用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想申請ESF嘅KGVy11 但online application好似冇Kgv揀? ...
樓主: Fhshfvdbdnbxfg
go

[中學] 想申請ESF嘅KGVy11 但online application好似冇Kgv揀? [複製鏈接]

小寶貝兒 發表於 23-1-23 14:25
咁不如大包圍啲,唔同學制都試下,我個人覺得讀開DSE去考AL會比較易適應啲
...
好!唔該

poonseelai 發表於 23-1-23 15:39

明白, 孩子已高中, 考慮下A level 定ib模式較合適
她中文一般😖

Fhshfvdbdnbxfg 發表於 23-1-19 12:37
好似係😭啱啱我又睇左一次,除咗y 11其他全部都可以揀唔同嘅ESF 咁佢入年級係咪一定要跟age入?我都 ...

樓主仲有冇申請邊間IS?

回覆樓主:

其實可以考慮year 12 先轉讀 iB。
好朋友個女F1-F4都係讀 local school,年多前先轉入esf 讀 year 12 IB, 現在已是Y13, 佢學校話佢嘅IB predicated grades 仲非常高。
所以有心唔怕遲,加油。

bearbearsnake 發表於 23-2-16 16:00
其實可以考慮year 12 先轉讀 iB。
好朋友個女F1-F4都係讀 local school,年多前先轉入esf 讀 year 12 IB,  ...

佢本身LS成績好好或者有修讀過IGCSE?
而家Y12收生其中一項係有IGCSE成績。

LoveCorgi2 發表於 23-2-19 21:47
佢本身LS成績好好或者有修讀過IGCSE?
而家Y12收生其中一項係有IGCSE成績。

佢個女原本讀地區B1 LS,是傳統DSE課程,成績中上,數理尤佳。
我諗當年IS嘅退學潮較嚴重,反而多咗機會比傳統LS嘅學生。
佢宜家想經non-jupas 報兩大神科,所以真係條條大路通羅馬。
‹ 上一主題|下一主題