用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校聖類斯小學財困
樓主: vaniceda
go

私校聖類斯小學財困

deco99 發表於 23-1-14 00:01
培養德育就要犧牲成績?好多名校都強調德育呀。講成績,培道、音中都唔係好標青,德萃都有人讀

條link新 ...

可能聖類斯要學下卒記,喺Marketing方面做多啲功夫….

Deleted

hkpapa852 發表於 23-1-13 15:08
聖類斯中學係津校, 咁緊係同其餘津校一樣啦! 聖類斯只有小學部係私校
其實本身係香港教育制度同家長心態問 ...
              以前一見個POST, 我同朋友講要轉直資,再+A LEVEL.中西區不利男仔, 仲要男校要比錢, 如果要BUY慈幼會教學理念或者係教徒, 都選兩間聖安多尼啦.

回覆樓主:

16/01/2023
本校校董會致各界聲明

https://www.stlouisps.edu.hk/tc/latest_new/%E6%9C%AC%E6%A0%A1%E6%A0%A1%E8%91%A3%E6%9C%83%E8%87%B4%E5%90%84%E7%95%8C%E8%81%B2%E6%98%8E

回覆樓主:

希望捱得過呢關啦

Soundervolt 發表於 23-1-15 12:38
可能聖類斯要學下卒記,喺Marketing方面做多啲功夫….
卒記的財政也是不穩。

快樂火雞 發表於 23-1-17 12:52
卒記的財政也是不穩。

喺香港做生意最貴係租金,卒記幾間分店都唔使交租,咁都唔掂?

Soundervolt 發表於 23-1-17 15:55
人工也是一大開支。卒記的收生一般般,未必能收支平衡。

快樂火雞 發表於 23-1-17 16:17
人工也是一大開支。卒記的收生一般般,未必能收支平衡。

學生水平我唔知,但財力唔會差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 23-1-17 15:55

大光 神召 漢師 免租借場咁筍?

Poyau 發表於 23-1-17 17:49

佢地如何分賬外人當然唔知,但總比自己出去租校舍平,睇下Mount Kelly 就知

有大埔鄉紳幫手,只會象徵式收封利是因為完全唔收錢可能過唔到EDB
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大光、神召、漢師多年前免費向政府取得校舍開辦津校,多年之後收生唔理想又唔願揩埋交還校舍俾政府,卒記就同呢尐學校走法律罅,將大光、神召、漢師由津校轉為「非牟利」私校,將校內教學外判俾卒記,呢三間分店將所有收到嘅學費俾哂卒記作為「教學服務費」,佢地就冇違反校舍唔可以牟利使用條件,但卒記變相唔使俾租而得到呢尐校舍做生意,而外人係冇可能知道卒記究竟收咗幾多「服務費」。所以除咗大埔店及幼稚園之外,三間分店都唔可以就咁自稱「卒記」而要稱為「XX卒記」,因為前面兩三個字先至係嗰尐分店真正身份。

hkpapa852 發表於 23-1-17 23:03
有大埔鄉紳幫手,只會象徵式收封利是因為完全唔收錢可能過唔到EDB

「教學服務費」出咗門口,喺街外點樣分賬都得啦!橫掂校舍唔使錢,借出校舍嗰一方一定唔使蝕本。

Soundervolt 發表於 23-1-18 00:12

大光、神召、漢師多年前免費向政府取得校舍開辦津校, ...

正確形容是否係用免費政府校舍營運私校,而不是"非牟利"學校?只有獲得稅局"非牟利"認證才可得到政府校舍,"非牟利"機構董事不可支薪,盈利不可分比股東,私校就無這些限制

hkhk8888 發表於 23-1-13 16:53
都唔一定

培正, 民生, 九真, 培道, 都係小學私校中學津校, 人地收生冇問題

我反而覺得死穴是"男校",仲要中西區男校。小學階段(尤其高小)女仔讀書叻過男仔。

lightingchung 發表於 23-1-16 09:51
以前一見個POST, 我同朋友講要轉直資,再+A LEVEL.中西區不利男仔, 仲要男校要比錢, 如果要B ...

如果轉埋直資/一條龍,中西區津小班男仔就.....

poonseelai 發表於 23-1-18 08:31
正確形容是否係用免費政府校舍營運私校,而不是"非牟利"學校?只有獲得稅局"非牟利"認證才可得到政府校舍 ...

兩間借殼小學係慈善 中學唔係

https://www.ird.gov.hk/chi/tax/ach_search.htm

poonseelai 發表於 23-1-18 08:31
正確形容是否係用免費政府校舍營運私校,而不是"非牟利"學校?只有獲得稅局"非牟利"認證才可得到政府校舍 ...

牟利私校係完全財務自由,辦學機構董事股東可以直接分享盈利,卒記大埔總店就係呢類私校,呢類私校係唔可以向政府得到免費校舍及用地,唯有自置物業或者俾錢租校舍營運。而非牟利私校因為同津校一樣,就算學校有盈餘都只係可以存喺學校銀行戶口、唔可以直接分俾校董或任何人仕,因為不涉及商業利益,就可以申請及使用屬於公帑嘅校舍及用地,聖類斯應該係呢類私校。卒記就用咗呢個漏洞,只要將非牟利私校嘅持牌辦學機構同教學機構分家,所得全部學費變成服務費交哂俾教學機構(卒記)就算每年財務年審都係歸零,都可以繼續使用免費校舍及土地,卒記及相關人士就喺校外袋袋平安!希望聖類斯唔會交個殼俾卒記變成聖類斯卒記小學啦!

以一間中小型小學以三千五百平方米計算,月租應該大概百幾萬,中型中學以六千五百米計算月租過二百萬,條數都幾和味,一年涉及幾千萬公帑!