用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Spccps vs Wkf vs Smc 你地會點揀?
樓主: Mini0830
go

Spccps vs Wkf vs Smc 你地會點揀?   [複製鏈接]

回覆 AndrewHo_FB 的帖子

Smc 對出國有咩獨特優勢係其餘兩間沒有的?願聞其詳

Jpeg74 發表於 23-1-27 19:08
回覆 AndrewHo_FB 的帖子

Smc 對出國有咩獨特優勢係其餘兩間沒有的?願聞其詳
SMC 的英文說話和國際的無太大分別,而 smc 的 DSE 成績相當之好,對學術有一定的要求。

我在報 smc 之前,曾經在校門外觀察過多次,學生英文真是很好很好,奈何學位太少,無緣。

回覆樓主:

梗係spcc啦,同另外兩間差幾個level

AndrewHo_FB 發表於 23-1-27 19:58
SMC 的英文說話和國際的無太大分別,而 smc 的 DSE 成績相當之好,對學術有一定的要求。

我在報 smc 之前 ...
想問下DSE 成績那裡可看到?找不到school report。

pipeter.john 發表於 23-1-28 20:22
想問下DSE 成績那裡可看到?找不到school report。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873504&extra=page%3D6

感覺 wkf 的成績真是一般般, 但不明白每次招生都人山人海

係新界,特別是沙田大埔一帶,WKF算最好的直私,沒有競爭對手。而且報名早,好多區外家長也願意報wkf來練兵

快樂火雞 發表於 23-1-28 20:44
係新界,特別是沙田大埔一帶,WKF算最好的直私,沒有競爭對手。而且報名早,好多區外家長也願意報wkf來練兵 ...

不是PKC較好嗎?

pkc 和 wkf 的 dse 成績差不多, 3322 率得 65%-67%, 但 smc 則有約 85%.

gigiyyc 發表於 23-1-28 22:05
不是PKC較好嗎?
pkc較新,染紅嚴重,不是人人鐘意

Mini0830 發表於 23-1-25 08:14
如果有家長有小朋友在讀可以分享一下各間學校既好壞?Thanks

樓主這里問當然個個都SPCC,這是呢道很多人的dream school, 我作為一個IS家長,還可以客觀少少給你意見。

選WKF當然target A level, 佢A*-A 有80-90%, 嫓美好多top school.
另外如果小朋友有特殊需要,例如有D profound giftness, WKF會有彈性處理,呢啲在SPCC都攪唔到。
SMC 英文好強,DSE英文5*非常高,而且口語佳,相信LS就算SPCC和女校英小都做不到這個語境,DSE成積應該比WKF好?
另外以上兩間都有外語學,方便出國。
其實以上呢兩間有D類似,我稔會揀埋地點,但如果稔本港A level似乎WKF多個選擇。

SPCC係EK神校,好處不用多說,但都係一間傳統中小,寫字一筆一劃都要有板有眼,揀課外活動好多都要甄選,樓主問返初心,去考究竟係真係想讀定試吓實力。
好似森美兩個仔女,都一個啱讀一個唔啱,雖然話唔啱可以轉校,但都我見過非常聰明的小朋友讀到抑鬱,轉了非傳統學校就如魚得水,始終影響精神健康一天也嫌多,樓主睇吓小朋友性格和自己教育理念去決定吧。
至於考慮Alumni個D,如果中學稔住出國,唔係讀到畢業,其實真係影響不大。

AL1987    發表於 23-2-14 11:50

AndrewHo_FB 發表於 23-1-28 22:23
pkc 和 wkf 的 dse 成績差不多, 3322 率得 65%-67%, 但 smc 則有約 85%.

選WKF主要target A level, 佢A*-A 有80-90%, 10%人4A*, 25% 3A*, 嫓美好多top school,出國大學率亦高
不過佢最叻個50+個考A level, 但樓主小朋友考到SPCC, 相信都係叻人
(以下圖係朋友share自網上)

3間都非常非常難入,收咗有 offer 才想。

964000 發表於 23-1-29 06:15

選WKF主要target A level, 佢A*-A 有80-90%, 10%人4A*, 25%  ...

請問WFK A level 每年有多少學額?

回覆 964000 的帖子

謝謝你意見

回覆 964000 的帖子

謝謝你客觀的分析

快樂火雞 發表於 23-1-28 20:44
係新界,特別是沙田大埔一帶,WKF算最好的直私,沒有競爭對手。而且報名早,好多區外家長也願意報wkf來練兵 ...

如果係計中學校風同成績,肯定係培基好過王錦輝

回覆 快樂火雞 的帖子

呢個我認同. 正如寶校話搞活動教學其實係嘥氣, 反而熱門直資學生精挑細選, 咁先至有條件比校方實行不同程度嘅活動教學.
睇下天虹之前嗰啲所謂活動教學就知出事…

如果打算在香港考大學入學试就提議spcc, 如果最終打算外國升學就选一間就腳的,三間都會讀得開心,spcc 相對地壓力大些,主要係來自有要求的家長!

supermom1 發表於 23-1-29 08:17
請問WFK A level 每年有多少學額?

聽說約50多個

多謝資料,請問是否增加了學額?因為幾年前朋友說只有十多個學位。
‹ 上一主題|下一主題