用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs SPCS
go

CKY vs SPCS  

請問應該點揀?

CKY, 男女校,學習模式無咁傳統

Spcs係?
另外小朋友是專心/讀書型定係活潑形?
家住港島定係九龍?

每年都好多vs,如果係同類型學校我都理解家長要諗,呢兩間學制/理念/位置都爭咁多,難道唔係應該問家長你同小朋友鍾意乜?

littlechen 發表於 23-1-21 08:59
Spcs係?
另外小朋友是專心/讀書型定係活潑形?
家住港島定係九龍?

St. Paul's Convent School

deco99 發表於 23-1-21 13:30
每年都好多vs,如果係同類型學校我都理解家長要諗,呢兩間學制/理念/位置都爭咁多,難道唔係應該問家長你同 ...

同意
如果係covent 的話
其實家長想小朋友入local定係IBDP?
Cky唔係local制,同covent分別好大

留返covent好喎

我都係spcs校友, 同屆不小舊同學都選cky或esf棄spcs.

(利申: 本人果個係仔, 所以無呢個煩腦)

pkjanel 發表於 23-1-23 06:22
我都係spcs校友, 同屆不小舊同學都選cky或esf棄spcs.

因為想去外國留學?
多數揀cky係因為呢點

Covent比較著重學術,傳統教學,而且要聽指令
Cky係IB style,著重創意,幾乎完全唔同

如果甘轉,會唔會唔適應?

deco99 發表於 23-1-21 13:30
每年都好多vs,如果係同類型學校我都理解家長要諗,呢兩間學制/理念/位置都爭咁多,難道唔係應該問家長你同 ...

通常 vs 兩間唔同制度係其中一間有名氣,放不下

如果係buy CKY就唔會咁VS。你都係揀spcs啦

個人認為buy CKY的話,只有三大神校足以令人動搖

littlechen 發表於 23-1-23 10:26
因為想去外國留學?
多數揀cky係因為呢點

CKY每年畢業生都差唔多有一半留喺香港升學

Jean1769 發表於 23-1-23 10:59
如果係buy CKY就唔會咁VS。你都係揀spcs啦

個人認為buy CKY的話,只有三大神校足以令人動搖

我哋真buy CKY嘅係DGS都唔諗,SPCC可能會諗下,但位置遠考都未考。我都知神校好多優點CKY追唔切,但我哋都好清楚自己想要乜。可惜好多家長考CKY都只係睇名氣,唔係真鍾意佢果套理念。

deco99 發表於 23-1-23 12:57
CKY每年畢業生都差唔多有一半留喺香港升學

一半升學,如果以local來講算多
但係想表達嘅重點係:
Covent升上去係可以揀IAL,一樣可以升到外國大學
Cky完全係另外一條路,冇課本教書,只有工作紙,如果由covent轉去,有部份家長未必習慣

pkjanel 發表於 23-1-23 06:22

都識人係咁 媽咪係舊生 明白讀傳統女校個模式係點 想揀條不一様的路俾個女

littlechen 發表於 23-1-23 17:34
一半升學,如果以local來講算多
但係想表達嘅重點係:
Covent升上去係可以揀IAL,一樣可以升到外國大學

dse, ial, ib 同樣可升讀本地和海外大學, 選 ial 唔一定外國升學, 考試模式適合偏理科生

Delete

揀近的。
對於心大心細的選擇,我一律建議揀近的那間。

要 VS 的話,建議你選SPCS

3Meowshome 發表於 23-1-24 01:19
SPCS早幾年以英文科計,曾經真係滑落唔少,近呢年多 2 年係有回勇,我什至覺得佢呢 2 年上得多同急,而同 ...

若以英文為母語, 學習係透過immersion, 聽講讀寫四個過程, 大量閱讀就係input, 為日後寫作基礎, 香港主流學校英文係2nd language, 所以教串字, grammar 等為主, 兩者方法唔同。

回覆 poonseelai 的帖子

CKY果種英文教法,真係較適合英文係Mother Tongue的地方。EAL環境係有相當難度。