用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 美孚地利亞百老匯
樓主: sheep_yin
go

美孚地利亞百老匯  

10090 發表於 23-1-21 13:45
我講百老匯嗰間,目測觀塘地利亞好似好啲,佢廣告有好幾個人讀到大學
咁唐乃勤同地利亞邊間好啲…
題外話 ...
地利亞百老匯既3322率同全港平均差不多,每年都有20人左右入到8大

sheep_yin    發表於 23-1-22 00:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

10090 發表於 23-1-21 13:19
我知佢有欺凌問題上報紙,但地利亞校風都係唔好㗎啦

我所講嘅問題亦不係呢個,但不詳談。
行經過幾間 Delia,感覺還好。南亞難免多,但沒有想像/傳聞中咁麻麻,對外人都有禮貌。當中百老匯成績係最好。
你所形容嘅行為,除左早婚,基本上唔少其他學校都有...band 1 2 3 都有出現過。

我行過百老匯地利亞,覺得學生都ok,好少見到係街上大聲喧嘩,唔覺得壞

1998Ruby1998 發表於 23-1-21 11:34
回覆 sheep_yin 的帖子

應該不成問題,直行三分鐘仲有間 Delia,嗰間英中應該都可以直入,只係 banding 再 ...
就係成績太差了。。港青有朋友B1b 都係waiting...

hkpapa852 發表於 23-1-21 12:10
NCS也是香港人,除非諗住一世自閉係香港,否則早D接觸外國人同人地既英文,點都好過去武館 ...
我仔係純本地人,但佢都係好鍾意外國文化同識外國朋友你講得岩,早d 真正接觸都係好事,只係想知間學校校風係點,平時返工留意唔到

10090 發表於 23-1-21 13:08
雖然德信都唔係好正常,一個女老師都無,但好過地利亞少少
反而我仔鍾意全部男仔男老師,佢同男仔係易d 相處

1998Ruby1998 發表於 23-1-21 13:56

我所講嘅問題亦不係呢個,但不詳談。
我上網都有睇過過百老匯係最好,比其他幾間難入,所以我有d surprise 佢收我仔,反而吉利徑係waiting,

naturebeauty 發表於 23-1-21 23:09
我行過百老匯地利亞,覺得學生都ok,好少見到係街上大聲喧嘩,唔覺得壞
多謝你分享。。我平時返工實在冇機會睇到d 學生係點

10090 發表於 23-1-21 13:45
我講百老匯嗰間,目測觀塘地利亞好似好啲,佢廣告有好幾個人讀到大學
咁唐乃勤同地利亞邊間好啲…
題外話 ...
唐乃勤同地利亞邊間好d,,,我都想知。。。
聽講百老匯好過觀塘,觀塘好似最差。。

sheep_yin 發表於 23-1-22 01:00
...
真的也要考慮人際網絡

...

我認為唐乃勤好啲,band 2c/3a英中,保良局管教嚴謹

cherrieshum 發表於 23-1-22 08:55
真的也要考慮人際網絡
請問人際網絡嘅意思係咩?

10090 發表於 23-1-22 10:39
我認為唐乃勤好啲,band 2c/3a英中,保良局管教嚴謹
多謝你意見

...

如高中打算考IB (不考DSE),可考慮地利亞(吉利徑),請看以下的post #24。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868196&extra=&page=2

如高中打算考DSE,建議選擇其他中學。

回覆樓主:

昨日經過美孚地利亞,見到門口大大隻字寫了“IB”兩字(原文是寫 IB for all)。

德信校風成績都差,地理亞可能好少少,平時食晏或者放學見到佢哋可能活潑啲,但唔似壞學生嗰種,放咗學佢哋會喺公園一齊跳舞同綵排啦啦隊比賽,會跑來跑去玩下追打下,但反而未見過蝦蝦霸霸周圍食煙,多年前我樓下個男人係地利亞做老師的,佢見到我個仔(當時仲好細),佢話第日大個可以考慮吓佢哋學校,外間人成日以為佢哋好差,佢話其實佢哋啲細路仔都幾乖,校風好的

sheep_yin    發表於 23-1-28 13:55

10090 發表於 23-1-21 13:04
美孚嗰間上堂秩序差啲,試過扔嘢落街扔中途人,跟住途人衝入學校鬧校長
南亞女生普遍好早結婚,唔諗住讀書 ...
咁B3學校讀書氣氛係差少少,其實呢個Banding揀到校風唔錯已經好好

sheep_yin    發表於 23-1-28 13:55

請問你有冇去過S1 information day, 總括來說學生大部分都好乖。以非華裔為主。師生關係好好,老師好關心學生,作為學生成長係一間好好的學校,只係學生本質唔係咁叻。特別係S1及S2個兩年要提升學生水平老師會花多好多心機。校社唔大,硬件資源可能比不上傳統學校。但老師係好有熱誠的。入8 大學生是有的,但副學士和文憑會多D。

...
地利亞好D

sheep_yin 發表於 23-1-22 00:50
就係成績太差了。。港青有朋友B1b 都係waiting...
讀得開心,成績自然好。

sheep_yin    發表於 23-1-28 13:56
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊