用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS vs PCMS
go

[中學] IS vs PCMS

一間小學上,同學識晒,近屋企,唔使學費,但中文中學一間IB 成績幾好,國際學校英文一定唔差,但係學費貴
小朋友係BAND 1 生,中英文都好,直升或者自行都應該冇問題可以入返PC
我知係兩間完全唔同既學校,小朋友都未決定會唔會出國

小學唔入IS 係因為唔想冇中文,將來世界點改變都未知,
既然有機會係香港可以中英都學,無理由放棄中文,點知將來使唔使返大陸搵食,
而家去考IS 係大包圍咩都考下, LOCAL 神校,TOP IB SCHOOL 咩都試下
又見佢小學時中文底打得唔錯,驚PC 用中文學SCIENCE將來大學真係辛苦
不過IS學費真心貴,仲要有個細既,大既入IS,將來細既都冇理由唔俾佢入
另外如果兩個小朋友想去外國讀,都要預留一筆比兩個,條數計下都已經係一層三房樓價
有朋友話如果將來都係去外國,不如先LOCAL 慳一筆先過去,
真係驚選錯

回覆樓主:

為何考慮LS vs IS 仍着力在中英文?今天不少IS 中文分stream, native 中文水平已經唔容易

IS 英文是母語水平, LS 就2nd language, 大家對好的定義係好唔同

whycyh 發表於 23-1-20 12:35
一間小學上,同學識晒,近屋企,唔使學費,但中文中學一間IB 成績幾好,國際學校英文一定唔差,但係學費貴
...

識位家長佢小朋友 PC 考 IS Y7 失敗。
你地入到即係英文幾唔錯,值得考慮IS. 但要留意 IS 公開試ib 考英文係當native ENG A咁去考,英文程度要求絕對高過DSE ENG.

如果樓主的顧慮只係用中文學SCIENCE上大學難適應,你倒不如全力target local 英中,不要只看神校,也考慮"普通"名校。感覺上去考IS只會為樓主一家徒添煩惱...

其實樓主心中已有答案,樓上有朋友講得啱,應該全力target local英中

回覆 whycyh 的帖子

嘅然已讀緊有中學的小學,但對中學部是中文教學有顧累,再加上學费有concern(如果兩個IS),本身成绩又band1,其實心中有數可以有很多選擇,local 英中,local双軌英中dse/ib,都有機會考到,況且讀甚麼學制的中學,都可以出國或不出國。其實對於樓主來說真的晤難揀,應該本身有方向想入那類型的學校

...

你的情況專心搵間band 1英中比較適合,尤其你小朋友中文已打好底,考DSE其實已比好多人優勢。
小朋友不是不適應LS, 家長又不是特別嚮往IS模式,加上有財政考慮,真係睇唔到點解要轉IS, 就算大包圍,IS 申請費都唔平,真係無謂嘥錢。

回覆樓主:

我估樓主未必係擔心學費,佢只係話貴,可能考慮緊把錢放在教育定一層三房單位,我斷估咋

贊同以上留意 應搵local英中

中中  一下同 IS比  
根本跳晒step
中中 英中 IS
點解要中中放棄晒英文  始終學科用中文 英文程度都有影響
而且小朋友band 1 有能力向外闖 唔一定要俾直升局限  
將來上大學 或者大啲去留學 我相信英文打好英文根底無壞
亦明白2個小朋友資源要公平  所以取之中庸

另一問題 如afford到 但亦取決於你認為
投資小朋友學業上 定 留返舊錢買3房

...

LS 轉 IS 不等如放棄中文
中文母語水平 IB 要考 Chinese A