用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 美孚地利亞百老匯
樓主: sheep_yin
go

美孚地利亞百老匯   [複製鏈接]

Poyau 發表於 23-2-7 12:02
請問邊區那間

我講得唔清楚,令大家誤會,打人個間唔係地利亞的分校

LeeCC 發表於 23-2-7 12:46

謝謝 明白

LeeCC 發表於 23-2-7 12:46
so far..好似地利亞冇D 咩唔好既事..多數都係話南亞學生曳咁囉..不過都係偏見為主

sheep_yin 發表於 23-2-8 14:11
so far..好似地利亞冇D 咩唔好既事..多數都係話南亞學生曳咁囉..不過都係偏見為主 ...

我仔小學有不同國際學生,我認識的南亞女同學家教好嚴

sheep_yin    發表於 23-2-10 14:43

sheep_yin 發表於 23-2-8 14:11
so far..好似地利亞冇D 咩唔好既事..多數都係話南亞學生曳咁囉..不過都係偏見為主 ...

美孚人多車多。有乜異樣幾分鐘傳遍。地利亞在區內真係唔覺有乜劣評或不愉快事件。
南亞確係比較多,但不代表不好。反而專收南亞的一兩間小學仲多傳聞(劣評)。
如果小朋友成績不理想,中文又不佳,可以選擇的英中不多,地利亞是一個不錯的選擇。
同時可考埋聖道迦南/基崇。
未入得切表放榜去叩,上年有B3同學仔叩入聖道和基祟。

sheep_yin    發表於 23-2-10 14:43

jesswu 發表於 23-2-8 15:24
美孚人多車多。有乜異樣幾分鐘傳遍。地利亞在區內真係唔覺有乜劣評或不愉快事件。
南亞確係比較多,但不代 ...
上年有B3同學仔叩入聖道和基祟 <<真的嗎???

我有交表去迦南但冇得IN..基崇就覺得極大機會入唔到所以冇報..咁我之後可以試試..THANKU

sheep_yin 發表於 23-2-6 10:57
YEAH,終於有家長都有OFFER..我都留左位..暫時得佢一間收..
我仔都係有中文讀寫障礙, 我諗地利亞學習環境應 ...

我個女而家讀緊地利亞小學五年班,我都諗住中學都讀返地利亞(百老匯), 上次去Open Day,有個老師傾開計,佢叫我揀返百老匯,佢話百老匯啲學生純品啲,佢哋面試都鍾意揀啲純品啲嘅學生,唔知係真定係佢想sell自己間學校

mlau216 發表於 23-2-15 00:06
我個女而家讀緊地利亞小學五年班,我都諗住中學都讀返地利亞(百老匯), 上次去Open Day,有個老師傾開計, ...
你係咪地幼上地小的?

carmenlook 發表於 23-2-15 01:02
你係咪地幼上地小的?

唔係呀,我哋讀其他學券幼稚園,而家係讀緊地利亞小學青衣分校

mlau216 發表於 23-2-15 00:06
我個女而家讀緊地利亞小學五年班,我都諗住中學都讀返地利亞(百老匯), 上次去Open Day,有個老師傾開計, ...
想請問一下你小朋友係本地人嗎? 佢而家讀小學同其他國藉同學仔相處OK 嗎? 佢本人讀得開唔開心呢? THANKYOU

YEAH,終於有家長都有OFFER..我都留左位..暫時得佢一間收..

我女都有讀寫,又係葵青區,傳統中學我哋無考慮過,可能佢讀緊地小嘅關係,去傳統中學佢應該適應唔到。本身佢大約咩banding我都無問老師(我估都有1c2a左右),知道吉利徑一收生就去in,因為小五佢已經有去參觀學校,佢好鍾意,所以報左名百老滙都唔肯去in

10090 發表於 23-1-21 13:04
美孚嗰間上堂秩序差啲,試過扔嘢落街扔中途人,跟住途人衝入學校鬧校長
南亞女生普遍好早結婚,唔諗住讀書 ...

我相信南亞女仔普遍早婚係佢哋文化背景嘅問題唔代表佢哋唔願讀書。如果咁講嘅話,我想話而家放學時間你可以留意下,本地傳統中學無論名唔名校都有好多拍住拖、拖住手、攬住放學嘅中學生。我會反而擔心多啲囉

回覆 mlau216 的帖子

sheep_yin 發表於 23-2-20 10:26
想請問一下你小朋友係本地人嗎? 佢而家讀小學同其他國藉同學仔相處OK 嗎? 佢本人讀得開唔開心呢? THANKYOU ...
我地係本地人呀,同其他國藉同學仔相處完全冇問題,我女本身英文會話唔得,但同D同學仔玩玩吓就會溝通到,讀得好開心呀

我都想知多啲地利亞及唐乃勤,小朋友都係只有英文合格,其他科科唔得,中文佢覺得好吃力

回覆樓主:

朋友個仔讀緊,非常enjoy學校生校,聽佢講好多活動可以參加。
佢仔同你仔仔一樣,英文好但其他差

回覆樓主:

我都對地利亞非常感興趣,但網上有關地利亞的分享非常小,請問有JM可以分享一下是否成功入到地利亞呢?是那一間分校?主要想知道成績要有什麼要求,因為小兒都是英文好,中文差到唔見得人(emoji)

sheep_yin 發表於 23-1-20 18:10
今日收到offer, 請問有冇人都有呢?呢間學校網上冇咩資訊可以得到,有冇人可以SHARE 下呢。

我仔仔係HK 人 ...

請問最後有冇入到,我仔只係英文合格,對中文比較抗拒,想知道學校校風及是否關愛?

其實點樣先算讀寫障礙?是否成日唔合格,或只係低分?

JojoDad 發表於 23-6-26 18:09
其實點樣先算讀寫障礙?是否成日唔合格,或只係低分?

要由專家評估
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊