用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Td/IPV and MENINGITIS ACWY vaccinations
go

[英國] Td/IPV and MENINGITIS ACWY vaccinations

請問NHS在學校提供以上疫苗給Y9學生,香港學生需要打嗎?有否重覆在港小六或以前打過的呢?謝謝指教。

Megington 發表於 23-1-18 00:11
請問NHS在學校提供以上疫苗給Y9學生,香港學生需要打嗎?有否重覆在港小六或以前打過的呢?謝謝指教。
...

我唔肯定幾兩三年,香港小學生打緊咩針,但我孩子去英國讀書時(早幾年出發),香港的針咭係無Meningitis ACWY Vaccine, 所以我自己比錢搵家庭醫生打左,over $1000。Year 9 NHS有免費提供比學生,點解唔打架?

Megington 發表於 23-1-18 00:11
...
腦膜炎可以好嚴重,英國有啲case甚至要截肢。我亦知有香港留學生都中招,要係ICU搞咗成個月,所以一定要打預防疫苗。
家長自己睇返小朋友香港針咭,如果冇打齊,其實喺香港揾私家醫生打定先過去最好。樓主學校有安排,應該要打。不過都係揾返香港針咭睇下有冇重複。

其實負責任嘅學校,包括我仔同女嗰兩間,喺開學前應該有個medical check list,問晒學生有冇打過所有需要嘅針,要家長填表報上。所以理論上未飛過去開學,家長應該已經check晒有咩針打咗有咩未打,有咩需要打。

謝謝你們 (emoji)
Td/ipv 兩年前小六先打過,所以應該不打了,會打 Meningitis 的。

beastiebistro 發表於 23-1-18 08:28
腦膜炎可以好嚴重,英國有啲case甚至要截肢。我亦知有香港留學生都中招,要係ICU搞咗成個月,所以一定要打 ...

全對呀。我孩子學校都係提早比資料學生和家長,問我地打左咩針,我地對比左香港的針咭和學校資料,跟住就係搵家庭醫生打針,打左先出發去英國。

TTEE1819 發表於 23-1-18 10:50
全對呀。我孩子學校都係提早比資料學生和家長,問我地打左咩針,我地對比左香港的針咭和學校資料,跟住就 ...

除咗a c w y,我小朋友打埋Men B 針先去英國