用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝 vs 大埔舊墟公立學校
go

王錦輝 vs 大埔舊墟公立學校

請教各位師兄師姊,囝囝今年升小一,預計會小二或小三嘗試插班九龍小學如男拔或英華等。請問小一選王錦輝或大埔舊墟公立學校那一間更有優勢?

你可以試試考王錦輝,六千多人報名,只錄取百多人,不容易的。大埔舊墟很受歡迎,不容易抽入,可能要叩門。這兩所小學都不是容易入的學校。如果孩子升小後學業成績優異,可以嘗試插班名小。

回覆 musiclover1609 的帖子

謝謝回覆,小兒現讀K3, 已獲王錦輝取錄,現在猶豫應否叩門大埔舊墟公立學校。我明白兩間學校都不錯,但想知那一間會對插班名小如男拔/英華或spcc更有幫助。

聽聞王錦輝不設校內排名,不知會否影響插班時學校選人考筆試機會。

小朋友好叻仔啊!不設校內排名不會影響插班的,小學都是以筆試成績篩選學生。王錦輝是英小,英語語境一定較大埔舊墟佳,如果讀大埔舊墟,要外補加強英語。DBS是英小,應該很重視申請學生的英語水平。英華是中文小學,應會全面評估學生各科的成績。

肥仔爸B 發表於 23-1-21 14:05
請教各位師兄師姊,囝囝今年升小一,預計會小二或小三嘗試插班九龍小學如男拔或英華等。請問小一選王錦輝或 ...
咁點解今年唔考呢幾間嘅?

請教各位師兄師姊,囝囝今年升小一,預計會小二或小三嘗試插班九龍小學如男拔或英華等。請問小一選王錦輝或 ...

我會揀wkf。津小級頭都未必有男拔插班面試機會。
一定係直資,不同level .

肥仔爸B 發表於 23-1-21 16:11
回覆 musiclover1609 的帖子

謝謝回覆,小兒現讀K3, 已獲王錦輝取錄,現在猶豫應否叩門大埔舊墟公立學校。 ...

是否只有wkf 一間offer ?
今年考db SPCC YW 去唔去到final round ?

有考其他小學,有部分有final round 但無offer. 小朋友係思考型,習慣問題要想清楚才會回答,見校長時我覺得佢答得唔錯,但可惜唔係即時回答,可能比校長唔夠好既印象。

我明白名小的插班筆試,是要經篩選,不是只要報名便可以考的。我怕選錯學校,會連筆試的機會也得不到。

大埔舊墟公立學校在新界東北算是最好的津校之一,每年升中都有幾位考入spcc及男女拔,但到底是中小,英文不及王錦輝。但王錦輝又可能沒有校內排名,如果插班是要看校內成績才可給予筆試機會,我怕沒名次可填會一開始便被篩走。

所以希望各位有經驗的師兄師姊可給予意見。

肥仔爸B 發表於 23-1-21 20:07
我明白名小的插班筆試,是要經篩選,不是只要報名便可以考的。我怕選錯學校,會連筆試的機會也得不到。

大 ...

如你心目係插db YW , 除學業,建議谷體藝,呢兩間都要體藝人才。

其實你都未叩到門,叩到再考慮。

如果打算插DBS,YW,我建議選WKF. 津小真係無咩機會。

我知道有人成功插到DBS,分別來自TSL 同 APS,我就未聽過有津小插到DBS。(關係人士另計)

回覆樓主:

我會揀 WKF ,英語好,訓練思考
津校就中文較佳,但傳統同無咁靈活?

除了 WKF ,有無考其他私校?例如 宣小,APS ,SFA
如谷谷三寶考到級頭,應該插其他不難

可能運氣唔太好,SFA面試撞左spcc所以去唔到,TSL二面同宣道又撞左dbs二面又去唔到..... 所以唔想再靠運氣,想確實幫囝囝揀返間岩既學校.

肥仔爸B 發表於 23-1-22 16:51
可能運氣唔太好,SFA面試撞左spcc所以去唔到,TSL二面同宣道又撞左dbs二面又去唔到..... 所以唔想再靠運氣 ...
呢D唔係唔好彩, 人人都係咁取捨, 而取捨嘅結果唔好, 就真係要諗諗呢D學校係咪適合, 要想想家庭和小朋友的實力去到邊, 唔係排名高、有名氣就「適合」的~

回覆 肥仔爸B 的帖子

王錦輝級頭3名有排名既,但如果唔係級頭3,都唔洗諗插到聖喇拔呢d 啦

如果想插英華,喇沙,DBS,小學一年選SFA啦。

SFA大抽獎之後就會有好多位,你心儀的,一定要大抽獎之後打去做後補申請。

回覆樓主:

SFA 8月份會再call,所以放假之前要提申請。今年移民人少咗,插班位普遍冇上年多,到明年會更少。所以今年見好就收吧。

我覺得也應逆向思考,如插班不成功,一讀(最少)六年,你會傾向WKF還是大埔津小?

成日聽人成功插班,但付出的努力不是一般的,也不見得人人會成功;所以也需有兩手準備呢。

祝如願以償。

回覆 lambeanmama 的帖子

最後選擇叩了另外4間小學(沙呂/一呂/新油天/新大天),大埔舊墟則撞了時間沒有去。
謝謝鼓勵
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊