用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs SPCS
樓主: bibilove116
go

CKY vs SPCS   [複製鏈接]

smellywhale 發表於 23-2-9 11:55
回覆 BGgor 的帖子

讀CKY, 去考IB 是要考中文的, 同英文一樣, 都要考HL (high level, native standard),

我估cky大部分考中文母語水平standard level, 考high level 對手係國內學生, 除非大學讀中文相關科目, 否則不需要考HL, cky 有offer 中文 as a second language high level, 這個會比母語水平淺

回覆 poonseelai 的帖子

請教一下你嘅資料來源係?
CKY 80% IBDP 係Billingual Diploma, 即係要take Group 1 兩科語文, 或用非group 1 語文考 Group 3/4 其中一科, 前者係中英文母語水平, 後者我唔覺得CKY 有offer 非中英文嘅group 3/4 科目, 所以大部份都係屬於前者, 你可以睇番佢網頁嘅prospectus, 同埋IB Billingual Diploma 嘅考取條件。
有錯請指教!

HK-CR7 發表於 23-2-8 12:12
DSE真係國際間少認受性??? 外國既大學都會睇係邊間香港中學畢業, SPCS呢D傳統名校個名一定響過CKY, CKY始終 ...
https://whizpa.com/news/ib-or-hkdse-just-matter-learning-styles
"The HKDSE is a 3-year senior secondary school programme devised in Hong Kong. HKDSE is an internationally recognized curriculum. Over 260 universities accept applications from HKDSE students. However, it should be noted that the international recognition of HKDSE falls short of IB in general. For example, in the United States there are a total of 47 colleges that accept HKDSE applicants. However statistics from West Island School (WIS), now an IB school, shows that WIS students alone have applied to and received offers from over 150 colleges in the States, showing much wider IB international recognition."

DSE 認受性起碼在美國係少過IB 好多

"外國既大學都會睇係邊間香港中學畢業"
你又點知道? 你係考官? 應該係睇學生成績同埋課外活動, 對本科相關組織或社區作出幾多貢獻, 多過睇你係從邊間中學出嚟。成績如果考得唔好話知你男女拔萃出嚟都唔會收, 連香港嘅大學都係睇成績先。

smellywhale 發表於 23-2-9 14:50

in theory, bilingual diploma 兩科 group 1 language A 可以係 Eng HL、 Chi SL。
SL 比 HL 考少一份論文。

不過不論程度如何,絕對唔係前一頁所講「不用考中文科」

smellywhale 發表於 23-2-9 14:50

咁你有無睇到 prospectus group 1 兩個語文有再分 HL 同 SL?

poonseelai 發表於 23-2-9 15:47
咁你有無睇到 prospectus group 1 兩個語文有再分 HL 同 SL?
見到了, 之前誤會了, 謝謝指教!
另外想問一般嚟講是否學校幫學生選HL / SL? 定學生可以自己選?

smellywhale 發表於 23-2-9 16:35
見到了, 之前誤會了, 謝謝指教!
另外想問一般嚟講是否學校幫學生選HL / SL? 定學生可以自己選? ...

ib 選科也是要考慮各方面,一般 HL 會選同大學科目相關 subject, 所以如果大學非選中文或中史之類,一般少選中文A HL, 考中A HL多是國內生或國內來香港孩子,中文水平真的高。

爭議較多可能係學校要求考中文A SL,學生想考 中文B HL, 識人因此而轉校 (not talking about CKY).

littlechen 發表於 23-1-26 04:45
之前上面講過除非小朋友有需要或者跟唔到先至外補,或者上活動興趣班其實冇乜問題

一早知Cky唔係國際學校 ...

看學校資助種類不如看教學模式
不在IS名單上嘅有類近IS亦有類近LS

International Schools(IS)
https://internationalschools.edb.hkedcity.net/materials/List%2520of%2520International%2520Schools%2520by%2520types%25202022-23.pdf

https://internationalschools.edb.hkedcity.net/materials/List%2520of%2520International%2520Schools%2520in%2520Hong%2520Kong%25202022-23.pdf

直資
LPCUWC

Private Independent School(PIS)
CKY
ESF - Discovery College
ESF - Renaissance College
ISF
ICS
VSA
YCIS - Secondary

私立
Han Academy
Inno
Invictus
Stamford
大光德萃
崇正
······

Poyau 發表於 23-2-9 17:17
看學校資助種類不如看教學模式
不在IS名單上嘅有類近IS亦有類近LS
"Inno"  - another new private school?

poonseelai 發表於 23-2-9 17:25
"Inno"  - another new private school?

Inno Secondary School 一諾中學

https://std.stheadline.com/daily/article/2466255/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E5%9C%B0%E7%94%A2-%E6%B2%B9%E5%A1%98%E6%9B%A6%E8%87%BA%E5%95%86%E5%A0%B4%E6%9C%88%E7%A7%9F%E9%AB%98%E9%81%94135%E8%90%AC

https://www.scmp.com/business/article/3179902/hong-kong-education-group-signs-us206-million-lease-open-its-first

https://www.iss.edu.hk/lower-secondary-y7-9

https://www.iss.edu.hk/igcse-y10-11

https://www.iss.edu.hk/ial-y12-13

Poyau 發表於 23-2-9 18:48
Inno Secondary School 一諾中學

https://std.stheadline.com/daily/article/2466255/%E6%97%A5%E5%A0%B1 ...

「招生反應不俗,首階段全校6個年級,合共收生不多於60人,部分年級滿額,目前已錄取學生當中,半數為本港學生,四成來自內地,約一成為外國學生,每年學費18.8萬。
租約為期逾10年

他又指,集團目標為5年後全校學生增至500人,3至5年開辦小學及幼稚園部,8至10年覓地建永久校舍。儘管近年不少外國人士離港,無礙國際學校運作,該校七成職員來自海外,之前招聘時,共有150位外籍教師來應徵者,最終6人獲聘,來自英國、比利時及南非等地。」

一開關,香港又有得做
想轉國際好快D轉了

littlechen 發表於 23-2-8 13:33
唔係神化cky,係神化左以IBDP為主既國際學校和PIS,只著眼看考核思考能力,而忽略咗本身要有足夠嘅學術基礎
...
同意,同埋CKY小學唔係行IB的。

Jean1769 發表於 23-1-25 18:59
一間一條龍,無呈分試
一間要操呈分試搏業績,學制亦好唔同 ,有乜可能相似?
...

按我主觀認知,呢兩個保良局學校都可能在嘗試混合本學制以外學制的優點
TSL 希望作為本地學校帶有一點點國際學校元素
CKY 作為非本地又嘗試保留中文元素
當然兩個學校很不一樣,但是從銜接角度來看,TSL 畢業同學會不會較容易適應 CKY (相對其他本地學校)
我個人比較貪心,我覺得找到一個學校最能同時糅合兩邊(本地和國際)優勢就最好了

另外,哪些國際學校能保持同學的中文於高水平?

poonseelai 發表於 23-2-9 17:17
ib 選科也是要考慮各方面,一般 HL 會選同大學科目相關 subject, 所以如果大學非選中文或中史之類,一般少 ...
中文B HL, 比中文A SL更易嗎?其實大學收生只要求one A, one B, bilingual 在入學時沒有多大優勢!
那麼CKY20% Non-bilingual是中文A, 英文B吗?還是 +French, Spanish Ab呢?

感覺上CKY本地生考Eng A, 被native比下去,考CHI A又比本地IB stream 比下去。

CKY的自信是令人敬佩的!

Azzurro 發表於 23-2-27 15:03
按我主觀認知,呢兩個保良局學校都可能在嘗試混合本學制以外學制的優點
TSL 希望作為本地學校帶有一點點國 ...

本地國際糅合 考慮赤提

73662710 發表於 23-2-27 15:51
中文B HL, 比中文A SL更易嗎?其實大學收生只要求one A, one B, bilingual 在入學時沒有多大優勢!
那麼CKY ...

中文B HL (2nd language) 當然比中文A SL (母語水平)容易, 我唔清楚CKY non bilingual 選科情況。

bilingual diploma 對申請主要睇分數的大學 (如香港同英國)係無着數, 問題又去番家長同學生點睇兩年diploma時間是否只追求最終分數

Poyau 發表於 23-2-27 16:37
本地國際糅合 考慮赤提

好的, 會多了解,謝謝

回覆樓主:

我係CKY家長。關於補習問題,都係因人而異。
我女Year9 先開始補習,係佢自己要求。佢有更高要求所以去補。
我仔就Year8開始補,佢係成績差所以要補。
可以講,CKY 小學係好好。
我女開心咗八年,到而家準備IGCSE 先開始有少少考試壓力。佢之前果八年基本上都唔係好理學業,但又好神奇地一到Year9 佢就開始緊張自己個成績。

CKY 學生比較自信活潑,校風好,冇名次大家唔會惡性競爭,同學之間互相幫助一齊溫習。
我本來想同女轉校(因為我女中文麻麻地,但CKY IB 科中文一定要揀A) 但因為佢太鍾意啲同學所以堅持留低。

當然都會有佢嘅問題,例如中學資深老師流失問題;行政有時有啲混亂;也有遇過bully行為,不過整體來講都係一間好學校。

SPCS同CKY 你叫我而家揀我都要諗下。
主要係SPCS 有IAL 好吸引我。小朋友科科叻就緊係讀乜學制都冇問題啦。但好似我仔偏曬理科,IAL 真係適合好多。

四隻貓 發表於 23-3-2 16:09
我係CKY家長。關於補習問題,都係因人而異。
我女Year9 先開始補習,係佢自己要求。佢有更高要求所以去補。 ...

想了解一下CKY 中學部課程:
睇網站Y6-Y8 係校本中學課程,學校會唔會分科教學eg phy Chen bio history 堂,用一般中學課程教科書、定係全部都係校本notes? 到Y9-10 IGCSE 選科有冇特別限制?Eg 一定要有文有理?thanks
‹ 上一主題|下一主題