用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band one 女仔,油尖旺vs深水埗區
go

Band one 女仔,油尖旺vs深水埗區

本身囡囡小學係油尖旺區,屋企係深水埗區,老師話阿囡全港都係band one生,唔知到底大抽獎要揀邊一區好D?

hbb1987 發表於 23-1-19 10:04
本身囡囡小學係油尖旺區,屋企係深水埗區,老師話阿囡全港都係band one生,唔知到底大抽獎要揀邊一區好D? ...

油尖旺區大抽獎較佳

女校
KL1 SMCC 油真
KL2 上智 聖母玫瑰 德雅

男女
KL1 伊中 循道 銘基
KL2 銘賢 黃棣珊 瑪神

KL1 SMCC 龍校比較少公海位.  另外, KL1 仲有QES

本身囡囡小學係油尖旺區,屋企係深水埗區,老師話阿囡全港都係band one生,唔知到底大抽獎要揀邊一區好D? ...

如選油尖旺,或許派位乙部首選 SMCC/QES 都不錯  

回覆樓主:

上智應該比較易中

我會選油尖旺

lauchun    發表於 23-1-20 09:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果阿女喜歡油尖旺的中學, 油尖旺區的中學的B1中學係多選擇D, 而且整體的B1 BANDING 亦高D

例如女仔可以抽QES / ST MARY / 油真, 最後仲有循道/銘基做保險線

如果去深水埗, 就上智/ 銘賢 (這2者只能取其一)   , 跟住 聖母玫瑰  , 最後德雅做保險線

利申: 我真係係油尖旺轉返深水埗, 阿女喜歡上智多D, 不過學校收到我表時有溫馨提示, 深水埗的B1學額的不足度嚴重D...所以大抽獎時, 抽到B1學校的機會係無油尖旺咁高架, 如果我心儀上智, 抽唔到就無乜選擇了...

理性而言, 留油尖旺抽係比深水埗有利,

不過, 阿女讀, 阿女選~佢話想抽上智, 我就轉左返深水埗了~
所以你都可以問下阿女意願, 有時佢地想同小學同學一齊同區上中學, 有個伴,
我女的同學都會問佢考唔考慮唔好返深水埗, 一齊去抽QES / ST MARY 做同學架~
因為油尖旺較多B1中學, 通常同學都自行搏跨區, 再留油尖旺大抽獎, 轉返深水埗既真心唔多~
個人意見, 參考ONLY, 每人有不同考慮, 祝順利入讀心儀中學~

hkpapa852    發表於 23-1-20 09:41

回覆樓主:

其實該區幾多選擇都好,都係睇乙一乙二既喜好同機會率

我case同你一模一樣,但留油尖旺網。
男女校及女校油網好d,而且b1位多。

回覆 Tunghk 的帖子

請問最後你囡囡有冇入到上智?

回覆 叮噹噹 的帖子

請問你哋都係今屆嘅學生?

hbb1987 發表於 23-2-9 23:19
回覆 叮噹噹 的帖子

請問你哋都係今屆嘅學生?

係,上屆仔今屆女,玩兩年

hbb1987 發表於 23-2-9 23:13

請問最後你囡囡有冇入到上智?

我女今年小六啊~希望入到啦~

我女都係鐘意上智同油真,上智係第一志願,但我就係驚上智大抽獎難過油真

回覆 叮噹噹 的帖子

女仔油尖旺區band1位都足夠?

hbb1987 發表於 23-2-10 08:11

我女都係鐘意上智同油真,上智係第一志願,但我就係驚上智大抽獎難過油真 ...

個人覺得抽油真大d機會,因為超勁既女仔通常向外闖,直資或自行上岸。大抽既有部分人會選QES, St mary. 所以唔會全部b1會去抽油真,b1生會分散去不同學校。而b1學生係油尖旺抽到b1的機率係比深水埗高(學校收到我轉區表格時有溫馨提示我這點)。

相反,深水埗勁既女仔,向外闖既應該唔算太多。大抽獎部分雖然有銘賢,但因為要同男仔爭,大部分b1女生都去哂抽上智,論機會率,個人覺得油真大d (當然運氣的事好難說,機會大不等於一定抽到呢,所以自己衡量風險。)

同埋要考慮萬一唔中油真,或唔中上智,乙2,3,或區內保險線是什麼。

不過最重要係阿女點諗,佢鍾意邊間多d, 同埋同佢分析下,如果唔中既,保險線入循/銘 或 德雅 ,佢又點睇呢,祝順利。

利申: 我女是今屆小六生,她喜歡上智,我們由油尖旺轉回深水埗搏抽上智

每年都有不少(前年有八至九個)來自區內「寶校」的NCS的同學
派入SMCC。如果你認為她們並非喺自行階段獲取錄的話,咁大抽
獎是否難入,甚至乎係咪乙一入,答案都幾不言而喻。

PS:在SMCC的自行申請表格中,同學須列出其中文科的學業成
就,如朗誦節、普通話水平測試、寫作比賽等。另根據以往的版友分
享,部份面試內容係以廣東話進行。

https://smcc.hk/docs/ApplicationForm-2023.pdf

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1267022

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

另不妨加多個數字推理及思考題:

每十個KL2的B1女生,有幾多個會乙一放HTC?(HTC、聖毋玫瑰。。。)

每十個KLl的B1女生,有幾多個乙一放SMCC?(SMCC、油真、QES。。。)

至少各官小的B1女生不會吧!

機會率的大細,「分母」當然十分重要,但「分子」的影響其實都不容忽視。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

阿女話今日班主任同佢講,叫佢跨區深水埗,話深水埗利女仔

hbb1987 發表於 23-2-10 20:52

阿女話今日班主任同佢講,叫佢跨區深水埗,話深水埗利女仔 ...

希望有機會做同學
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊