用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs SPCS
樓主: bibilove116
go

CKY vs SPCS   [複製鏈接]

回覆樓主:

cky 不是以英語為母語教法? 它大部分學生最後ib中英文也考paper A?

3Meowshome 發表於 23-1-24 01:19
SPCS早幾年以英文科計,曾經真係滑落唔少,近呢年多 2 年係有回勇,我什至覺得佢呢 2 年上得多同急,而同 ...

未聽過cky前兩年一定要外補,我相信大多數人無外補,唔好以訛傳訛。自私d講句,我唔希望鍾意補嘅家長俾小朋友讀cky,唔希望影響校園氛圍。

CXW    發表於 23-1-25 17:25

有聽過初小會外補的同學,但絕對不是一定。起碼自己和身邊相熟的同學也沒有。外補當中,多是中文科。學校對中文的要求不低,部分英強中弱的同學或有家長覺得「要做啲嘢」。我小朋友也是中弱的,不外補,就自己跟一跟,多伴讀學校教的圖畫繪本。

英文不教grammar, 小朋友有時間大量閱讀。讀傳統學校長大的家長少不免會驚一驚,但也不見得小朋友學不好英文。

deco99 發表於 23-1-24 20:06
未聽過cky前兩年一定要外補,我相信大多數人無外補,唔好以訛傳訛。自私d講句,我唔希望鍾意補嘅家長俾小 ...

非常同意。
其實讀開國際學校嘅學生,根本你唔應該,亦唔需要外補,除非學生能力特別差

正常來講,學習語言應該由閱讀開始,而唔係phonics或者grammar學起

Covent傾向教淺考深,會需要外補,和cky幾乎係完全相反,所以正擔心如果由covent轉去cky呢種不同風格嘅學校,小朋友和家長是否真係會適應到

回覆樓主:

小朋友是讀st paul幼稚園,所以暫時學的都非常淺,唔擔心風格不一樣,因為小朋友比較活躍,喜歡舉一反十,挑戰底線的類型。在考慮應該挑選傳統學校學習靜態一點,還是新派學校,但驚佢更加不受管束

littlechen 發表於 23-1-25 10:08
非常同意。
其實讀開國際學校嘅學生,根本你唔應該,亦唔需要外補,除非學生能力特別差

下,國際學校都大把人外補,連英文同creative writing都補喎

回覆 deco99 的帖子

完全同意,諗住外補唔好揀CKY

Jean1769 發表於 23-1-25 17:26
下,國際學校都大把人外補,連英文同creative writing都補喎

理論和現實始終有段距離
當然知道la,但係由小學一路外補,補到大學?但係始終自己知道自己為什麼讀書,冇理由補成世

而家大學生連論文都請槍

CXW 發表於 23-1-25 17:26
回覆 deco99 的帖子

完全同意,諗住外補唔好揀CKY

下,我識讀CKY的朋友都有外補喎!仲會拎其他學校考試卷操喎!跟本係香港就唔理乜學校都有人外補啦!當然我又識人讀神校唔外補喎!睇個家長取態唧

bibilove116 發表於 23-1-25 16:21

小朋友是讀st paul幼稚園,所以暫時學的都非常淺,唔擔心 ...

國際學校或者cky本身就係冇特定規則,都係靠自控和羣體生活建立氛圍

恕我直言,如果你擔心呢方面,反而係未有適應呢類學校嘅心理準備,所以都係covent 好

但可能之後幾年入讀會好啲

littlechen 發表於 23-1-25 17:29
理論和現實始終有段距離
當然知道la,但係由小學一路外補,補到大學?但係始終自己知道自己為什麼讀書,冇 ...

而家係IG直情有幫小中大學代做功課的廣告

請問一下 cky 和 tsl 相似嗎?
tsl 很少人小學畢業去 cky 中學,因為難以適應?

Azzurro 發表於 23-1-25 18:33
tsl 很少人小學畢業去 cky 中學,因為難以適應? ...

一間一條龍,無呈分試
一間要操呈分試搏業績,學制亦好唔同 ,有乜可能相似?

回覆樓主:

我相信是有人補習的,但我不認為是「一定要補習」;搵其他學校卷操練的,可能是心心唸唸想插其他學校的家長吧。除了數學科,我睇唔到操其他學校卷對學校評估有任何作用或幫助。(emoji)(emoji)(emoji)

另外,補習和成績好是無關聯的呀。有時,只是家長的「安心錢」,唔洗唔安樂的。

Jean1769 發表於 23-1-25 17:26

有梗係有,我都識幾個讀國際學校又全科外補,但我唔認同呢種行為,我相信都有大把家長無外補,唔好講到外補係必需。我哋好多家長揀CKY係因為唔鍾意傳統/外補果套理念,校長都成日講唔使外補,我都希望學校可以堅持落去,鍾意外補嘅家長可選擇其它學校。

tsl 很少人小學畢業去 cky 中學,因為難以適應? ...

有幼稚園同學家長分享過教材及工作紙,我覺得兩間學校都頗有不同。就英文科教學來說,TSL有教/測/考英文文法,有生字要學。CKY去到三年班才輕輕教吓Simple Present Tense. 如果喜歡有紥實文法底子的,TSL是很好的。

同意樓上所講,要呈分的TSL, 要考中學,少不免都有啲傳統學習的。

要留意cky係小學五年+中學七年,正常小學畢業申請cky都要考慮申請六年級定七年級,六年級要降一班,七年級可能難適應。同埋CKY六七年級較少人退學,插班位都唔多。

deco99 發表於 23-1-25 19:15

有梗係有,我都識幾個讀國際學校又全科外補,但我唔認同呢種 ...

完全同意x2

唔認識SPCS,唔評論。

對於CKY,我個女讀得好開心。功課有趣味性,鼓勵閱讀,學校有好多活動俾家長同學生參與。學校主張唔比較,家長之間相處融洽,我個女對學校有歸屬感,咁就已經足夠。

littlechen 發表於 23-1-25 10:08
非常同意。

首先CKY唔係國際學校,而IS外補都好常見,好多十年前唔常見,近幾年多。我知道有IS直頭係叫家長出去揾人同小朋友補吓,話佢跟唔到。

‹ 上一主題|下一主題