用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想申請ESF嘅KGVy11 但online application好似冇Kgv揀? ...
go

[中學] 想申請ESF嘅KGVy11 但online application好似冇Kgv揀?

佢個application表入面話揀三間自願 但佢頭兩格正係俾揀RC and DC 到第三格 就直程係no preference 想問下咁樣係咩情況?🙏

Fhshfvdbdnbxfg 發表於 23-1-19 01:05
佢個application表入面話揀三間自願 但佢頭兩格正係俾揀RC and DC 到第三格 就直程係no preference 想問下 ...

ESF跟住址派(除RC, DC),你住那區?填school of zone便可以

Fhshfvdbdnbxfg 發表於 23-1-19 01:05
佢個application表入面話揀三間自願 但佢頭兩格正係俾揀RC and DC 到第三格 就直程係no preference 想問下 ...
係咪因為其他ESF中學包括 KGV 行 IGCSE 係兩年課程要 year 10 入, year 11唔收新生?

回覆樓主:

RC and DC 係 MYP 最後一年, 這時才插班也未必得, 有些project year 11 開學不久已準備要交

hilary_tang 發表於 23-1-19 10:08
係咪因為其他ESF中學包括 KGV 行 IGCSE 係兩年課程要 year 10 入, year 11唔收新生? ...
好似係😭啱啱我又睇左一次,除咗y 11其他全部都可以揀唔同嘅ESF 咁佢入年級係咪一定要跟age入?我都想幫個女報y10但係佢今年6月就15

回覆 hilary_tang 的帖子

無錯,過往一直不收插班(要考igcse的ESF, DC,RC除外),因y11開学不久,就要為igcse 準備考試忙過不停,但聽小朋友講今年好似有收插班生,伹不清楚是否海外來or other ESF internal transfer 來),所以如有興趣可直接問学校,機本上本地轉入只可插y10 or y12

puiyima 發表於 23-1-19 15:07
回覆 hilary_tang 的帖子

無錯,過往一直不收插班(要考igcse的ESF, DC,RC除外),因y11開学不久,就要為igc ...
但我女兒今年15還可申請y10嗎?

回覆 Fhshfvdbdnbxfg 的帖子

應該要跟返學校寫嘅year group… 我朋友個女超大b讀幼稚園,想按佢現時讀書程度申請esf… 申請完之後收到esf email 話佢報錯group, staff 手動調返佢去佢出世年份嘅year group

Fhshfvdbdnbxfg 發表於 23-1-19 16:21
ESF要跟year group入學的

Fhshfvdbdnbxfg 發表於 23-1-19 16:21

計劃幾時入學?如果22-23學年,即嚟緊呢幾個月,應該Y10(DC RC 除外)唔會收插班,除非係其他IS轉過去。

LoveCorgi2 發表於 23-1-19 22:11

計劃幾時入學?如果22-23學年,即嚟緊呢幾個月,應該Y10 ...
本身諗住呢幾日就申請y11但係DC RC 不在考慮範圍😥考慮y12

Fhshfvdbdnbxfg 發表於 23-1-20 02:42
本身諗住呢幾日就申請y11但係DC RC 不在考慮範圍😥考慮y12

Y12入學會否擔心在學業,制度上適應比較困難?

靛青女 發表於 23-1-19 18:05
回覆 Fhshfvdbdnbxfg 的帖子

應該要跟返學校寫嘅year group… 我朋友個女超大b讀幼稚園,想按佢現時讀書程 ...

識一個超大b 本地中學,佢轉esf時佢都要跳級上esf. 一跳就變了y10 開左幾個月學。   佢成績本身唔錯,努力追緊

Fhshfvdbdnbxfg 發表於 23-1-20 02:42

而家申請22-23 year 12? 當順利過哂筆試面試3月入, 2024年5月考公開試, 可行?各科 internal assessment 已進行中或完成部分

poonseelai 發表於 23-1-20 08:50

而家申請22-23 year 12? 當順利過哂筆試面試3月入, 2024 ...
我哋而家諗住去第二間IS讀住先 同時都會申請KGV Y12

Fhshfvdbdnbxfg 發表於 23-1-21 01:47

ib diploma 是一個兩年課程,最後分數計 internal assessment 同 公開試兩部分,我唔知中途轉校如何處理 internal assessment

用兩年時間已經好緊迫,你而家轉得返一年多D,不如你問下學校是否可行先?其實為何學期中才轉?無其他方法?

一年多D時間轉學制再轉校?孩子好辛苦

如果真的不想考dse, 轉A level考試制度上會否相對易D?一來少D科目,二來無internal assessment, extended essay, CAS 等要求

如果申請23-24 Year 12, 就有兩年準備ib diploma, 但中途插2022-23 year 11 又得唔得?

Fhshfvdbdnbxfg 發表於 23-1-21 01:47

讀另一間IS year幾?如果你最終想入ESF,或者試下報9月Y10

poonseelai 發表於 23-1-21 07:23

ib diploma 是一個兩年課程,最後分數計 internal asses ...
因為我女間學校好多bully🥲前兩年都冇事但今年佢開始被bully 而且她也不想讀local school 所以急急腳想轉

Fhshfvdbdnbxfg 發表於 23-1-22 22:57
因為我女間學校好多bully🥲前兩年都冇事但今年佢開始被bully 而且她也不想讀local school 所以急急 ...

咁不如大包圍啲,唔同學制都試下,我個人覺得讀開DSE去考AL會比較易適應啲
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Fhshfvdbdnbxfg 發表於 23-1-22 22:57
因為我女間學校好多bully🥲前兩年都冇事但今年佢開始被bully 而且她也不想讀local school 所以急急 ...

明白, 孩子已高中, 考慮下A level 定ib模式較合適

中文水平如何? LS 轉 ib 可能學校也要求中文考母語水平