用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 純好奇問:自一自二都正選,系咪都會收到通知 ...
樓主: mmmandddy
go

純好奇問:自一自二都正選,系咪都會收到通知  

manmonster 發表於 23-3-18 10:24
請問收到兩間學校自行學位的家庭,機制上會一直 hold 住兩個學位直到7月正式註冊自一學校為止? ...
唔會,自2果間已被教局轉給後備被上…不斷輪迴,直至分配好。

MicWong777 發表於 23-3-18 10:33
只可hold 自一?那自二的學校是不是立刻call 人,直致名額滿左為止。
自2由自2後備補上,所以學校係要交後補名單給教育局安排。

MicWong777 發表於 23-3-18 10:30
個人覺得機制有問題
機制係要取得平衡,將自行改為只得一間就沒有問題嗎?一樣會有人入讀直資而取消自行學位。最好係沒有自行收生,教局唔使煩,唔做唔會錯。

HK-MAN 發表於 23-3-18 10:51
自2由自2後備補上,所以學校係要交後補名單給教育局安排。

但後備要7月才知。即是3 月31 日,有些學校末收滿自行。這就是我之前所說的不好,如果由中央統籌,就會好些。
可能有些學生原來自行來機,但因為擔心,就去了直資。選了直資 後備直接收消。
不喜勿插

MicWong777 發表於 23-3-18 11:02
但後備要7月才知。即是3 月31 日,有些學校末收滿自行。這就是我之前所說的不好,如果由中央統籌,就會好 ...
好學校一定已經收滿,因為有起過一倍的後備名額,只是學校自己都要到7月才知自己實際自行收咗邊啲學生。有啲學校會用某方法盡量減低收生不似如期得風險。另一方面,以前一向都係中央統籌,所以要7月才可知。而家就係因為想比學生早啲知先由學校通知正選收生。

MicWong777 發表於 23-3-18 11:02

中央統籌咪就係以前嘅方式囉,咪就係要七月先知囉。你估中央統籌咁快有結果嗎?

回覆 MicWong777 的帖子

其實個派位機制由頭至尾到係中央(教育局)統籌緊, 而且以前係無"正選通知"這回事, 所有階段都係7月知。係之前有人反映想早D部署, 所以早2,3年開始 先多左個"正選通知"的行政野, 其實無影響背後派位。

中學未收滿正選?
原則上中學交上教育局的名單係收滿嘅. 但佢唔會知正選學生中是自二定自一, 又或者會轉直資被"抽走左", 所以先有後補補位的存在

咁點解唔通知埋後備?
連中學都唔知最後有幾多個後備可以補位(只有教育局知), 如果都係3月通知, 隨時比左個假希望個家長/學生, 又係打亂家長個部署咪重煩

HK-MAN 發表於 23-3-18 11:12
好學校一定已經收滿,因為有起過一倍的後備名額,只是學校自己都要到7月才知自己實際自行收咗邊啲學生。有 ...

想問下學校例如會用甚麼方法減低收生不似如期的風險呢?

Mchacha 發表於 23-3-20 16:32
少收同區學生。等大抽獎多啲B1頭學生揀自己,自然會機率上會比較大機會收到較高BANDING學生。

我都唔識喎,或者你開post 問吓,應該好多回應。

例如今次自行SPSS,佢揀學生見之餘,面試時要Show 一Show 學生資料表正本,有正本即係你冇直資offer 係手,交唔出既即係有直資Offer 未必會讀佢呢間學校。所以面試好都唔一定收。

worldcat 發表於 23-3-20 16:50
少收同區學生。等大抽獎多啲B1頭學生揀自己,自然會機率上會比較大機會收到較高BANDING學生。
...

其實都可以有反效果,尤其多幾間banding 相同中學,如果banding高學生你自行都唔收,人地大抽獎又會唔會揀你做乙一!?

HK-MAN 發表於 23-3-20 17:10
例如今次自行SPSS,佢揀學生見之餘,面試時要Show 一Show 學生資料表正本,有正本即係你冇直資offer 係手, ...

呢招好絕,不過之前聽過某女校都有這個要求,但好似你有張良計我有過牆梯,d人仍然有方法

AndreaLaaa 發表於 23-3-20 17:31
其實都可以有反效果,尤其多幾間banding 相同中學,如果banding高學生你自行都唔收,人地大抽獎又會唔會揀 ...

對,呢個過程好似玩緊 Game Theory

Mchacha 發表於 23-3-20 17:36
呢招好絕,不過之前聽過某女校都有這個要求,但好似你有張良計我有過牆梯,d人仍然有方法:q ...
對於我呢啲冇報直資既人會係一件好事囉,起碼有分加

AndreaLaaa 發表於 23-3-20 17:31
其實都可以有反效果,尤其多幾間banding 相同中學,如果banding高學生你自行都唔收,人地大抽獎又會唔會揀 ...

當然要學校計下數,間間學校情況唔同。
而且QC 夠多BANDING高的學生入唔到,都唔見少左人揀佢。

有資格咁做的學校,生源方面有一定保證,亦唔怕大抽獎無人揀。
要明白,自行失敗的B1A~B1B學生係比自行成功的多。

级頭吾好諗中基la,大把學校收。