用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 THE公佈2023年全球最國際化大學排名,港大蟬聯全球第一 ...
樓主: Arabellahk
go

THE公佈2023年全球最國際化大學排名,港大蟬聯全球第一  

jaycee_mami 發表於 23-2-2 09:04
連來自大陸的學生都計入在港大的“國際生”之列,無言了!
若唔計入“國際生”, 咁應計入乜野?

不如你問下香港學生, 會否將大陸的學生當成本地生或自己人?  

ANChan59 發表於 23-1-31 09:34
你兒子會有自己的心水,亦會聽下意見,然後就拍板,係好正常嘅!

讀神科都係要睇大環境,幸福唔係必然嘅 ...
Big 4 的訓練雖然辛苦, 但又全面又嚴謹, 一生受用, 你阿仔冇選錯.

youma 發表於 23-2-3 01:38
然則, 你認為大陸的學生都應計入在港大的“本地生”之列?

再講, Times Higher Education 排名也非單 ...

你講嘅criteria 我也貼咗出嚟,我們也質疑這些criteria 的合理性。

我覺得很簡單,分子分母不計大陸學生,或者列出大陸學生佔海外/國際學生比例,例如98 %。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

youma 發表於 23-2-3 01:38
然則, 你認為大陸的學生都應計入在港大的“本地生”之列?

再講, Times Higher Education 排名也非單 ...

老師的國際化也是考慮之一,昨天有評論講超過3成老師定國際老師來自中國,仲話中國老師同學生計入國際可能係鼓吹港獨,要去投訴

另一項係發表國際論文,之前聽過評論話香港有大學教授的正職係發表論文,幫大學爭排名,而非教學,得益只是大學而非學生,唔知真定假

youma 發表於 23-2-3 02:12
若唔計入“國際生”, 咁應計入乜野?

不如你問下香港學生, 會否將大陸的學生當成本地生或自己人?  :cheeze ...
本地生感性上當然唔會當陸生係自己人,但實際上不是“一國”嗎?如果話唔係,今時今日會犯法啊~上頭口口聲聲話確實執行“一國兩制”,咁衹係制度不同,但永遠係一國嘛。

Yanamami 發表於 23-2-3 08:46
本地生感性上當然唔會當陸生係自己人,但實際上不是“一國”嗎?如果話唔係,今時今日會犯法啊~上頭口口聲 ...

咪係, 產品又堅持要寫made in hk, not made in china, 都唔知點跟

ANChan59 發表於 23-2-3 03:10
你講嘅criteria 我也貼咗出嚟,我們也質疑這些criteria 的合理性。

我覺得很簡單,分子分母不計大陸學生 ...

可以:

1. 國內不同地區的學生計分比重減半

2. 加一criteria 鼓勵 geographical spread
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

本地生感性上當然唔會當陸生係自己人,但實際上不是“一國”嗎?如果話唔係,今時今日會犯法啊~上頭口口聲 ...

Criteria 的問題,因為THE只算兩種學生:本地和非本地。但同國非本地和異國非本地大家覺得有需要區分。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

poonseelai 發表於 23-2-3 08:58
咪係, 產品又堅持要寫made in hk, not made in china, 都唔知點跟

貿易上和國際運動場上接受同國不同地區參加,同意了沒問題。不一定代表國家。

奇怪,這個地理分佈是很重要的一個指標嗎?

shadeslayer 發表於 23-2-3 09:24
貿易上和國際運動場上接受同國不同地區參加,同意了沒問題。不一定代表國家。
...

這個當然明白, 香港rugby 7 也有英格蘭同威爾斯兩隊

shadeslayer 發表於 23-2-3 09:06
Criteria 的問題,因為THE只算兩種學生:本地和非本地。但同國非本地和異國非本地大家覺得有需要區分。
...

咁清華大學有咁多唔同省份“同國非本地生”讀,咪好國際化?

ABC-DAD    發表於 23-2-4 12:13

誰說國藉是各大學定義國際/本地生的criterion?
例如,你就算是英國人,揸British Citizen passport, 若非住滿3年,交足税, 英國大學也當你國際生,要交國際學費。

Yanamami 發表於 23-2-3 13:55
咁清華大學有咁多唔同省份“同國非本地生”讀,咪好國際化?

Mainland China 也高考,同一制度,看來 Mainland China 係一個大「本地」。

ANChan59 發表於 23-2-3 03:10

我覺得很簡單,分子分母不計大陸學生 ...
香港的大學有多少%學生来自大陸,你知我知,全完透明,人人都可找到。
THE 的排名和準則係THE定的,全世界大學跟住上報,你要求更改,應向THE反映,全面更改criteria,而非只針對大陸學生。

youma 發表於 23-2-3 13:57
誰說國藉是各大學定義國際/本地生的criterion?
例如,你就算是英國人,揸British Citizen passport, 若非住 ...

如國藉不是國際生的定義,甚麼才是?搞不清了。我衹是忠於“一國”,香港就是中國的,不是嗎?

每個國家/地區的大學怎樣界定國際生/本地生,不盡相同,但大多不會單單只看國籍一項,好些國家的大學更要學生填表及查家宅。

若想知,網上資料透明,大可逐個地區研究下,何須要單單針對某一地區?

你若堅持己意,認為應只看國藉,何不直接向這些大學(例如英國/澳洲)反映或投訴?

youma 發表於 23-2-3 18:42
每個國家/地區的大學怎樣界定國際生/本地生,不盡相同,但大多不會單單只看國籍一項,好些國家的大學更要學 ...

其實你覺得諸位係度不滿既係THE既評分標準,還是不滿香港的大學收生比例,還是特別專登針對大陸學生?我就唔覺係特別針對某國學生,不過每次一講到呢個問題,你就特別敏感,起哂弶咁相當上心。其實大家茶餘飯後吹水,無人會認真到去投訴,反正又唔係真正影響到自己。或者你可從另一角度睇呢個帖,大家可能講緊香港既大學無實力吸引到歐美日韓星加學生,衹有陸生先俾面黎讀呢?又點叫針對某國學生呢?

Yanamami 發表於 23-2-3 19:13
其實你覺得諸位係度不滿既係THE既評分標準,還是不滿香港的大學收生比例,還是特別專登針對大陸學生?我就 ...

補充多一點有關國籍方面,現在香港的所謂海外教授,不少都係國內本科或者碩士畢業,然後去外國讀硏究院,攞到個博士,入埋外國籍,揸海外護照,他們是攞奬學金居多,不用交國際學生學費,按最終國籍成為海外教授。

近年不單是海外生源歸邊,教授也歸邊,真正的海外學者越來越冇興趣來香港任教,香港工資高,稅率低,國際大都會,自由之都,購物天堂,美食天堂,背靠祖國,都冇乜吸引力?(以上形容詞我係抄四個口嘅海外推介理由。)

約2000年的時候,我問過我博士學位的指導教授,他是澳洲學者。他差不多每兩三個月飛一次香港,我問他為什麼唔考慮轉職香港?他當時的說法係咁嘅,香港人工高,稅率低,都係事實,就算他願意居住環境要求大幅降低,但減去租金之後,net disposable incomes 變成冇乜吸引力。(所以我家睇net disposable incomes多過人工扣稅,就係受他影響。)

他寜願飛來飛去,住酒店,有些麻煩,但他又不用出錢,而且有hardship。

講到學術研究方面,他的研究領域冇乜地域界限,不需要靠近祖囯,也沒有親人在香港或者大陸,所以他是這樣選擇。

現在香港客觀環境可能變了更多,他喜歡研究國際競爭力及策略,主力在科技及新能源(biofuel),研究過程,資料蒐集及結果比較敏感,變成風險及回報不成比例,如果有得選擇,自然選擇他認為更方便、更安全的地方及大學做研究。

這部份我係針對海外教授唔識貨,為什麼唔去北京上海任教做研究?剛剛畢業都年薪百萬,他肯定超過2百50萬。如果二流嘅,做唔到雙一流,應該考慮去大灣區大學發展,例如誠哥嘅汕頭大學,唔應該選擇香港?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

youma 發表於 23-2-3 14:09
香港的大學有多少%學生来自大陸,你知我知,全完透明,人人都可找到。
THE 的排名和準則係THE定的,全世界 ...
我都覺得可以去HKU.THE反映.如果下年又蝉联.
一件事,
年年攪錯.

豈不是很`可怕'