用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 出年開始報讀小一, 依然開始準備搵下岩小朋友學校 ...
樓主: anan2017
go

出年開始報讀小一, 依然開始準備搵下岩小朋友學校 [複製鏈接]

yuktilam 發表於 23-1-31 18:41
回覆 anan2017 的帖子

其實何謂英文程度高?mover13盾算不算
我覺得很足夠了。我覺得starter 13盾都夠。

yuktilam 發表於 23-1-31 18:07
其實我都想知 究竟出面有無d機構可以評估到學生是否適合該學校

出面有咩機構去評我唔知如果真係要搵人俾意見
個人經驗係搵教你小朋友的幼稚園班主任唔多唔少講到啲

At least 適唔適合傳統教學模式 佢會俾到少少意見 真係唔合適會同你講

Azzurro 發表於 23-2-1 13:52
原來好多叩門帖子。。。

過來人請分享-如何能夠叩門喇沙小學?

多謝分享資料     

KokoroS 發表於 23-1-30 22:17
咁小朋友英文唔錯,

既然鍾意運動又住九龍區,

by the way,  其實啊仔就係你所講嘅 愛運動,開朗,自信又學術型。。。 仲要係佢自主學習 我都真係冇咩時間理佢。。。。 所以先唔想嘥咗佢嘅主動。
但 又老實講唔會報私校。。。因為無多餘錢,有都留返畀佢玩下運動。 所以真唔知咩學校先岩佢。 不過我都會試下幾間 直資。。。。

anan2017 發表於 23-3-29 02:01
by the way,  其實啊仔就係你所講嘅 愛運動,開朗,自信又學術型。。。 仲要係佢自主學習  我都真 ...

統一派位後試下去叩喇沙小學啦,校內活動多到你玩唔哂

坦白,考前父母總有很多想法,覺得小朋友「合適」,又或者想入讀「傳統名校」/「新晉之選」;但我個人建議不同類型的學校也選「上、中、下」三類學校考吓;因為家長睇小朋友和學校睇小朋友,是有落差和分別的。很多時候,同揀老公/老婆一樣;不是你喜歡人家便會娶/嫁你。要兩情相悅,其實很不容易。

我仔當年考小的時候,我用自己的分類把學校分為「傳統學校」、「活動/傳統兼備」、「真活動教學」三類;然後每類再用自己的感受/成績/朋友意見去定位為「考到必讀」、「心儀之選」、和「考到再搏大抽獎」三個級別;然後選出約10-15間學校作配對。

有這個表後,我在考小期時的vs 煩惱會比較快做決定。

我仔早段已有一間「活動/傳統兼備」的「心儀之選」取錄,所以我最後一律只考「考到必讀」的學校。

你可考慮下。

lambeanmama 發表於 23-3-29 08:54
坦白,考前父母總有很多想法,覺得小朋友「合適」,又或者想入讀「傳統名校」/「新晉之選」;但我個人建議 ...

多謝你嘅建議呀好有用,我早前都已經打咗一個表。 但係我就諗住冇咁多選擇我諗最多都係見 4至6間左右。

晴晴小B 發表於 23-3-29 08:31
統一派位後試下去叩喇沙小學啦,校內活動多到你玩唔哂

係呀 我唯有都係咁樣諗。 請問知唔知如果小朋友操行都唔錯係唔係都對見學校有幫助呢,定係還是學術!!

anan2017 發表於 23-3-29 19:13
係呀  我唯有都係咁樣諗。 請問知唔知如果小朋友操行都唔錯係唔係都對見學校有幫助呢,定係還 ...

幼稚園邊會有細路操行差。

Jean1769 發表於 23-3-29 19:35
幼稚園邊會有細路操行差。

因為老師特別同我講,佢話 操行獎 唔係豬肉獎嚟㗎。全級得幾個人有。 可能我諗多咗。 。。。。

anan2017 發表於 23-3-29 19:55
因為老師特別同我講,佢話 操行獎 唔係豬肉獎嚟㗎。全級得幾個人有。 可能我諗多咗。 。。。。
...

香港有約一千間幼稚園。當你每間得兩班,每班一個操行獎。

你話含金量可以有幾大?

yuktilam 發表於 23-1-31 18:41

其實何謂英文程度高?mover13盾算不算

其實張cert一點也不重要。

是小朋友的能力有沒有相應水平。能坐定定閱讀,能專心聽老師指令,能理解並回應老師的提問,比任何證書都重要。

小兒沒有任何比賽獎項,也沒有學術證書;但考小的「賽果」也十分理想。

lambeanmama 發表於 23-3-29 21:25
其實張cert一點也不重要。

是小朋友的能力有沒有相應水平。能坐定定閱讀,能專心聽老師指令,能理解並回 ...

你都講得非常之啱, 我都非常認同

其實如果要收費的學校不在選擇之列,你應該
1. 留意下自己區有冇心儀學校
2. 其他區的心儀學校
3. 諗下要唔要想辦法轉去心儀校區
4. 出席心儀學校的開放日
5. 為叩門做準備

其實我覺得點都考返幾間可以俾抽獎的直私穩陣啲。

tummypooh 發表於 23-3-30 14:58
其實如果要收費的學校不在選擇之列,你應該
1. 留意下自己區有冇心儀學校
2. 其他區的心儀學校

多謝提點, 以上嘅都有做準備 請問 點都考返幾間嘅意思係? 扣門?

即係就算你唔太想去付費的小學,都要先想辦法成功考進一至兩間,抽獎失敗也不用太徬徨。

tummypooh 發表於 23-3-30 16:38

即係就算你唔太想去付費的小學,都要先想辦法成功考進一至兩間,抽獎失敗也不用太徬 ...

明白,多謝指校

其實真係要搵多d資料,分好自己覺得岩小朋友嘅20間,排好喜歡先後次序再報晒名佢,唔一定間間都面試,可能面到一部分後就有決定,因為例如男拔第1,港同第3,福小第10,你面完港同知道收你,其他第5以後都唔洗去

回覆樓主:

知道,多謝你地提點 希望有日報喜

anan2017 發表於 23-3-29 19:11
多謝你嘅建議呀好有用,我早前都已經打咗一個表。 但係我就諗住冇咁多選擇我諗最多都係見 4至6間左右。
...

見就唔一定要見哂,但報名可以多報幾間,因為有啲係報咗都冇得見嘅,我試過報13間但結果只係去咗五、六間左右,因為有啲撞時間,有啲連面試都冇。
當個好爸爸
‹ 上一主題|下一主題