用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 純好奇問:自一自二都正選,系咪都會收到通知 ...
樓主: mmmandddy
go

純好奇問:自一自二都正選,系咪都會收到通知   [複製鏈接]

2jkidsfather 發表於 23-1-16 17:13
CCS-張祝珊
icic, 我叫開CCSC

tam_bb 發表於 23-1-16 16:59
正取生收到學校電話通知,家長有冇啲咩要準備?例如要喺電話核對資料之類?
然後家長要做啲咩?
...
有登記就用APP睇,唔洗等電話心掛掛。

hcpp 發表於 23-1-16 17:25
icic, 我叫開CCSC

張祝珊(CCSC)
https://www.ccsc.edu.hk/

啟基(CCS)
https://www.ccs.edu.hk/

竟然有間叫CCS,難為大家竟然知我講邊間,真係勁

正取生收到學校電話通知,家長有冇啲咩要準備?例如要喺電話核對資料之類?
然後家長要做啲咩?
...
Save定2間學校的電話係手機,到時睇到邊間學校打來

mmmandddy 發表於 23-1-16 18:19
竟然有間叫CCS,難為大家竟然知我講邊間,真係勁

你孩子級一,CCSC 又肯收二、三線小學,大機會自行是正取生。

下面是其中一個例子。
https://topick.hket.com/article/3283447/%E3%80%90Band1%E5%B0%96%E5%AD%90%E3%80%91%E5%BE%9E%E8%85%BC%E8%85%86%E5%85%A7%E5%90%91%E5%88%B0%E8%87%AA%E4%BF%A1%E6%BB%BF%E6%BB%BF%20%20%20%20%E5%A5%B3%E7%94%9F%E6%84%9F%E6%BF%80%E9%81%87%E4%B8%8A%E5%A5%BD%E8%80%81%E5%B8%AB%E8%80%83%E5%85%A5Band1%E8%8B%B1%E4%B8%AD?mtc=40001&srkw=%E5%BC%B5%E7%A5%9D%E7%8F%8A%E8%8B%B1%E6%96%87%E4%B8%AD%E5%AD%B8

tpmon 發表於 23-1-16 21:11

你孩子級一,CCSC 又肯收二、三線小學,大機會自行是正取生。 ...
其實鰂魚涌間嘉諾撒書院,英文名係Canossian College,要簡稱都係叫CC啦!張祝珊大部份人簡稱佢係CCS係無問題喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

然後家長要做啲咩?
...

準備慶祝、準備抽飛......

Szetimmy0225 發表於 23-1-16 17:12
果日要開電話, 會核對小朋友身份證!

唔一定會核對身份證

hkpapa852 發表於 23-1-17 01:21
其實鰂魚涌間嘉諾撒書院,英文名係Canossian College,要簡稱都係叫CC啦!張祝珊大部份人簡稱佢係CCS係無問 ...

CC 的英文全名是Canossa College, 只是update papa 與其他嘉諾撒spelling 有少少不同。

worldcat 發表於 23-1-16 17:42
有登記就用APP睇,唔洗等電話心掛掛。

想請教,有登記app, 不過是親身交表,因為小學唔建議用app 交,當天都可以在app 見到結果?

謝謝

ngokwan 發表於 23-1-17 14:02
想請教,有登記app, 不過是親身交表,因為小學唔建議用app 交,當天都可以在app 見到結果?

謝謝
App 是今年才有,應該無人可答到你
但中學應會照樣打電話給收了的學生家長

謝謝

你今年用自行app是做白老鼠,經驗可以教比未來升中的EK會員,大家會感謝你。

謝謝
跟據MANUAL可以,就算唔係用APP交都可以用APP睇結果 (自行+抽獎)。而且本身"智方便"LEVEL就唔可以交表。 (睇結果)

要升級做"智方便+"先可以交表。(交表OR/AND睇結果。)

tpmon 發表於 23-1-17 14:39
你今年用自行app是做白老鼠,經驗可以教比未來升中的EK會員,大家會感謝你。
...
入過去睇,其實唔難用。只係一定要有SCANNER 做PDF FILE。
問題係中學都唔想用,甚至有一間中學係INFO DAY講明電子申請,只會安排"次輪"面試。

"次輪"面試 係乜意思就無講,但應該唔會有人用。

反而大抽獎可能會用,免得經學校交表太多意見。

tpmon 發表於 23-1-16 14:20
過往有EK會員獲通知自1正選+自2正選+直資offers (SPCC+DGS+SPCS)。

今年可能是你。

咁好記性

然後家長要做啲咩?
...

乜都冇,只係好簡單咁講小朋友係正取生

worldcat 發表於 23-1-17 15:04
跟據MANUAL可以,就算唔係用APP交都可以用APP睇結果 (自行+抽獎)。而且本身"智方便"LEVEL就唔可以交表。 ( ...

Oh,我親身交表。我連apps都未下載、未登記。如果我依家才下載及登記個apps,唔知仲可唔可以睇到結果呢?

19801980 發表於 23-1-18 18:33
Oh,我親身交表。我連apps都未下載、未登記。如果我依家才下載及登記個apps,唔知仲可唔可以睇到結果呢?
...

張啟動碼登記限期係5/JAN,之前無登記就應該開唔返。

mmmandddy 發表於 23-1-16 11:40
如題:自一自二都正選,系咪都會收到通知?
希望331可以話比你知
‹ 上一主題|下一主題