用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中中文補習介紹
go

初中中文補習介紹 [複製鏈接]

中一第一次考試中文有啲嚇親。本身小學時考試都高分

爬文好多人推介YYlam 呢埋一間,但我睇過人數都唔少, 請問如果中文底子不錯, 有冇港島區中文補習社介紹? 學校考得深,考試全部長問題,其實其他中學係咪咁嘅呢?
   24    0    0    0

通常1A或神校嘅卷都係比較難,而且小學嘅高分同中學真係兩回事,因為入得勁嘅學校,大部分都係尖子且小學成績都係十分亮麗
反而1B-C個啲出得唔會太深

如果中文補習,你要考慮補那一樣
白話文 文言文閱理/
中文作文/
課文知識
課文知識-跟學校進度
閱理-跟學校同banding程度
作文-可以跟名師
所以有校名或縮小地區範圍會易啲比意見

kittytyl 發表於 23-1-17 14:45

爬文好多人推介YYlam 呢埋一間,但我睇過人數都唔少,  ...

中一係咪未適應文言文?我個大初頭係見到文言文已經驚咗,後期搵過上門一對一跟下,解決左心魔,依家轉個大學姐姐陪做閱讀理解(佢唔好中文,冇人夾唔會做),提升好勁就唔會,中中婷婷咁啦!

kittytyl 發表於 23-1-17 14:45

爬文好多人推介YYlam 呢埋一間,但我睇過人數都唔少,  ...

嚇親即係有幾多分?全級排名第幾?

中學中文科如 5X分屬正常發揮,6x已經叫最分!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

以前港島鄧鏡波  試過中文 一級 得20個合格, 校內大考

中文好難攪

我建議,   

一口氣, 搵2間補習社 補中文, 試堂

集中搵多練習的 中文補習社, 同解釋閱讀理解

例如a 同b,  試一個月

之後問返子女, 如何

a同b, 踢一間 走

之後再 再搵一間

一路試, 試到 2間 輪住補中文

可以大班少少 教學 都得

總之車輪戰, 2間補習社

附交鄧顯  校長訪問, 中文合格率, 同埋  佢地疫情時谷的 功課

另外,  張永慶, 以前, 是迫學生, 睇文言文

鄧顯, 則迫以前迫學生背文言文

中文是非常難攪
以前有個皇仁中文代課   老師

教到皇仁, 合格率中文 大升, 之後出去開中文補習社
自己代課, 之後出去攪補習社,  之後被人 報串, 之後離職,  訓身教中文補習社

但我已忘記 名字, 因為成8年前,

當時有一些人,  dse  校內1分,2分, 最後合格
開頭可以試住大型補習社

如果你現在叫我 選一間
我建議 蕭源, 但 見網站  課程好貴

因為以前, 我見過蕭源, 幫過一些小孩, dse 校內預測3分

最後幾個都5分中文

我怕買左課程, 你爆粗鬧我
有些成3千幾蚊,,  有些一堂350蚊

可以試最平先, 無用就唔好攪

但我都係建議找其他中文補習社

找到絕路, 來 買蕭源350蚊一個課程睇下
唔好一買買3500蚊那些, 一陣唔岩, 你 跌錢,   咀咒我

你當入行去買鞋, 一間間, 試穿鞋, 岩就買

唔買就走

盡可能試不同  , 最後決定留1-2間

https://www.tanghin.edu.hk/sites/default/files/circulars/1920-sbm-014_di_yi_jie_duan_zhong_yi_zhi_zhong_wu_ke_ye_ji_xue_xi_cai_liao_all.pdf

http://hm.people.com.cn/n/2013/0925/c42272-23033240.html

香港“中考”第一名中学校长:教中文更要教传统
2013年09月25日15:19    来源:人民网-港澳频道    手机看新闻打印网摘纠错商城[url=]分享[/url]推荐            字号

人民网香港9月25日电 (易珏 李海元)近日,香港道教联合会邓显纪念中学校长刘志远做客人民网香港演播室,与各位网友分享办学理念和经验。办学近三十年的香港道教联合会邓显纪念中学近几年来,学校的学生在香港中学文凭考试中成绩优异卓越,状元辈出,百分之九十以上的学生入读大学。在访谈中,刘志远校长表示,教中文的时候要重视传统知识,以下是访谈节选:

刘志远:中文是母语,我们最重视学生的是基础以外欣赏文章的能力。学生在小学的时候就不会看文章,不会看文言文。我们就中一至中六都加强他们的很多篇章。准备好多篇章给学生去朗读,或者去阅读或者是背诵。这一个事情很多间学校都没做。也都有这样的关系,我们在中学文凭试这两年学生的成绩都是非常好,百分之一百合格。

另外我们会想,加强他们的传统文化方面的认识。比如好像以前的婚嫁是怎么样,现在这个年代学生都是不知道的。那我们就会做一些中国文化周,认识一些传统的中国文化,譬如过年的时候可能会猜灯谜,可能会搞一些婚嫁仪式的扮演,这些活动都会尝试做。

hehehaha2017 發表於 23-1-29 08:39

中文好難攪
蕭源啱啱先放監出嚟,又再做番補習社?

作文我搵任教中學中文科嘅教師指點好d,佢哋會清楚老師要求的標準。

小鹿揀學校 發表於 23-1-29 09:24
蕭源啱啱先放監出嚟,又再做番補習社?

好似做網上果D。

hehehaha2017 發表於 23-1-29 08:39

中文好難攪

蕭源乜唔係啱啱先坐完出嚟咩?仲有人搵佢補習?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

2009kid 發表於 23-1-26 22:09
通常1A或神校嘅卷都係比較難,而且小學嘅高分同中學真係兩回事,因為入得勁嘅學校,大部分都係尖子且小學成 ...

明白。是1A學校。可能真的比較深。暫時未有試卷睇,都唔太清楚。成績表都未出,學校好似冇排名的,除非頭幾名。不過做媽媽見到個分數,真係有啲嚇親,可能只係我未適應

2009kid 發表於 23-1-26 22:13
如果中文補習,你要考慮補那一樣
白話文 文言文閱理/
中文作文/

聽小朋友講返。每部份都有扣少少分。課文知識都基本上啱哂。文言文又話唔係出好多,我諗主要都係閱讀理解未掌握到答題技巧
作文分數唔係高分,不過高分過閱讀理解,我可以接受

就係知道學校程度都幾深,唔肯定如果搵補習應該搵邊一類型

學校在中西區,我諗最近補習係咪都係銅鑼灣?

kirstyau 發表於 23-1-27 19:15
中一係咪未適應文言文?我個大初頭係見到文言文已經驚咗,後期搵過上門一對一跟下,解決左心魔,依家轉個 ...

我初頭都以為文言文出事,但佢又話唔係出好多。私人補習好難搵到合適的,暑假嘅時候曾經找了一個出自同一中學姐姐跟過,zoom, 但教得隨意,我又覺得效果唔係太好! 我自己覺得小朋友中文底子係唔差的, 所以都好掙扎應唔應該補習, 中學返學都已經好攰

gracelam 發表於 23-1-28 09:33
嚇親即係有幾多分?全級排名第幾?

中學中文科如 5X分屬正常發揮,6x已經叫最分!

原來係咁㗎卷一考課文、 閱讀理解,就係50幾分。我唔肯定其他人係點,不過聽我仔嗰班內叻的同學真係可以有70尾80

中文好難攪

謝謝你的意見, 對補習真係一頭霧水! 等我研究吓! 非常同意中文很難搞, 我見其他科, 自己溫習佢都考得好好, 好怕一科中文拖垮, 所以想盡早解決

Rpp 發表於 23-1-29 09:58
作文我搵任教中學中文科嘅教師指點好d,佢哋會清楚老師要求的標準。

呢啲可以喺邊度搵到呢? 中學老師係咪本身都好忙? 如果再補習應該都收好貴

近排睇多咗初中補習的貼子,覺得家長們真係好捨得,小學冇試過補習,係咪中學都逃不過呢?

kittytyl 發表於 23-2-1 14:46
呢啲可以喺邊度搵到呢? 中學老師係咪本身都好忙? 如果再補習應該都收好貴

近排睇多咗初中補習的貼 ...

我衰仔以前係網上面搵到幾百蚊/ 堂。

kittytyl 發表於 23-2-1 14:31
我初頭都以為文言文出事,但佢又話唔係出好多。私人補習好難搵到合適的,暑假嘅時候曾經找了一個出自同一 ...

中一過左一半者,可能仲未把握到中學考試模式,溫習課文內容答題技巧。 要靠佢自己再睇下考試失分位置 點樣可以把握得更好。 我細女試過會走去問同學點樣溫習(高分同學)

Rpp 發表於 23-2-1 15:00
我衰仔以前係網上面搵到幾百蚊/ 堂。

請問係邊到搵?補得ok?

muima 發表於 23-2-1 17:37
請問係邊到搵?補得ok?

衰仔係網上私人上門補習服務平台,填自己邊間學校,邊個區,要求在職B 1 A中學中文老師私人補習。作文ok呀。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊