用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資學校 學費減免問題
go

直資學校 學費減免問題

直資學費減免其實喺政府補貼? 定喺學校自己硬食? 學校網站有講每年全校學費的10%做獎學金同減免計劃。 但如果全校學生減免多於10%,又會點?

另外,如果申請學費減免,學生會否被學校標籤呢?

多過10%都係學校行政補貼,但可以調整新申請的補助金額。
之前自己都好奇呢個問題,所以搵過資料(第8&9段)。
https://applications.edb.gov.hk/ ... EDBC/EDBC12010C.pdf

傳統直資多錢到唔介意,B2/B3直資都係10%個一條數。諗唔到學校有乜需要標籤。
但入到傳統直資,朋輩影響可能更加大。同學間未必有心比較,但小朋友會唔會自我比較就另一件事。呢樣家長同小朋友都要有心理準備。

如果要整豉油雞,就算隻雞唔使錢,但啲豉油係高級頭抽嘅話,都可以好貴,仲貴過隻雞都得

回覆 fantasista1986 的帖子

申請學費減免,是直接交表俾校務處,理論上,連班主任都唔知,政府工務員有政府補貼,好似交1/3 定1/4 學費。

參加了學費減免的學生,其他課外活動都有得減,但要主動出聲,例如:童軍活動每年二、三百,一樣有人申請減免。完全唔怕俾人知。
為慳一、二百又多幾個知。

worldcat 發表於 23-1-17 09:31
多過10%都係學校行政補貼,但可以調整新申請的補助金額。
之前自己都好奇呢個問題,所以搵過資料(第8&9段) ...
有啲家境富裕同學,用名牌袋返學,用 iPhone 14,放學去食好嘢,放假出入高消費地方,講嘢有啲過分自信/自大嘅感覺等等
以上係我細路睇到嘅事

hcpp 發表於 23-1-17 11:43
有啲家境富裕同學,用名牌袋返學,用 iPhone 14,放學去食好嘢,放假出入高消費地方,講嘢有啲過分自信/自 ...

當有人出世以嚟就係出入房車,飲水都係法國牌子,年年必換蘋果機,假期必到外國旅遊,已經習已為常,當我哋平民未搭過飛機,高鐵仍然要儲一星期飯錢既時候,好多時佢哋所講的未必係炫耀,係好自然咁講既,但係第二個聽落就好響耳。

叫仔女唔駛自卑唔駛介懷,做好自己。

普通直資都有富貴同學,但數目唔多,反而公務員多

真係有錢的讀國際學校啦,點會讀3幾千一個月學費的直資呢?

Rpp 發表於 23-1-19 14:19
當有人出世以嚟就係出入房車,飲水都係法國牌子,年年必換蘋果機,假期必到外國旅遊,已經習已為常,當我 ...

我都係咁教我的孩子。佢地家境富裕是他們的事,做好自己便可,佢有錢又唔會分啲俾我嘛

hcpp 發表於 23-1-17 11:43
有啲家境富裕同學,用名牌袋返學,用 iPhone 14,放學去食好嘢,放假出入高消費地方,講嘢有啲過分自信/自 ...

呢D咪係蠢既富N代囉!  不過睇怕佢父母都係咁既樣
好多有錢人子女, 其實好低調, 會一齊去食麥記, 用淘寶貨, 平時根本唔知佢係有錢人.

只係當你見到接佢返學放學架車同車牌, 就知佢家底唔簡單
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-19 16:36
好多有錢人子女, 其實好低調, 會一齊去食麥記, 用淘寶貨, ...

曾有同學仔自稱富二代

rhung 發表於 23-1-19 16:26
我都係咁教我的孩子。佢地家境富裕是他們的事,做好自己便可,佢有錢又唔會分啲俾我嘛
...

暫時未遇過以上情況,個個都十分低調,依家d小朋友咁醒目。

LeeCC 發表於 23-1-19 16:46
曾有同學仔自稱富二代

大人都有認屎認屁喇,何況小朋友呢?

Rpp 發表於 23-1-19 16:55
暫時未遇過以上情況,個個都十分低調,依家d小朋友咁醒目。

富二代只需要做個懶惰的人,唔好做生意,齋吃喝玩樂,基本上都可以有富三代四代的

10090 發表於 23-1-19 17:08
富二代只需要做個懶惰的人,唔好做生意,齋吃喝玩樂,基本上都可以有富三代四代的
...

有啲一窮二白都係懶惰得出汁,嫖賭飲吹樣樣齊不求上進大有人在。

Rpp 發表於 23-1-19 17:20
有啲一窮二白都係懶惰得出汁,嫖賭飲吹樣樣齊不求上進大有人在。

係,所以入間好校風嘅中學好重要

Rpp 發表於 23-1-19 14:19
當有人出世以嚟就係出入房車,飲水都係法國牌子,年年必換蘋果機,假期必到外國旅遊,已經習已為常,當我 ...

我個無自卑,只係唔太想同呢種同學打交道,好像比較愛好吃喝玩樂。
反而佢專心讀書,仲得到老師賞識。

只係相比以前讀津小,而家喺直中,同學嘅家境相對睇得到係富裕啲。
讀津小時,有清貧、有一般小康、富裕嘅都有

好多有錢人子女, 其實好低調, 會一齊去食麥記, 用淘寶貨, ...

同意,父母就係子女嘅一面鏡。小學時都識到啲有錢嘅,但都好謙卑,都係父/母教得好。

LeeCC 發表於 23-1-19 16:46
曾有同學仔自稱富二代

有機會慢慢俾人玩。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

講開又講,兒子當年成班人一齊搵旺角最平又好食的樓上舖給同學慶祝生日,讓大家開心又沒有壓力。

有兩個同學父親係立法會議員及高官,一直唔知道,直至中二、中三去英國升學,去他們家開farewell party ,才見到他們的父親是誰。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.