用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資學校 學費減免問題
樓主: fantasista1986
go

直資學校 學費減免問題 [複製鏈接]

其實好多時有錢嘅家長都特別教導小朋友不要炫耀。只是這批小朋友接觸各階層机會較小,好多時不經意講出一些凡人未必能接觸的事物,而這些说话在如我這平凡家庭的小朋友中聽起來不是味兒。交往後,富貧好多時都能成為好友,其實真愛炫富的人未必多。如果小朋友真愛直資,家庭未能負擔而申請學費減免不是問題,只要家長多教育,令小朋友明白及接受現實,再培養小朋友內心強大就可以。

ANChan59 發表於 23-1-22 20:29
講開又講,兒子當年成班人一齊搵旺角最平又好食的樓上舖給同學慶祝生日,讓大家開心又沒有壓力。

有兩個 ...

但對清貧家庭,“最平又好食”已經係一個好大負擔。

申請資助唔緊要,最緊要大人小朋友都正向面對就得。

worldcat 發表於 23-1-23 10:09

其實直資津校一樣有貧有富

以前讀津小,有同學住豪宅幾個工人名車接送返放學,一樣有同學一家5口住百幾呎劏房

最緊要係小朋友和家長心態

worldcat 發表於 23-1-23 10:09

小朋友都明白嘅,所以他們很有同理心,要考慮兩件事。

第一係有些同學會帶飯,所以要預早講,避免因即慶而浪費食物。

第二係平過連鎖快餐店,而且壽星仔不用出錢,但家家有求,所以要最平又好食,不要讓同學覺得被忽略。

我食過其中兩間,平靚正!

fantasista1986 發表於 23-1-17 09:04
直資學費減免其實喺政府補貼? 定喺學校自己硬食? 學校網站有講每年全校學費的10%做獎學金同減免計劃。 但 ...
標韱就應該唔會。如果過左10%咪收少D需要補貼果D學生囉。
正常肯用資源在小朋友身上表現係會好過無資源所以不是問題

回覆樓主:

學校就是社會縮影,出來工作一樣有富有貧,正如樓上家長講,最重要自己明白個人價值不是用金錢或名牌可堆切。

其實會否炫耀在乎家庭教育,以前工作上同富二代出job, 去到工廠區飯堂食碟頭飯一樣無問題,唔係其他人講也不會知佢背景。

香港人都係面子至上,其實亞女之前間中學d同學埋堆有互相交流屋企住喺邊度,有幾多間屋幾多間房,攞住邊兩個護照,諗住中幾外走,都有傾父母做咩生意,屋企養幾多只狗幾多貓都傾,仲有個講邊個名星代言既「哭池」父母-次過買左十隻包包送人。同學住係九龍塘獨立屋去佢哋屋企玩有司機接送至屋企樓下,我女覺得唔係炫佢哋係自然的生活圈,依家都保持聯繫唔仲對於我自己家庭只有中產又會自卑?又會覺得炫耀?唔會喇。

有啲同學未搭過巴士未食過大家樂,唔係炫耀,佢哋嘅生活就係咁,大家習慣點相處就可以了

10090 發表於 23-1-23 13:11
有啲同學未搭過巴士未食過大家樂,唔係炫耀,佢哋嘅生活就係咁,大家習慣點相處就可以了
...
末搭過巴士係咪欠缺生活技能?點會係炫耀

cafeva 發表於 23-1-23 11:03
標韱就應該唔會。如果過左10%咪收少D需要補貼果D學生囉。
正常肯用資源在小朋友身上表現係會好過無資源所 ...

其實學校收生嘅時候點樣去知道邊d學生需要補貼呢?靠睇居住地址嗎?

cafeva 發表於 23-1-23 13:25
末搭過巴士係咪欠缺生活技能?點會係炫耀

你咪話唔真,有個同學屋企父母係內地設廠,靠姐姐同本土司機照顧幾個小朋友,佢有次係街迷路,司機趕接送其他細佬妹,佢行兩個鐘返屋企,(emoji)。

我n年前讀中學已經遇過啦,我同同學搭巴士返屋企,佢上巴士上層好似發現新大陸咁

Mchacha 發表於 23-1-23 13:43
其實學校收生嘅時候點樣去知道邊d學生需要補貼呢?靠睇居住地址嗎?

如果俾開$讀咪一定俾得起囉估架咋

Rpp 發表於 23-1-23 13:52
你咪話唔真,有個同學屋企父母係內地設廠,靠姐姐同本土司機照顧幾個小朋友,佢有次係街迷路,司機趕接送 ...
識路行返屋企都幾叻

LeeCC 發表於 23-1-23 10:18
其實直資津校一樣有貧有富

以前讀津小,有同學住豪宅幾個工人名車接送返放學,一樣有同學一家5口住百幾 ...

官津都一樣有呢類問題,但低收家庭相對多,整體差距會相對細左。
官津富有家庭係相對少數,佢唔埋堆就會係少數。但直資會係相反。
而且小學生個價值觀未有咁強,如果由初小已經識個問題又會細啲。

到中學,真係一個小社會,乜人都有。大人小朋友都要用正向面對問題。

而且可能大家對低收家庭的理解唔同。你試下1個月1家3-4口只用5千蚊就會明。(唔計屋租水電煤,包大人細路3餐加交通費。)

Mchacha 發表於 23-1-23 13:43

從父母職業欄上估,從地址上估,從面試中交談幾句點到即止已經估到八九成,有啲直資好鐘意收公務員學生,當兩個學生一樣成繢,甚至乎差一分都有機會揀有資源培養嗰個。

Rpp 發表於 23-1-19 14:19
當有人出世以嚟就係出入房車,飲水都係法國牌子,年年必換蘋果機,假期必到外國旅遊,已經習已為常,當我 ...
咁平民點解一定要報讀直資而唔揀官津呢

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

BB-Tiger 發表於 23-1-24 01:26
咁平民點解一定要報讀直資而唔揀官津呢

個人考慮因素:

交通
可以接受的距離範圍內(車程+腳程<45分鐘)的學校中,幾間直資banding最啱。我地最近的官津(車程+腳程=30分鐘)全部係band2尾以下,啱banding 的官津都較遠或交通轉折

高中選科

想提早離場,不想大抽獎

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題