用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs SPCS
樓主: bibilove116
go

CKY vs SPCS   [複製鏈接]

3Meowshome 發表於 23-1-26 00:57
首先CKY唔係國際學校,而IS外補都好常見,好多十年前唔常見,近幾年多。我知道有IS直頭係叫家長出去揾人同 ...

之前上面講過除非小朋友有需要或者跟唔到先至外補,或者上活動興趣班其實冇乜問題

一早知Cky唔係國際學校,同ISF係同一類叫Private international school(私校),但係佢地個模式同IS無異

但係而家問題係,好多家長為了自己的安全感,覺得所學嘅嘢好唔踏實,所以先至要加補,呢個反而會剝削咗小朋友自學和自己思考的能力,亦會和原本國際學校/PIS類型的學習的原意相違背

littlechen 發表於 23-1-26 04:45
之前上面講過除非小朋友有需要或者跟唔到先至外補,或者上活動興趣班其實冇乜問題

一早知Cky唔係國際學校 ...

PIS 係 private independent school, 原意係為local students 提供非dse 課程,又唔可以話個模式同 IS 無異,其實每間有自己 own style, 好睇管理層的理念, 又如果是IB school 小學要跟ibo指引無測驗考試, 要每間睇下是否自己杯荼

回覆樓主:

請問呢度有無來年CKY小一的家長呢?

siushun 發表於 23-1-27 09:18

你不如直接問
其實同是否cky 來年小一冇乜關係

littlechen 發表於 23-1-29 07:24
你不如直接問
其實同是否cky 來年小一冇乜關係

有offer,想交流下。

siushun 發表於 23-1-27 09:18

yes

bibilove116 發表於 23-1-21 06:40
請問應該點揀?

要睇你個女性格,SPCS 我真係唔知,不過因為女仔智力發展比男仔早,思想上較男仔早熟, 所以女校女生唔駛畀「低能」男仔拉低學習進度,成績通常好勁,品德又好,所以SPCS 都係好好嘅選擇。

讀CKY 其實對小朋友嚟講真係冇乜壓力,因為冇分數冇名次,又唔用成績分班,所以同學之間冇乜比較,可以玩得好埋,會互相欣賞同學習,肯主動去研究自己喜歡嘅領域,就算讀得唔係咁叻都可以有自信同讀得開心, 我個仔就係一個例子。

有壓力可以令人進步,但如果有太大壓力又會另小朋友失去自信,其實係雙刃劍, CKY 嘅方法係用鼓勵自主學習探索為主,係自己想自己叻,而唔係因為被人迫又或者要追考試分數,所以都係要睇你個女性格同能力。

順帶一提,CKY 啲女仔係可以超勁, 近年來好似大部份IB 45分狀元都係女仔。

回覆 smellywhale 的帖子

其實好易選, 你想你小朋友行IB定DSE, 行IB 選CKY,DSE choose SPCS,DSE 是香港制度,小了國際公認性,同背書多,讀得好的學生會好叨,但想像力差小小,人際溝通會差小小,同難入大學小小,因要考中文科。
IB 是國際制度, 不用考中文科,香港大學照收。成日做Project, 學生CREATIVE D, 但記性差小小,將來出來做事,都是看那大學畢業。同好多大公司INTERVIEW 都是睇你溝通能力,不是背書能力。DSE 太辛苦對小朋友,所以ICHOOSE CKY

BGgor 發表於 23-2-7 16:13

其實好易選, 你想你小朋友行IB定DSE, 行IB 選CKY,DSE choose SPCS,DSE  ...
睇小朋友將來做咩啦,大把醫生都唔識或唔需要溝通。
DSE有佢好處,就係有syllabus,容易讀。IB你估真係易讀咩。
太多因素要考慮,SPCS的畢業生都係好打得

其實好易選, 你想你小朋友行IB定DSE, 行IB 選CKY,DSE choose SPCS,DSE  ...

ib 不用考中文科? cky 中英文考母語水平比例好高,我估只得好少考 French or Spanish ab initio

SPCS 高中行 DSE/AL 雙軌
AL 升學可能不用考中文
IB 考兩科語文普遍係中英文

回覆 bibilove116 的帖子

請問樓主揀左邊間?

DSE真係國際間少認受性??? 外國既大學都會睇係邊間香港中學畢業, SPCS呢D傳統名校個名一定響過CKY, CKY始終係新........不過將來係點就要睇睇喇
讀傳統想像力差, 人際關係又差??? 真係???

HK-CR7 發表於 23-2-8 12:12
DSE真係國際間少認受性??? 外國既大學都會睇係邊間香港中學畢業, SPCS呢D傳統名校個名一定響過CKY, CKY始終 ...
太二元喇... 有時覺得CKY 有點被神化了

HK-CR7 發表於 23-2-8 12:12
DSE真係國際間少認受性??? 外國既大學都會睇係邊間香港中學畢業, SPCS呢D傳統名校個名一定響過CKY, CKY始終 ...

dse已經十年,有英國大學会列出dse收生要求,如果係英國大學,收生主要看成績,什麼中學影響不大,申請美國影響可能大D,始終美國收生不止看成績

你去問下考過ibdp同學仔辛苦唔辛苦?有那個公開試唔辛苦?dse and ib 辛苦的重點可能不同,但同學仔一樣要努力應付

gabejang 發表於 23-2-8 12:22
太二元喇... 有時覺得CKY 有點被神化了

唔係神化cky,係神化左以IBDP為主既國際學校和PIS,只著眼看考核思考能力,而忽略咗本身要有足夠嘅學術基礎

但換位去看,反而係DSE本身有缺陷,太著重操練,忽略其他方面

littlechen 發表於 23-2-8 13:33
唔係神化cky,係神化左以IBDP為主既國際學校和PIS,只著眼看考核思考能力,而忽略咗本身要有足夠嘅學術基礎
...

唔係神化ibdp, 只係大部分人無機會了解, 始終每年只得2,000多人考, vs 3,4 萬人考dse

我唔知如何比較學術基礎,Ibdp評分8成9成是 knowledge based, 假設學生已掌握了 research skill, analytical skill 等

回覆 HK-CR7 的帖子

"讀傳統想像力差, 人際關係又差??? 真係???"我都有呢個疑問..
no offense.. 身邊同事傳統學制.. 唔覺得佢地想像力同人際關係差..

自己識SPCS graduates 嘅interpersonal skill & communication skill都好好..

incorrect information, deleted
‹ 上一主題|下一主題