用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 基信小學定HKCA保良局國際好d
go

[小學] 基信小學定HKCA保良局國際好d [複製鏈接]

小女依家LS 傳統女校二年班,性格活躍,多野講,愈讀愈差,想轉一間較經濟的活動教學,提升學習興趣,想問下有咩國際學校介紹?

基信小學同HKCA PLK 都考慮中,長遠邊一日好d?未必會出國留學(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
   7    0    0    0

一間九龍一間港島,邊間近?

Littlebaby2015 發表於 23-1-14 01:28
小女依家LS 傳統女校二年班,性格活躍,多野講,愈讀愈差,想轉一間較經濟的活動教學,提升學習興趣,想問 ...

我是YMCA 家長,兩間都是好學校,你可以考慮以下幾點:-
1. Prefer British curriculum 定IB ?
2. 中文課程有冇要求?YMCA 有local 課程可以選
3. YMCA有priority 上中學(要interview)
4. Location , 如果住香港島YMCA冇校車

Littlebaby2015 發表於 23-1-14 01:28
小女依家LS 傳統女校二年班,性格活躍,多野講,愈讀愈差,想轉一間較經濟的活動教學,提升學習興趣,想問 ...

如果聰明活潑多野講,真係唔啱傳統,傳統個課程係one way, 冇人想知你稔乜。
PLK課程會再國際D,預升IS中學
YMCA 會有部分本地課程(中文和數),中學又一半DSE一半A level(入得呢類學校相信首選A level, 但可能要選過先可以考)
不過中學有排,可以到時再算
PLK自己冇中學,研究下升中學校是否自己target學校
地點也是考慮,另外ECA 食飯安排 校巴等比較,記住要參觀下感受下再決定
二年班轉得來IS都Y4, 小學完了一大半,盡快轉啦,中學一樣有功課有測驗會忙了。

YMCA 小朋友上 IS 冇問題,未聽過有人報esf fail assessment, 只係有冇位!ymca 亦有自己中學!我覺得多啲選擇!

penp0319 發表於 23-1-14 08:19
一間九龍一間港島,邊間近?

住啟德,兩邊都差不多,thanks

ol_bb 發表於 23-1-14 09:45
我是YMCA 家長,兩間都是好學校,你可以考慮以下幾點:-
1. Prefer British curriculum 定IB ?
2. 中文課 ...

想問下多雜費嗎?多功課測驗默書嗎?我小朋友好懶,有興趣先努力做

964000 發表於 23-1-14 10:00
如果聰明活潑多野講,真係唔啱傳統,傳統個課程係one way, 冇人想知你稔乜。
PLK課程會再國際D,預升IS中 ...

其實想入番esf,但都唔知要排幾耐

Littlebaby2015 發表於 23-1-14 15:14

咁對於你PLC IS會好D,和ESF一様大家都係IB, YMCA係British curriculum 相對傳統d, 中文同數學跟本地點都有功課(有啲人鐘意)。
ESF排CWB都仲有D機,KJS超難。

Littlebaby2015 發表於 23-1-14 15:12
想問下多雜費嗎?多功課測驗默書嗎?我小朋友好懶,有興趣先努力做
...

學費已經包雜費,你小朋友讀開LS一定唔會覺得多功課!
平日,每日只有中文功課(1-2 樣)
週末,中文功課、Maths 一份 、spelling 字10個詞語 抄三次 作句
Spelling test 每星期一次,10 個生字,唔洗點溫
中文默書,大約每月一次, 另外有測驗

Littlebaby2015 發表於 23-1-14 15:14

學校都有唔少邊讀邊排,排到有人走有人唔走,亦有ESF轉來(主要想中文好啲/或者細班較caring/或覺得British curriculum structural 啲)

Littlebaby2015 發表於 23-1-14 15:12
...

哈哈,其實我小朋友性格都一樣,佢讀YMCA好開心,有好多表達機會,老師會盡量令到課堂變得有趣,班同學們好鍾意返學!

ol_bb 發表於 23-1-14 15:52

哈哈,其實我小朋友性格都一樣,佢讀YMCA好開心,有好多表達 ...

想問下幾多人一班?一級有幾多班?測驗考試須要好努力溫習?

Littlebaby2015 發表於 23-1-14 17:29
想問下幾多人一班?一級有幾多班?測驗考試須要好努力溫習?

一級三班,大約22-25人一班, 中文會再分細班教,十幾人一班!
測驗唔一定會通知,好多時做完先知,所以壓力唔大!
有範圍既中文評估就要花點時間溫!

my girl studied at PLK for 2 years and got in ESF after 6 months waiting. foreign passport holder.

ol_bb 發表於 23-1-14 18:05

一級三班,大約22-25人一班, 中文會再分細班教,十幾人一班! ...

會類似LS考試嗎?作文填充閱讀理解….?會有壓力嗎?

Littlebaby2015 發表於 23-1-15 01:25
會類似LS考試嗎?作文填充閱讀理解….?會有壓力嗎?

如果中文科選Native chinese stream評估是比較像LS,  不過因為得中文一科,唔會似LS每科都要測驗考試,所以overall壓力一定比LS細好多好多!

回覆樓主:

有冇去過school visit? 其實去走一轉就會揾到答案。

我兩間都只係去過visit。其中一間係我做文字research 時好鍾意,但一去visit 就放棄左。唔係學校有問題,純粹唔啱feel。學校嘅嘢,你去走一轉就會知,以為好嘅原來唔啱feel,以為唔會啱心水嘅又可能好鍾意。

長遠留港嘅話,可能YMCA較好,中文程度較深,同埋估計會比較多local families,第時多啲同學留港)。咁但留意返中文較深較好嘅學校,有機會英文就冇偏重英文嘅學校咁好。

同意school visit 好重要,可以接觸校長,老師,同埋可以返學放學到學校觀察下,搵幾個學生/家長傾下計,總之越多資料越好!

964000 發表於 23-1-14 10:00
PLK課程會再國際D,預升IS中 ...
多謝分享,尤其是你第一段的意見
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊