, 便去X研, X民等專科補習, 但這些所謂專科班通常一個導
     師對一組4-8個學生, 有些什至同組學生來自不同年級, 這種專科班通常較功課班好;
3) 不論父母需要外出工作與否, 屋企有錢, 真心想孩子成績好, 又或者想升中入名校, 就搵私補一對一教,
     如遇到好導師, 通常一對一私補最有效, 但較昂貴;

說到小朋友做功課問題, 需要做幾耐可以有很大出入, 有些家長指定孩子放學回家稍作休息10-15分鐘洗過面去過廁所食過下午茶就要開工做功課, 做功課時關電視拿走手機, 如果小朋友專心做功課而又識做的話, 通常1-2小時內或吃晚餐前可以完成. 相反, 有些家長容許孩子做功課時邊看電視或邊玩手機或邊看YT, 咁樣做功課梗係做得耐啦, 又或者有些小朋友雖然也算專心做, 但太多野唔識, 咁又係做得耐, 不能把所有責任推到學校.

‹ 上一主題|下一主題