用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 THE公佈2023年全球最國際化大學排名,港大蟬聯全球第一 ...
樓主: Arabellahk
go

THE公佈2023年全球最國際化大學排名,港大蟬聯全球第一   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-1-30 21:15
我反而覺得係小數,因為多數人只信數字遊戲,不了解所謂評分準則的排名,冇評分就唔識選大學及課程。:funn ...
我都覺得清醒嘅係少數。睇下EK啲帖就知大部份家長都盲信數據,乜Q都睇數據排行榜...

beastiebistro 發表於 23-1-30 21:21
我都覺得清醒嘅係少數。睇下EK啲帖就知大部份家長都盲信數據,乜Q都睇數據排行榜... ...

事實上選大學及學科冇得懶,係一個非常好的親子提升關係的活動,要珍惜。

如果是香港升大學,中三中四家長跟孩子一齊去聽幾間大學升學講座,對大學,學科,教授,學生的整體感覺,比冰冷的數字及排名更有說服力。如果能夠找到師兄師姐談談,甚至行內人的比較及建議,再參考一下所謂排名,雖不中亦不遠了!

跟中學一樣,都應該以孩子的喜好及適合度為基礎。為什麼我這樣說,因為我見到很多家長用排名,遊說孩子選他們的大學及學科,當然有可能因禍得福,也有可能選擇錯誤!

另一個謬誤係選一(emoji)學科收生分數高的大學及學科,如果邏輯上應該選擇自己分數最接近或者機會最高的大學及學科,不是最高分的大學及學科。

Arabellahk    發表於 23-1-31 00:28
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-1-30 21:50
事實上選大學及學科冇得懶,係一個非常好的親子提升關係的活動,要珍惜。

如果是香港升大學,中三中四家 ...
其實我覺得選香港或者英國中學都係一樣...
彷彿整體成績好排行榜排得高嘅學校識得變魔術,或者啲老師係神仙,入咗就一勞永逸,輕輕鬆鬆入3大入牛劍哈耶...

beastiebistro 發表於 23-1-30 22:12
其實我覺得選香港或者英國中學都係一樣...
彷彿整體成績好排行榜排得高嘅學校識得變魔術,或者啲老師係神仙 ...

事實上很多人都係這樣認為,全面outsourced。

beastiebistro    發表於 23-1-31 00:05
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-1-30 21:50

如果是香港升大學,中三中四家 ...

這方面, 我們家算是開明, 兒子赴美升大學, 選甚麼學校隨他自己, 有聽他提及過要報的其中兩三間, 大約知道他的選校方向, 到用信用卡付報名費才曉得完全名單.  
至于選甚麼學科只是給予建議, 到後來知道他選了另一方向, 也只是哦了一聲.  我記得一位親友知道兒子主修選了統計, 沖口而出就是"讀統計, 嘥咗佢!".  她倒是沒有惡意, 是真心覺得可惜, 我猜想是大部份香港家長心態.

ANChan59 發表於 23-1-30 23:30
事實上很多人都係這樣認為,全面outsourced。

學生自己努力,當然係最重要,最基本。咁點解我唔同意孩子叻讀邊間學校都一樣,呢一個論調?

因為好老師好同學對孩子的影響不容忽視,在高中嚟講大過家長。入好學校遇到好老師好同學嘅機率更高。好老師像一位伯樂,一個教練,看到孩子的潛能,並引發出來,把沈悶的變得有趣。好同學會互相勉勵,互相幫助。當所有同學都非常之醒目,孩子對自己嘅要求亦會提高。我選校就係選呢啲。

dlam141231 發表於 23-1-31 03:33
這方面, 我們家算是開明, 兒子赴美升大學, 選甚麼學校隨他自己, 有聽他提及過要報的其中兩三間, 大約知道 ...

好多香港家長嘅心態,係幾科神先至唔嘥咗個細路,學生家長唔理得咁多。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 23-1-31 08:25

學生自己努力,當然係最重要,最基本。咁點解我唔同意 ...

同意,但肯定唔會係齋睇排名,星星及狀扁。

這方面, 我們家算是開明, 兒子赴美升大學, 選甚麼學校隨他自己, 有聽他提及過要報的其中兩三間, 大約知道 ...

你兒子會有自己的心水,亦會聽下意見,然後就拍板,係好正常嘅!

讀神科都係要睇大環境,幸福唔係必然嘅。嘥唔嘥?真係因人而異,當年阿仔QFin 畢業入Big4,不少朋友都覺得嘥咗,點解釋都係以為做核數。現在發展非常好,我哋都冇乜點講,熟嘅就講多兩句。

ANChan59 發表於 23-1-31 09:27
同意,但肯定唔會係齋睇排名,星星及狀扁。

當然唔會。只睇排名,星星及狀扁,感覺好似只看牌子限量版的呀太。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 23-1-31 09:34
你兒子會有自己的心水,亦會聽下意見,然後就拍板,係好正常嘅!

讀神科都係要睇大環境,幸福唔係必然嘅 ...

選科都係興趣與能力行先。太過受當時社會風氣影響,係好牙煙,因為今年大熱的,明年已經可能有變,五年十年更無從估計。

搵工要講(emoji)份。有時塞翁失馬焉知非福。

阿女year 2 搵工,信心不足,只找二綫公司,也沒offer,year 3 女兒實力大增,信心大增,搵工搵一綫 top firms. 結果非常理想。

國家教育部放寬香港自資院校收取大陸學生的政策,由課程人數總額的10%倍增至20%。

我細囝修DS係我定. 完全無考慮其他科目.
按亞囝特質, 真係Perfect Match. 無投訴.

近日, 開始搵到朋友, 又出去見識. 又有工作体驗.

我唔會跟其他人去比較. 開開心心,已經是一條很不錯的路.

目前, 方向很明確, 是否順利, 就睇際遇了.

stillgood20 發表於 23-1-31 15:47
我細囝修DS係我定. 完全無考慮其他科目.
按亞囝特質, 真係Perfect Match. 無投訴.

假如你有一個17/8歲嘅細路,已經識行識走,自己可以單獨決定未來嘅人生走向,當然可喜可賀。

D(其實大把)細路做唔到,可能要同人商量下,作爲父母點都會比D意見挂?當然,依堆人入面一定有D父母真係比唔到咩意見,都係㖒餸食飯。於是虎媽性格,博到幾多就幾多!這類,EK應該大把。

還有少許細路完全唔知自己想點。去到依個地步,作爲父母唔通唔理?你可能是這一類,只要大家開誠佈公,在大家認知的範圍内作了一個決定,沒什麽問題哦。

ANChan59 發表於 23-1-28 11:00
Perfect answers。

你應該當教育局長!

將MAINLAND CHINA 和 HONG KONG 當成INTER-NATIONAL 間的關係, 在教肓局範圍並不合適!

但在商易局眼底下要分清楚, MADE IN CHINA 跟 MADE IN HONG KONG.

ok_ko 發表於 23-1-31 16:56
假如你有一個17/8歲嘅細路,已經識行識走,自己可以單獨決定未來嘅人生走向,當然可喜可賀。
有D(其實大 ...

你講ge 情況, 普遍存在.

同學成績好, 可以去””, 唔一定找合興趣的職業. , 一般成績普通的同學, 也有入大學機會, 不過, 什麼科目, 什麼成就便不知道了.

真係, D大學出來只係文員級數, 職場發展並不如意.

---

我大囝BBA畢業, 真係一街都係, 如果, 成績唔出眾, 競爭能力便不足. 職場上便沒有專業性.

亞囝畢業後, 前後花三年自修會計, 一方面是當會計工作. 將勤補拙. 完成會計專業試.

---

又剛巧, 這幾年, 一直話會計是夕陽行業, 少了人入行, 又移民
人手出奇短缺.

最近,搵工, 十分容易, 更是工作崗位, 環境, 左挑右選, 才應承.

真係人求事, 也是事求人.

stillgood20 發表於 23-1-31 17:20
你講ge 情況, 普遍存在. 同學成績好, 可以去”錢””前”看, 唔一定找合興趣的職業. 而, 一般成績普通的同 ...

咁講呀,真係有幾多中學畢業就已經知道自己將來條路點行呀。有D可能只係當時選擇了,畢業後就繼續行落去。但係畢業後,行唔落去嘅(可能自己競爭力唔夠,或者行業開始式微,又或者原來當時選錯),都一樣大把。

能夠選擇正確的,當然最好。但只係掹車邊入到,又或者成績只是入到水泡科的也不少。

入大學,讀好自己的本科知識固然重要。但在大學學好做人(特別係life skills),也一樣重要。也有不少成功人士,其專業(或生意)與其大學本科無關。大學未必係終點,可能連起點都未係。

retriever 發表於 23-1-31 17:16
將MAINLAND CHINA 和 HONG KONG 當成INTER-NATIONAL 間的關係, 在教肓局範圍並不合適!

但在商易局眼底下 ...

合适,现今社会政治正确比common sense 及能力重要。

ok_ko 發表於 23-1-31 17:58
咁講呀,真係有幾多中學畢業就已經知道自己將來條路點行呀。有D可能只係當時選擇了,畢業後就繼續行落去。 ...

你第一段及第三段我非常認同,我以認為現在的大學畢業在現今社會情況會去番我們的年代高中或者中學畢業,升學就業要有一定的彈性,要不斷學習,進步,瞭解客觀及經濟環境,調整策略。

Life skills 比什麼專業知識還重要,人際關係,際遇,在這個方面多於能力,如果有齊就更大機會大放異彩。

stillgood20 發表於 23-1-31 17:20
你講ge 情況, 普遍存在. 同學成績好, 可以去”錢””前”看, 唔一定找合興趣的職業. 而, 一般成績普通的同 ...

按你的描述,你大仔选择了一条适合自己的路,好事。

会计係少咗人入行,就算入到行都很长工作时间,所以就算冇移民潮,有2-3年经验,也会很大流动性。不少在Big4的,second tiers的,(emoji)願减年资减薪都转去顾问方面,然后才去iBank,PE或者commercial。

你大仔现在就去了commercial係非常正常的发展模式,不全是因为移民潮。选择commercial,行业前景就十分重要。

stillgood20    發表於 23-2-1 09:52
‹ 上一主題|下一主題