用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Rugby school
go

[英國] Rugby school

請問有冇用家可以提供意見及資料?呢間學校好似係要直接向學校申請,唔接受agent!

kingandi888 發表於 23-1-25 12:11
請問有冇用家可以提供意見及資料?呢間學校好似係要直接向學校申請,唔接受agent!
...

不是用家,不過剛上年尾參觀完,考完入學試,開放日有個日本仔帶領我仔參觀及介紹,考試日亦都同在場學生交流吃午飯,環境設施都很好,同學友善,香港人少,亞仔及陪伴人士也讚,運動方面幾強。我地係自己直接申請很簡單直接,回覆及安排也很好

...
係,我母校非常唔喜歡同agent合作,亦唔俾commission 。想報嘅直接email 俾學校啦。
賣花讚花香先,係非常好嘅男女校。

多謝大家回覆,請問可否提供關於住宿安排year 9幾多人一間房?Boarders 多唔多?如果香港人少擔心佢會覺得悶。考入學試是否一定要去英國考?

kingandi888 發表於 23-1-25 13:43
多謝大家回覆,請問可否提供關於住宿安排year 9幾多人一間房?Boarders 多唔多?如果香港人少擔心佢會覺得 ...

係,呢間要喺英國佢哋學校度考entrance.

多謝大家回覆,請問可否提供關於住宿安排year 9幾多人一間房?Boarders 多唔多?如果香港人少擔心佢會覺得 ...
Rugby係全寄宿學校(~80%寄宿)一定唔會少boarders。而且day students有自己嘅house ,所以每間boarding house都有60/70人(school house大啲多啲人)。
我讀嘅時候Y9起碼10個人一個dorm,但係啲boarding house陸續翻新,而家應該大部分都係單/雙人房。(除咗school house同Bradley house好似有少量4/5人房。

香港人多少同悶唔悶無關。in fact,送得去英國,應該鼓勵佢多參與學校活動,同local學生玩埋,唔好成日黐住香港人。Rugby 絕對有足夠活動令佢一分鐘都唔會悶,不過佢自己要投入。

朋友孩子在呢間,好中意,話全面培養方面做得好好

...
你想知咩可以PM我,我盡量答。

...

好學校使鬼經agent揾學生

要去英國考。我仔就係喜歡佢少香港人。去參觀下你會知道自己是否適合

回覆 cfs 的帖子

因為種種關係,未必可以去到考試和參觀!😞

回覆 beastiebistro 的帖子

多謝你先

我朋友兩年前在香港考ukiset 收咗boarding, 依家係咪轉左制?

eli_leung 發表於 23-1-25 23:38
我朋友兩年前在香港考ukiset 收咗boarding, 依家係咪轉左制?
兩年前正值COVID肆虐,大部分學校都取消面見interview/assessment 。而家英國已經全面復常,所以要飛去interview 好正常,好多學校都開始返。