用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 內地大學生瘋狂內卷拉高香港碩士門檻
樓主: stillgood20
go

內地大學生瘋狂內卷拉高香港碩士門檻 [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 23-1-19 17:05
我同意的,只有純學歴無實際工作經驗,在職場上都當新鮮人的。
借題發揮一下,中大的環球醫學領袖又是什麼 ...
吹噓話係為日後係做"醫療機構管理層"而設
真係一畢業就可以做"醫療機構管理層"?

如果真係有醫療機構俾個畢業生做管理層, 你會唔會幫襯?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-19 17:50
由你講比較有公信力。
細節都幾耐人尋味。

hkpapa852 發表於 23-1-19 17:50

訓練畢業生將來做管理階層,一定程度上冇錯,由散仔始終會升上去做管理階層,不過唔知要幾多年。

風水佬經驗,可能要十年二十年見到GPS的成功率才知道結果!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

最緊要有人捧場。

其實每一個學科的簡介都會描述畢業生目標行業,訓練技能及未來職級,肯定唔會講幾時做COO CEO CMO CTO, 或者寫包單之類。

我一直相信望其上得其中,望其中得其下。目標遠d,高d係正確嘅!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-1-20 08:07
其實每一個學科的簡介都會描述畢業生目標行業,訓練技能及未來職級,肯定唔會講幾時做COO CEO CMO CTO, 或 ...
香港係咪要攪「特首課程」?學完做唔到特首都「應該」做到個「似樣」既高官啩?!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-20 08:29
香港係咪要攪「特首課程」?學完做唔到特首都「應該」做到個「似樣」既高官啩?! ...

應該會㗎,展翅計划都有紀律部隊課程,係訓練突首的最佳起步點,贏在起跑線!

似樣都係要睇邊個寫JD及KPI,我哋覺得唔似樣,但另一角度睇係合符預期!

ANChan59 發表於 23-1-19 14:59
阿仔有上一個網站,是一間網上學習平台,叫UDEMY Inc,係Nasdaq 上市,他上過幾個課程,他的反應唔錯,他 ...
謝謝分享.
剛剛宥空, 上網研究一下.

網頁內容, 課程內容分類, 運作模式...

和股票的過往記錄,圖表, 管理階層資料, 未來走勢....
坦白說, 我對美股沒多大研究, "絕對不能就眼前所見作何評價"

---  

國內"閱文" 騰訊旗下文化知識產權. 我一直有留意, 十分難去估值. 可能, 突然出現暢銷的作品, 超級作家,
受歡迎的題材.... 股值會有大突破 (真係要好彩, 特別是國內, 可能突然打擊某種題材).

"閱文"我買了兩次, 都是極低價三十蚊樓下買. 全是人棄我取. 博一博.

----  

講返UDEMY模式, 除了學習平台, 也是發放平台.

昨天, 看過一個視頻, 是分析: FIRST TAKE. (日本音樂頻道)
在短時間內成功, 背後是 Sony Music 主導.

我們的資訊, 學習, 在演進中, 出現新模式.

UDEMY 是一個好平台.

stillgood20 發表於 23-1-20 15:32
謝謝分享.
剛剛宥空, 上網研究一下.

我是建议你及细囝参考一下。

阿仔介绍给我看一些投资的视频。

hkpapa852 發表於 23-1-18 12:02
真心想進修的,不如儲多幾年錢去外國進修好過。
香港啲大學只係識搵錢,所以大量開好多不知名的科目,大量 ...
我成日見國內嘅大學生,唯一肯定嘅係佢地有幾個錢。女仔大部分愛打扮,但有啲唔好嘅經歷係佢地好多無咩禮貌,唔會主動打招呼,呢樣感覺幾唔好。一係有啲人話唔識寫繁體字,我會問佢地繁體字同簡體字筆劃係咪都係方塊字,橫竪撇有咩咁難。有啲就一黎到講英文,以為我唔識講煲冬瓜。

回覆樓主:

除咗一啲較專門智識的職位,如大學教授,研究員,高科技尖端技術外,一般商業機構,一個好的學士,加上醒目叻仔叻女,便夠了。如果學士唔好,拿個碩士洗底,可能有啲用。

呢啲嘢,都係隨遇而安。

話時話,碩士學位無預留部份比本地學生?

shadeslayer 發表於 23-1-20 20:45
除咗一啲較專門智識的職位,如大學教授,研究員,高科技尖端技術外,一般商業機構,一個好的學士,加上醒目 ...

Everything being equal, 應該係香港學生優先考慮嘅!

BB-Tiger 發表於 23-1-20 19:33
我成日見國內嘅大學生,唯一肯定嘅係佢地有幾個錢。女仔大部分愛打扮,但有啲唔好嘅經歷係佢地好多無咩禮貌 ...

繁體字係要自細學,識咗去簡體字係非常容易。繁體字背後有中國文字的歷史及美學,不能單看實用性。小學送兒子入本地小學這個是其中一個重要原因。

ANChan59 發表於 23-1-21 07:41
繁體字係要自細學,識咗去簡體字係非常容易。繁體字背後有中國文字的歷史及美學,不能單看實用性。小學送 ...
其實根本唔洗學,好多人都係無學過自動認識繁體字,只要肯睇書(例如港版武俠小說,包括我,我第一本書係小三借我舅父嘅全套書劍嚟睇,跟住一路追金庸梁羽生),唔識嘅字都會明白佢嘅意思,會自動建構係已有嘅知識單元上,簡單講就係將唔識果個字同已識嘅簡體字聯繫埋一齊。

BB-Tiger 發表於 23-1-21 08:28
其實根本唔洗學,好多人都係無學過自動認識繁體字,只要肯睇書(例如港版武俠小說,包括我,我第一本書係小 ...

你講學一二千個單字係可以這樣學,有恆心就可以。如果多些文化底蘊就要求不同了。

ANChan59 發表於 23-1-21 09:49
你講學一二千個單字係可以這樣學,有恆心就可以。如果多些文化底蘊就要求不同了。
...
我自細學繁體字,但就無乜文化,都衹係識應付日常。

Yanamami 發表於 23-1-22 11:57
我自細學繁體字,但就無乜文化,都衹係識應付日常。

我對中文有些要求!

ABC-DAD 發表於 23-1-19 17:05
我同意的,只有純學歴無實際工作經驗,在職場上都當新鮮人的。
借題發揮一下,中大的環球醫學領袖又是什麼 ...

中大的環球醫學領袖課程(GPS), 最吸引的地方不是什麼領袖/研究課程, 而是Mentor制度.

醫學生畢業後便要競爭專科, 學生愈來愈多, 競爭愈來烈, 靠人事,
靠成績, 靠實力, 靠運氣,... Mentor是可幫到少少, 起碼多張reference letter.

hkpapa852 發表於 23-1-18 12:02
真心想進修的,不如儲多幾年錢去外國進修好過。
香港啲大學只係識搵錢,所以大量開好多不知名的科目,大量 ...
來香港讀都係踏腳石啦...
各取所需呢!

stillgood20 發表於 23-1-18 11:08
由於細囝不愉快經歷.

去年開始工作. 今天, 也不申請Master. 連Part Time 都唔申請.

為何不考慮細仔回內地唸? 印象中你對內地教育和大學也認同.
‹ 上一主題|下一主題