用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Spccps vs Wkf vs Smc 你地會點揀?
go

Spccps vs Wkf vs Smc 你地會點揀?  

如果有家長有小朋友在讀可以分享一下各間學校既好壞?Thanks

我覺得沒什麼需要比較的

2jkidsfather    發表於 23-1-25 15:20

回覆樓主:

我諗考入spcc又考到的,有冇0.01%選其餘兩者?

Mini0830 發表於 23-1-25 08:14
如果有家長有小朋友在讀可以分享一下各間學校既好壞?Thanks

SPCC > SMC > 王錦輝

當然Spcc, 沒有可比性!

一間港島 一間九龍 一間新界 揀間近就得啦 反正問得呢條題目都唔會考慮成績 排名個啲架啦 揀間近就可以了

請問樓主有咩懸念需要VS?

回覆 rchan1 的帖子

因為喜歡活動教學擔心spccps教學傳統
所以希望有用家分享下🙇🏻‍♀️

Mini0830 發表於 23-1-25 14:59
回覆 rchan1 的帖子

因為喜歡活動教學擔心spccps教學傳統
看你是一早知道spccps教學傳統,那麽為何當初會報spccps?

如果心儀活動教學,揀王錦輝。SMC都係傳統,只係比津小多啲project及趣味性。

你考spcc,smc呢啲應該只為儲offer ,vs一輪,vs完就放位,留俾心儀傳統模式嘅學生。

依家嘅vs越來越睇唔明,我有時諗是否係家長單純想show下offer,未聽過有棄spcc揀smc/wkf嘅,尤其後兩間最終都係考dse為主。

如果唔鍾意傳統教學,點解又考spcc?我諗你最終一定肯定確定揀spcc,真係唔鍾意跳船都好易

deco99 發表於 23-1-25 16:10
依家嘅vs越來越睇唔明,我有時諗是否係家長單純想show下offer,未聽過有棄spcc揀smc/wkf嘅,尤其後兩間最終 ...

200%揀spcc啦,只是要扮下struggle

唔洗struggle,支持樓主毋忘初衷,先放SPCC

我諗學校要重新評估呢位家長 收錯學生

HK-CR7 發表於 23-1-25 21:37
我諗學校要重新評估呢位家長 收錯學生
唔係學生既錯
錯就錯在學校唔駛見埋家長先啫
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2jkidsfather 發表於 23-1-25 15:22
看你是一早知道spccps教學傳統,那麽為何當初會報spccps?
咁通常報學校都係大包圍 有理冇理冇都報ge 問題係現在間神中之神收咗個仔/女 就算初心係話想要活動教學
但實際上又有幾多個真係放得低先得㗎

f00130 發表於 23-1-25 22:38
咁通常報學校都係大包圍 有理冇理冇都報ge 問題係現在間神中之神收咗個仔/女 就算初心係話想要活動教學
但 ...

都可以讀住spcc先,真係咁鍾意活動教學可試插GSIS呢啲

仲以為眼花

認真, 喜歡活動教學, Spccps真係唔啱

希望樓主之後可以分享返揀咗邊間學校

Not comparable …… SPCCPS 完勝

咁有人放spccps讀赤提嘅