用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Spccps vs Wkf vs Smc 你地會點揀?
樓主: Mini0830
go

Spccps vs Wkf vs Smc 你地會點揀?  

supermom1 發表於 23-1-29 12:30
多謝資料,請問是否增加了學額?因為幾年前朋友說只有十多個學位。
考AL 人數應不多於總學生人數1/3 前幾年冇咁多學生揀IAL

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

一定揀Spccps

SPCC , different lv…

如果樓主放SPCCPS,肯定好多人開心。功德無量。

Mini0830 發表於 23-1-25 14:59
回覆 rchan1 的帖子

因為喜歡活動教學擔心spccps教學傳統

對比大部份本地學校, spccps 都好活動唔算好傳統架啦... 當然呢D 係相對既,

例如: 佢地英文用讀本唔用課本, 所以教學都活潑好多啦...

相對其他學校, 佢地功課真係好少, 有很多時間發展興趣/HEA/ECA, 當然亦有上進媽媽送子女去加"雞精" 啦.

... 例如: 假前幾樣, 有些本地非主流學校10幾樣...

WKF 早幾年係移港內地中產家庭既TOP 之選, 封關幾年, 唔知有無改變!

Jean1769 發表於 23-1-26 14:09
之前已有用家分享過,不再覆述啦
相對, 比對大部份本地學校, 已經唔算傳統教學, 反而你可以話訓導守規佢地係保守些!

retriever 發表於 23-1-31 10:32
相對, 比對大部份本地學校, 已經唔算傳統教學, 反而你可以話訓導守規佢地係保守些! ...

你試下問用家睇下佢哋點批改功課就會明白。明就明唔明就黎明

快樂火雞 發表於 23-1-27 17:55
真心講句,係香港,甚至世界任何地方,都無真正意義的活動教學。

我始終認爲,生源好的學校,才有更多機會 ...

明察秋毫!!!
不少家長錯重點, 糾結是否有條件提供資源繼續俾子女"進補" ...

家庭條例當然重要, 但那更多是背景因素....

以我所知, S校收較多以下兩類學生:

英語能力較好;
喜好閱讀(習慣)

以上都係家庭條件較好才能做到, 提供英語環境或充裕時間陪讀養成子女閱讀喜好.

上述2方面都體現在S校的教學方式及要求:

用讀本教英文 (如非大部份學生英語能力較高很難做到)
要求學生4月底前看80本書 (有朋友孩子唸灣仔男校, 被要求完成閱讀40+本, 佢已投訴是MISSION IMPOSSIBLE)

其實小學不複雜, 就係中英數常, 加學習基本常識, 社交禮貌, 溝通技巧等. 如果語文好, 又愛閱讀, 教學方式及其他活動, 要多樣性就易辦!

Jean1769 發表於 23-1-31 10:35
你試下問用家睇下佢哋點批改功課就會明白。明就明唔明就黎明

如果你說批改, 我大概明你說哪方面. 但對我來說, 批改具體要求不太算係決定教學方式是否傳統的重要部份!

朋友圈以往也不時收到不同校媽媽對批改的投訴, 圖文並茂, 加其他孩子工作紙的截圖來對比...

長話短說, 絕大部份投訴是為孩子失分感不值!

retriever 發表於 23-1-31 11:10
如果你說批改, 我大概明你說哪方面. 但對我來說, 批改具體要求不太算係決定教學方式是否傳統的重要部份!
...

功課不關分數事吧,我想家長關注的是對創意的扼殺。

Jean1769 發表於 23-1-31 11:11
功課不關分數事吧,我想家長關注的是對創意的扼殺。

有架! 功課有LETTER GRADE, 見過有討論 "點解另一位小朋友有貼紙"

我問返轉頭, 數學功課, 老師堅持要學生劃線(譬如: 最後答案個等號) 要 "使用直尺", 這種批改算不算, 傳統教學?

retriever 發表於 23-1-31 11:16
有架! 功課有LETTER GRADE, 見過有討論 "點解另一位小朋友有貼紙"

在我角度當然算傳統。

只能說這學校由小就訓練如何考試取得高分,而現實這方面它的確成功了

Jean1769 發表於 23-1-31 11:24
在我角度當然算傳統。

只能說這學校由小就訓練如何考試取得高分,而現實這方面它的確成功了

在我來說, 堅持他人使用直尺劃線有點迂腐! 不瞞你說, 我第一天上班, 都俾女上司暗示/明示, "你劃線唔用直尺既?"

咁我唔會覺得, 成間公司都係好傳統喎!

話說回來, 我其實唔太認同, 早10年, 8年 喬教主一統江湖後, 創意變成PARENTING 的主流願景,  事到如今(孩子已昇中), 我反而覺得創意是少數人的天賦, 要全人教育保創意並不合適...

回覆 retriever 的帖子

你是s校用家?咁都幾好喎

retriever 發表於 23-1-31 10:57
明察秋毫!!!
不少家長錯重點, 糾結是否有條件提供資源繼續俾子女"進補" ...

如果是在校生應該知道此80不是比80

Mini0830 發表於 23-1-31 15:54
回覆 retriever 的帖子

你是s校用家?咁都幾好喎

比起2間d 字頭,已經合理好多

回覆樓主:

冇得比較喎,考到Spcc點會考慮wkf, smc

建議放棄SPCC 如果有男女拔會更加容易選擇 。SPCC太傳統,小朋友要乖坐定定。