用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 朗思國際小學VS Anfield School
go

[小學] 朗思國際小學VS Anfield School [複製鏈接]

請問有冇用家可以分享一下
呢兩間學校嘅老師有冇愛同埋校風, 學術係咪正常普通?
我囡囡入Y1 比較活潑好動,想happy school ,希望中學入ESF。
Think而家既校舍係咪因為之前的新聞高年級生要搬返過嚟九龍塘所以好迫?
Think係咪而家冇明確的中學?
Think的外藉老師 師資好嗎?
最希望老師有愛 校風好 同埋英藉老師
感激各位。
   1    0    0    0

CreamyC 發表於 23-1-15 04:15
我囡囡入Y1 比較活潑好動 ...

最希望老師有愛 校風好 同埋英藉老師

Anfield俾到曬呢三樣嘢,以前佢哋會由英國直接招聘老師,而家就唔知啦。

ESF插班一定夠程度考到,但係如果等到中學先轉未必有位,建議你兩邊排,一有位插班就轉走(好多人都係咁,尤其Y4開始會多人走)

回覆 mandy_ng207 的帖子

請問你小朋友Anfield 用家嗎?請問你覺得師資如何?係咪經常活動教學?
你小朋友會唔會日日返學都好開心?
老師多唔多同家長溝通學生上學情況?
而家矛盾緊Anfield 同Think ;( 兩間都有Offer
我想IS中學或ESF, 唔知道呢兩間小學嘅學術邊間可以易啲上IS中學 ;(
因為Anfield 而家學費已經加到同其他出名IS大校已經差唔多…
Thank you very much!

回覆樓主:

請問你小朋友Anfield 用家嗎?讀左3年,今年轉走
請問你覺得師資如何?ok
係咪經常活動教學?我仔呢三年超過一半時間zoom, 不過老師都嘗試在網上以不同形式教學,有互動
你小朋友會唔會日日返學都好開心?開心,不過佢在新學校開心啲(係IB school,有大操場)
老師多唔多同家長溝通學生上學情況?一年兩次家長日,平時有需要會email溝通,每星期有newsletter 分享教學概況

我想IS中學或ESF, 唔知道呢兩間小學嘅學術邊間可以易啲上IS中學 - Anfield 學術一定夠,但ESF不是人人有位,以year 6計只有3-5人入ESF中學(year 6多數20-25人)。多數升其他IS,最多去ICHK (可能10個左右?唔肯定)

回覆樓主:

Delete

其實我就係想去IB小學,  但我剩係得think offer..其他offer 既is 全部唔係IB,
所以唯一鍾意嘅得返Anfield 同think,
所以我希望中學係IB,所以想小學都係IB
但我見think既用家講到課室唔夠用呢個問題…
又有啲卻步…

請問你介意講轉左去邊間IB嗎?係咪因為係Anfield 學術OK所以小朋友考到插班?

回覆 mehaha 的帖子

我希望小學同中學都係行IB但無奈有Offer的IB IS 只有Think….
但我喺呢度見到好多用家講緊課室要共用嘅問題
同埋冇咗中學
真係唔知道Think而家嘅情況;(
佢之前講到高小生要去返舊校舍度,一齊迫課室

CreamyC 發表於 23-1-18 01:57

我希望小學同中學都係行IB但無奈有Offer的IB IS 只有Think….

esf(除了RC and DC) 初中好似仲係igsce, 最後兩年才IB diploma, 以前聽過初中會逐步轉IB middle year program, 未知有無轉, 小學中學一條龍的ib學校唔多

think 校舍安排不妨問下學校

回覆樓主:

Delete

CreamyC 發表於 23-1-18 01:55

請問你介意講轉左去邊間IB嗎?係咪因為係Anfield 學術OK所以小朋友考到插班?

其中一間ESF,係報Y1 on waitlist,等咗三年幾才有位(以K2入紙計)
我小朋友當年得Anfield一個offer,咁我覺得初小冇所謂,去到IB school 其實佢學術係比原校上嘅學生好少少。
我揀Y1學校希望揀一間相對重視英文嘅,打好個底先(我家沒有native English speaker),參觀過Think同Kingston,覺得唔係我杯茶,無報Think,Kingston後來call interview我都冇去。

https://www.ibo.org/programmes/find-an-ib-school/?SearchFields.Region=ibap&SearchFields.Country=HK&SearchFields.Keywords=&SearchFields.Language=&SearchFields.BoardingFacilities=&SearchFields.SchoolGender=&SearchFields.ProgrammePYP=true&SearchFields.ProgrammeMYP=true&SearchFields.ProgrammeDP=true&page=4

You can search all IB schools in Hong Kong and programmes offered.

Seems ESF secondary schools offer IB MYP as well.

poonseelai 發表於 23-1-18 13:53
https://www.ibo.org/programmes/find-an-ib-school/?SearchFields.Region=ibap&SearchFields.Country=HK&S ...

Currently only RC & DC offers IB MYP, but the other schools have registered for MYP…so they will switch soon I think…

唔需要共同課室

新聞發生之後個年think校舍係有d迫,後來移民潮+疫情+出生人數下降,入讀人數少咗,所以而家學校其實唔算迫

而家think冇直屬中學,但今年開始學校同某幾間國際中學達成聯繫,個幾間中學會優先取錄Think畢業生

jtw_ki 發表於 23-1-19 21:47
新聞發生之後個年think校舍係有d迫,後來移民潮+疫情+出生人數下降,入讀人數少咗,所以而家學校其實唔算 ...

請問是哪幾間國際中學?(emoji)(emoji)

其實英制和ib最大分別是什麼,為什麼你想轉既

Babypigpigchu 發表於 23-2-14 00:52

其實英制和ib最大分別是什麼,為什麼你想轉既

可PM我

mandy_ng207 發表於 23-1-18 14:45
Currently only RC & DC offers IB MYP, but the other schools have registered for MYP…so they will s ...
I believe the other ESF secondary do IB MYP from Y7-Y9 then IGCSE for Y10-11 and then IBDP for 12-13

另外要考慮think係中文IB,如果將來中學想去返國際學校要留意英文程度。
‹ 上一主題|下一主題