用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校聖類斯小學財困
go

私校聖類斯小學財困

有呢間學校今年小一offer 嘅小朋友要再腍一腍

https://www.stheadline.com/edu-news/3187487/%E6%95%99%E8%82%B2%E8%A6%81%E8%81%9E%E8%81%96%E9%A1%9E%E6%96%AF%E5%B0%8F%E5%AD%B8-%E5%90%91%E6%A0%A1%E5%8F%8B%E5%8B%9F%E6%8D%90%E6%95%91%E6%A0%A1

vaniceda 發表於 23-1-13 12:56

其實聖類斯成個配套都同傳統津校差唔多,成績band 2, 難吸引人要去比錢讀。
不如索性行happy school路線,加A level (成本比IB平好多),反而仲會有市場,又可拉高DSE成績(中文唔掂的可去A level)。

964000 發表於 23-1-13 13:55
其實聖類斯成個配套都同傳統津校差唔多,成績band 2, 難吸引人要去比錢讀。
不如索性行happy school路線, ...
但要轉型都要以年計去做, 遠水不能救近火

聖類斯中學係津校, 咁緊係同其餘津校一樣啦! 聖類斯只有小學部係私校
其實本身係香港教育制度同家長心態問題, 聖類斯辦學團體慈幼會, 一百幾十年嚟都係著重品德培訓, 旗下係香港既中小學一直都咁, 所以成績好乜突破

香港家長普遍"功利", 中學入U率唔夠高, DSE成績唔夠好就會俾人嫌棄. 小學升中派位唔夠靚仔如是
聖類斯小學升中派位的確係普通, 加上中學部成績又係好普通, 所以對現今家長嚟講其實係無乜吸引力

轉做直資, 可能係唯一出路

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-13 15:08
聖類斯中學係津校, 咁緊係同其餘津校一樣啦! 聖類斯只有小學部係私校
其實本身係香港教育制度同家長心態問 ...

要痴住中學津校,咁真係冇乜出路
Happy school + 一條龍 + A level = 出路

964000 發表於 23-1-13 16:18
要痴住中學津校,咁真係冇乜出路
Happy school + 一條龍 + A level = 出路
...
都唔一定

培正, 民生, 九真, 培道, 都係小學私校中學津校, 人地收生冇問題

主要係因為中學部成績吸引唔到人啫

hkhk8888 發表於 23-1-13 16:53
都唔一定

培正, 民生, 九真, 培道, 都係小學私校中學津校, 人地收生冇問題
關咩事咩, 讀小學主要睇升B1中學比例靚唔靚仔
高主教幾年前中學部成績都唔夠好, 咪又有大把人爭住入, 因為可以訓練到個個都有番咁上下戰鬥力

另外蘇淅更加無人會吼佢間中學, 咁點解小學部又咁多人爭? 咪就係因為蘇淅小學部升中派位拍得住九龍區既三私一直之嘛!

讀聖類斯, 人地主要培養德育, 成績幾十年嚟都係次要 (所以慈幼會既中學成績通常只會一直向下), 香港現今有幾多家長會放呢樣嘢係第一位呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

情況同牛頭角間聖約瑟好似,危危地

hkpapa852 發表於 23-1-13 17:20
高主教幾年前中學部成績都唔夠好, 咪又有大把人爭住入, 因為 ...

培養德育就要犧牲成績?好多名校都強調德育呀。講成績,培道、音中都唔係好標青,德萃都有人讀

條link新聞強調學齡兒童人數下降導致,其實顯然唔係呢個原因,間學校有無諗過轉變?唔好話百年歷史,十年都好大變化,領導層如果唔識轉變,學校都難有市場

deco99 發表於 23-1-14 00:01
培養德育就要犧牲成績?好多名校都強調德育呀。講成績,培道、音中都唔係好標青,德萃都有人讀

條link新 ...
其實真係要變,培道都起新校舍吸客,培中同音小中學都好似升緊。11網d 寶校早年開始已知大獲,都即刻轉型了,而家都唔再係寶校,好多人爭住入。

JennK 發表於 23-1-13 20:31
情況同牛頭角間聖約瑟好似,危危地

九龍城間聖三一一樣,上年先減五班,讀到就嚟升中先話挨唔住要呈分啲小朋友都幾麻煩!

高主教幾年前中學部成績都唔夠好, 咪又有大把人爭住入, 因為 ...

如果冇一條龍升中,小學要搵出路就一定要行谷谷路線。

公平d,聖類斯收嘅學費平過上面嘅私小好多。學費仲平過一d直資小學。

高主教學費貴過聖類斯好多。

高主教爭住入??
唔係嘛

有成績就冇品德教育?
原來係咁
唔怪得有成績嘅人, 大過左去搞人老婆了哈哈哈

醒目開學勳章 王國長老

piglover 發表於 23-1-14 09:17
公平d,聖類斯收嘅學費平過上面嘅私小好多。學費仲平過一d直資小學。

學費平定貴,同教學質素直接掛鉤嗎?

piglover 發表於 23-1-14 09:17

【升小必睇】家長升小選校攻略 港島區14間直私小學學費一覽
https://topick.hket.com/article/2989391?r=cpstni

大部分都係$4/5000+, 直資可能平D D

Charlotte_mom 發表於 23-1-14 09:26
學費平定貴,同教學質素直接掛鉤嗎?

如果收學費貴d,可能就過到財困。

收學費貴d,就有錢請好d嘅老師。

964000 發表於 23-1-14 10:07

【升小必睇】家長升小選校攻略 港島區14間直私小學學費一覽 ...

呢個價錢唔update,今年有唔少學校加學費了。

vaniceda 發表於 23-1-13 12:56

從學費可見有補貼
籌款募捐正常活動 例如步行籌款 ...?
那位校友咁有心推上報

deco99 發表於 23-1-14 00:01

條link新 ...

德育係無辦法量化的,好難解釋清楚
津校老師的數目根據班數決定,用多咗資源搞德育,自然少咗資源搞成績
咁點解部分名校兩樣都做到呢?咁可能佢哋搶人才比較叻,叻嘅校長老師佔少數