用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資學校 學費減免問題
樓主: fantasista1986
go

直資學校 學費減免問題

LeeCC 發表於 23-1-24 07:32
認識直資同學的公務員家長,年紀都比較大
新制公務員沒有本地教育津貼,也沒有海外教育津貼。

2jkidsfather    發表於 23-1-24 11:32

cherrieshum 發表於 23-1-24 07:48
新制公務員沒有本地教育津貼,也沒有海外教育津貼。

所以認識的家長都應該係舊制下的公務員,年紀都唔細

現在讀初中高小的子女可能都差不多最後有津貼個批?再細d的小朋友,父母應該年輕,不是舊制下的公務員?

BB-Tiger 發表於 23-1-24 01:26
咁平民點解一定要報讀直資而唔揀官津呢
個人認為衹要有能力交學費就可以。返學不是比身家同學間亦不討論這些。佢地比較欣賞叻人。

LeeCC 發表於 23-1-24 08:10

現在讀初中高小的子女可能都差不多最後有津貼個批? ...

新制公務員無得津貼我真係唔清楚,都叫工作穩定收入。

回覆 BB-Tiger 的帖子

2000年6月前入職的公務員均可申請本地子女教育津貼.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

LeeCC 發表於 23-1-24 08:10

現在讀初中高小的子女可能都差不多最後有津貼個批? ...
如果沒記錯,98年入職的公務員是最後一批仍有本地教育津貼。

cherrieshum 發表於 23-1-24 17:32
如果沒記錯,98年入職的公務員是最後一批仍有本地教育津貼。

1998年入職,當佢地大學畢業22歲即考入政府,即係而家最細都47歲,47以上的家長的子女應該都多數高小初中以上了

應該係2000年6月1日入職為界線

LeeCC 發表於 23-1-24 17:49
1998年入職,當佢地大學畢業22歲即考入政府,即係而家最細都47歲,47以上的家長的子女應該都多數高小初中 ...

津貼是最多學費的75%,如75%已超上限(大約$3K)就取上限。
最多4名子女申請領取

cafeva 發表於 23-1-24 11:14
個人認為衹要有能力交學費就可以。返學不是比身家同學間亦不討論這些。佢地比較欣賞叻人。 ...

學校是社會縮影。各階層都有。有$人也有好多有品不炫富的,低收入一樣有自誇的。
學生最正路要比就比學業成績。

直資學費不是十萬九千七,好多低收入都比得起,如果合資格申請津貼,是他們的福利。我小朋友間直資一樣有同學仔住公屋,大家根本唔會比較呢d野

cafeva    發表於 23-1-26 13:12

女讀個間直資算好相宜,又冇乜額外費用。平時女又唔覺有咩比較,午餐費我比@60,同學有d@100,但大家都係外賣多,各自買完返去學校一齊食,要比較最多咪學業成績。 最多咪長假聽到同學仔去邊去邊旅行,黎緊幾年級出國讀書⋯⋯⋯女初初入學識完啲好朋友轉頭轉校(國際)/移民/出國讀書會唔開心,但第二年已經習慣好多過客,又加一堆插班生,不斷識新朋友。

bbyummy 發表於 23-1-24 18:16
應該係2000年6月1日入職為界線
係呀!我搞錯了!1998年之後入職的應該是沒有長俸。

如果申請資助會唔會比學校同學歧視?

fanny0806 發表於 23-1-26 14:37
同學怎會知道你申請資助?!

小學申請資助的文件,可能經班主任係課室畀學生

同小學唔同,我地中學要申請資助的同學係自己去校務處搞手續,無人知你去搞乜,除非你話畀同學知

LeeCC 發表於 23-1-26 15:21
同小學唔同,申請資助的文件,可能經班主任係課室畀學生

我地中學要申請資助的同學係自己去校務處搞手續 ...

原來如此!

其實開學交張form便可。(政府教津那款)
之後便一直到畢業(除非中途家長冇做公務員)

jesswu 發表於 23-1-26 18:42
其實開學交張form便可。(政府教津那款)
之後便一直到畢業(除非中途家長冇做公務員)
...

要做公務員才可申請資助嗎?

fanny0806 發表於 23-1-26 19:20
要做公務員才可申請資助嗎?
你想問的是學費半津全津?都係自己去校務處自己搞