用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 出年開始報讀小一, 依然開始準備搵下岩小朋友學校 ...
go

出年開始報讀小一, 依然開始準備搵下岩小朋友學校 [複製鏈接]

如果小朋友男仔學術ok,但係唔專注做功課, 有冇媽媽可以分享 喇沙, 英華同陳守仁 適唔適合我小朋友? 謝謝
呢三間小學會唔會太多功課? 謝謝
   5    0    0    0

anan2017 發表於 23-1-18 19:59
如果小朋友男仔學術ok,但係唔專注做功課, 有冇媽媽可以分享 喇沙, 英華同陳守仁 適唔適合我小朋友? 謝 ...
現實係人揀你,唔到你揀人

bananaGi    發表於 23-4-13 09:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-18 20:55
現實係人揀你,唔到你揀人
呢句真。

anan2017 發表於 23-1-18 19:59
如果小朋友男仔學術ok,但係唔專注做功課, 有冇媽媽可以分享 喇沙, 英華同陳守仁 適唔適合我小朋友? 謝 ...

喇沙津校 自行計分 大抽獎靠運
英華/陳守仁 直資要考實力+運氣

2jkidsfather 發表於 23-1-18 21:05
呢句真。

明白,絕對認同你講法 但都想了解下, hehe

Poyau 發表於 23-1-18 21:13
喇沙津校 自行計分 大抽獎靠運
英華/陳守仁 直資要考實力+運氣

多謝您回覆

其實都可以考晒再揀呀…..學校會選擇合適小朋友 學術係其中之一….小朋友去面試..聽講座時..可能你又有另一番睇會….

nhtnth 發表於 23-1-18 23:27
其實都可以考晒再揀呀…..學校會選擇合適小朋友 學術係其中之一….小朋友去面試..聽講座時..可能你又有另一 ...

知道,謝謝回覆

好多時神校係講求家長學生去配合學校,
美其名為  「家校合作」。
喇沙自行有機會入?
2間直資要幾千人中脫穎而出。
有部分家長會從升中考慮(有一條龍,直屬等等)

gotokoko 發表於 23-1-20 08:50
好多時神校係講求家長學生去配合學校,
美其名為  「家校合作」。
喇沙自行有機會入?

多謝您回覆 家校合作完全無問題, 不過真係好多人去見。。。。。
喇沙無自行

anan2017 發表於 23-1-20 09:49
多謝您回覆  家校合作完全無問題, 不過真係好多人去見。。。。。
喇沙無自行
...

41網喇沙可抽。或放榜後去叩門。
所列3間都是大熱門,報哂都未必中。英華小學位多過中學(因中學好多比小學直升的佔去),但仲難考過中學。tsl 年年6千幾人考揀百幾個。
2間報曬考左先,收左再諗。

如果自行冇信心中,或不是心水,唔想搏大抽獎便要考多幾間。睇下往年, 小朋友考十間但都零offer的例子比比皆是。所以要作選擇前,必須要別人先選擇你。

jesswu 發表於 23-1-20 10:51
41網喇沙可抽。或放榜後去叩門。
所列3間都是大熱門,報哂都未必中。英華小學位多過中學(因中學好多比小學 ...

明白, 多謝您回覆, 你講得都好岩 但係。。。其實無咩 頭水小朋友應該點樣搵學校 , 都係不停爬文睇下邊啲學校好之後睇下啱唔啱自己小朋友。。。煩惱中

anan2017 發表於 23-1-20 12:45
明白, 多謝您回覆, 你講得都好岩 但係。。。其實無咩 頭水小朋友應該點樣搵學校 , 都係不停 ...

唔使點揀,好多人報1x - 2x 間,有offer 再諗。

可考慮,學校地區,想唔想有直屬中學 ,行國際課程/本地課程作第一步篩選。

當有offer 時再比較。

另外你爬文應知邊啲學校

神校/一線/二線直私
不同level 都報啲,雖然全部都只收百幾人,但學校揀合適的學生,可能你想要的冇,但有其他。

fmf903 發表於 23-1-23 01:34

唔使點揀,好多人報1x - 2x 間,有offer 再諗。

知道,好多謝您提醒 同抽時間回覆我
再 了解多小小唔同學校先

anan2017 發表於 23-1-23 02:47
知道,好多謝您提醒 同抽時間回覆我
再 了解多小小唔同學校先
...
先唔講 LS,

你話你小朋友學術ok ,咁你覺得你小朋友係唔係可以同考呢2間直資既小朋友競爭?
考呢2間既小朋友應該都好叻,
一定要多幫小朋友準備

因為我朋友之前都係話佢仔學術ok
讀名幼,但考小一個offer 都冇
最後waiting ,入左一間二線直資

KokoroS 發表於 23-1-27 17:17
先唔講 LS,

你話你小朋友學術ok ,咁你覺得你小朋友係唔係可以同考呢2間直資既小朋友競爭?

好叻又唔係, 佢係鍾意讀書,睇書,計數同認字記憶都可以,全部自己學習。
可以計+數(十位數/ 簡單百位)或者簡單-數 ,英文書可以讀 簡單小學書。 最多叫會媽媽比啲問題考下佢 。中文只識50個字左。好運動,無外補, 都有禮貌, 不過唔係41學網,得15分。  但媽媽未有太多了解小學資料, 努力中     

anan2017 發表於 23-1-27 18:34
好叻又唔係, 佢係鍾意讀書,睇書,計數同認字記憶都可以,全部自己學習。
可以計+數(十位數/ 簡單百位 ...

15分自行LS係100%冇機會。如果搬去41網可抽。
您小朋友K2已識小一英文課程,計三位數。學術型報spcc機會都大

jesswu 發表於 23-1-28 17:16
15分自行LS係100%冇機會。如果搬去41網可抽。
您小朋友K2已識小一英文課程,計三位數。學術型報spcc機會都 ...

多謝您資料 今日問過朋友specs 學費都唔平,我地住九龍區又好似地遠左啲。不過我都好鍾意呢間學校, 見朋友仔好有禮貌又好動,讀書又好。
等我努力再睇下有咩好又岩小朋友學校先,謝謝你

anan2017 發表於 23-1-27 18:34
可以計+數(十位數/ 簡單百位 ...

請問本身那個小學校網

租個41校網單位參加大抽獎吧
‹ 上一主題|下一主題