用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 THE公佈2023年全球最國際化大學排名,港大蟬聯全球第一 ...
樓主: Arabellahk
go

THE公佈2023年全球最國際化大學排名,港大蟬聯全球第一   [複製鏈接]

ok_ko 發表於 23-1-31 17:58
咁講呀,真係有幾多中學畢業就已經知道自己將來條路點行呀。有D可能只係當時選擇了,畢業後就繼續行落去。 ...

因为一个中二暑假STEM课程,令儿子睇到一个数学在金融行业发展方向。

选大学课程时有些猶豫,最终大学主修专业就是正确。到毕业,就业,在不同公司,地方,职位,都跟当年他的想法十分相似的。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-2-1 09:33
Life skills 比什麼專業知識還重要,人際關係,際遇,在這個方面多於能力,如果有齊就更大機會大放異彩。 ...
孩子就讀的大學非常鼓勵networking,就是覺得life skills好重要。

ANChan59 發表於 23-2-1 09:49
因为一个中二暑假STEM课程,令儿子睇到一个数学在金融行业发展方向。

选大学课程时有些猶豫,最终大学主 ...

唔會完全是運氣。佢嘅成長一定有D背景影響佢嘅選擇。同一個STEM課程都應該會有唔少人上。但同一個課程對不同人的影響就很不同了。

讀到中學,J比學校(老師和同學)的影響很大。但我估同時受你的影響也不少。

beastiebistro 發表於 23-1-30 22:12
其實我覺得選香港或者英國中學都係一樣...
彷彿整體成績好排行榜排得高嘅學校識得變魔術,或者啲老師係神仙 ...

身邊唔少送子女去英國讀書six form的朋友,他們選校時不一字選擇成績排名最高和最好的學校。而是選擇成績達到一定水平,學校環境,教學模式等等各方面都合識的學校。其中一個收到三間學校取錄,學校的平均IB成績分別係IB 41, 39, 37. 最後考慮各方面後選擇了37分那間。

barque 發表於 23-2-1 11:00
身邊唔少送子女去英國讀書six form的朋友,他們選校時不一字選擇成績排名最高和最好的學校。而是選擇成績 ...
清醒嘅朋友其實係少數,更多係盲目睇排名睇成績...

barque 發表於 23-2-1 11:00
身邊唔少送子女去英國讀書six form的朋友,他們選校時不一字選擇成績排名最高和最好的學校。而是選擇成績 ...

我明白你想表達咩。不過,最近我遇到一些例外的例子。

人人都話牛劍出CO,只要想收,牛會要求較低,劍就一樣叫得很高。上月,我細路嘅同學收了劍橋一個CO,要求低到你唔信。反而,其他大學就叫得高。

ok_ko 發表於 23-2-1 14:36
我明白你想表達咩。不過,最近我遇到一些例外的例子。
人人都話牛劍出CO,只要想收,牛會要求較低,劍就一 ...
會唔會劍CO低, 係好想收 這位同學?
有時, 所謂成績/分數, 並不是完全反映能力.

stillgood20 發表於 23-2-1 16:01
會唔會劍CO低, 係好想收 這位同學?
有時, 所謂成績/分數, 並不是完全反映能力.
...

當然啦。我只是想表達兩件事:-

1.)不能只比較CO的要求來判斷學校高低。

2.)原來劍橋想收的,CO一樣可以好低。

ok_ko 發表於 23-2-1 16:41
當然啦。我只是想表達兩件事:-1.)不能只比較CO的要求來判斷學校高低。2.)原來劍橋想收的,CO一樣可以好 ...

美國的大學差唔多全部都係unconditional offer

當然啦。我只是想表達兩件事:-1.)不能只比較CO的要求來判斷學校高低。2.)原來劍橋想收的,CO一樣可以好 ...

劍橋.我又有d分享:

A君.係香港係數學尖子.
順利入讀'純數'.
不過, 幾努力都做唔翻卓越成绩.
有d失望.
Master就改修其它科.
跟朋友傾開.我囝HEA讀'淺'數學係Grade A.
而A努力,讀'深'數係B Grade上下.

如果工作上, 純數要有合適對象.
其實,'淺'數學, 成績好,已經打敗好多人.

B君.我聽返嚟.
CS Master, 成績特別好,揾獎學金.
不過,到入社會工作.上司下属都唔配合.
自己雖然厲害,但人哋唔明.佢又堅持已見.
最終,天大本事.無用武之地.

C君.讀IB .
PG  都係44-45.
早就講明去英國讀Law, Econ.是但.牛/劍一間.
lB放榜後.我一直等通知送行.
後來,聽到,唔去英國.改下年去北京讀.

……

d人越叻.
越估唔到.

……

另外,大家以為係一定ge野.
可能係唔一定ge.

ckh689 發表於 23-2-1 10:18
孩子就讀的大學非常鼓勵networking,就是覺得life skills好重要。

講開life skills ,我們家在兒子很細的時候灌輸這個想法,去到高小及初中,我提醒他將來如何跟別人溝通,特別是上司跟他的年齡有差距,而且較近父母的年齡,所以很多事情看法,喜好,價值觀跟年輕人不同。他要明白這個事實,然後懂得處理,

在喜好方面,我提出的建議係找到自己的最喜歡的喜好,要鉆研專精。最初他不太明白,只係聽我分析然後嘗試,例如足球,香港人肯定喜歡英超,歐聯的比賽及球隊,人有你有係冇乜特別。

如果他又熟悉瑞典,日本,南韓,澳洲,甚至冰島的球隊及國家隊。跟這些國家的男性對話,很簡單就打開話題,對方甚至驚訝他的認知程度,非常好的ice breaking skills。

推而廣之係手沖咖啡,自己組裝電腦,威士忌酒,清酒,股票投資,當他專精一兩項,得到甜頭之後,自然推到他的專業,對人對事,工作的態度也受影響。

Sorry, 離題太遠了。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ok_ko 發表於 23-2-1 10:51
唔會完全是運氣。佢嘅成長一定有D背景影響佢嘅選擇。同一個STEM課程都應該會有唔少人上。但同一個課程對不 ...

哈哈,唔用運氣,就用際遇。

在STEM課程的覺醒跟選擇courses有關,之前我只係過場輕輕帶過。原因是他選擇了兩個截然不同的課程,第一個好明顯 creative problem solving。第二個他選擇了From concept to market,係講創意,計劃,融資,市場調查,執行任務的過程。

所以在銀行了解banker點睇你嘅建議書,你應該如何準備。也去了解數學在IBank 的應用,對一個數學有天份,但不太喜歡純數的人,是一條正正要尋找嘅出路。

如果不同courses組合,應該有不同的啓發或者火花。其他人是否有覺醒或者double confirm,我冇資料。

他肯定受我及CEO的影響,同時我們也受他影響很深。Give and take! Adult to adult transactions.

我們跟年輕人的溝通,跟很多家長不同。他的同學們也喜歡跟我哋傾偈,因為冇乜壓力,最重要我哋都耐心聽,盡量少俾意見,發泄下,交流下,除非他們要求在某些十字路口,想聽聽我們的意見或者分析。懂得跟J相處,讓我們也懂得跟年輕人相處。係 win win win!

他的buddies 大多數是中學同學,相互關係,影響很深。出來社會做事,幾個上司都對他有很深遠的影響。跟老師交往他就好selective,較多是大學的,中學較少。

回覆樓主:

連來自大陸的學生都計入在港大的“國際生”之列,無言了!

我又講下life skills,正在讀大學的孩子,不算聰明,但無論在讀書成績、申請獎學金或是實習工作都算是順利,我想她應該有一套life skills。她說去年暑假實習時,組內的MD(高很多級),經常主動走到她座位找她傾閒偈,又非常樂意教她各種知識。另一個MD,出名脾氣暴躁,人人都避之則吉,有次他急着要份文件,其他人都不願意去做,怕出錯會被罵一餐,最後推到我孩子身上,結果那個MD收到文件後笑著說道謝,讓其他人都十分驚訝。

ANChan59 發表於 23-2-2 07:28
哈哈,唔用運氣,就用際遇。

在STEM課程的覺醒跟選擇courses有關,之前我只係過場輕輕帶過。原因是他選擇 ...

遇到好老師和伯樂是孩子的運氣。

父母變成虎媽,大家受罪。另一個極端,有些人明明有能力,卻太放任孩子的發展,平白浪費了孩子身邊的一位伯樂。

可以分享有幾低?

poonseelai 發表於 23-2-2 10:14
可以分享有幾低?

DSE每科都有不同要求。當然有關係的科目要求會高一點。很准確的不便公開了。但以best 6 計算,香港讀醫有36就穩入劍橋居然co~32分。而且該科是熱門的科目。

ckh689 發表於 23-2-2 09:15
我又講下life skills,正在讀大學的孩子,不算聰明,但無論在讀書成績、申請獎學金或是實習工作都算是順利 ...

我又講下,孩子正在讀大-。在大學裏平時多數會和-班7,8個較為相熟的朋友一齊。但是她每星期都盡量預留-,二天會主動約其他唔太熟悉或者新的同學吃飯。當中有高年級同學或者一齊做research 工作人員。

牛劍 CO要求低,真正入讀的學生grade 大多數唔會低。

ok_ko 發表於 23-2-2 10:39
對DSE每科都有不同要求。當然有關係的科目要求會高一點。很准確的不便公開了。但以best 6 計算,香港讀醫有 ...

CO 32 係面試後出的offer, 如果PG32, 相信未必有面試機會
‹ 上一主題|下一主題