用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
發新帖回覆
go

DEL

DEL THANKS

回覆 mamasoon 的帖子

你或者搵下其他嘅俾佢試堂/試一個月,睇下佢會唔會覺得enjoy d ? 嘗試搵出原因究竟點解會覺得悶?
我女係真係靠I-Learn 學英文,佢勁鍾意上,我K1嗰陣連聖誕/新年/暑假camp 都join 晒,等佢keep住有語境(本身幼稚園係零學術嗰隻),我都唔會同佢follow-up。

我囡都係上iLearn 都堅持左3年,初初都係好疑惑佢無野學到又唔識拼字又唔識phonics..又無野拎返屋企

Parent Day 問老師頭幾個level主要係擴闊佢vocabulary…

去到K3 開始真係拼到,讀完生字就會寫到
到依家P3英文都唔洗理,佢仲會好鍾意英文同睇書,所以一兩個level睇唔到d咩

想問下係咪要K1開始讀會好d?k2先讀會唔會太遲?

我女都讀緊ABC 的phonics, 已經年幾了,但感覺好似仲未好blend 倒英文字,老師話要慢慢來,我哋都諗緊再繼唔繼續,因為都貴同埋想用時間學更有用嘅嘢。
有冇人讀過可以share 一下?

我女 都係讀過ABC Ilearn    上了一年半,    現在無返,,又辛苦, 又學唔到野,  進步不大,個receiption  好差, 當去玩下就可以。現在自己教同去樓下其他中心補下,進步仲快!

回覆 happymeme 的帖子

完全blend 唔倒英文字 , 我女都係 之前又話唔洗同呀女溫習,之後老師叫我們要同佢寫多D字,溫下書,所以覺得浪費左好多時間,最後始終都係靠我地家長自己教。

calvin_love 發表於 23-1-29 14:56
我女 都係讀過ABC Ilearn    上了一年半,    現在無返,,又辛苦, 又學唔到野,  進步不大,個receiption  ...

下,請問你邊間center?仲諗住報悿

其實拼音可以自己敎反正出去學完都要同佢溫習
每日十幾分鐘左右
利申我本身都唔識
同呀女一齊YouTube 學 + 伴讀
佢宜家3yr8m識blend + spelling (串得慢啲)

報過ABC Cambridge 一個月...
完全唔知學咗乜, 就無再續

ABC 係 whatsapp 兇我 "唔續要一個月前通知"
之後再打電話兇我 "唔續要一個月前通知"

black list 呢間!!!

佢地好神秘, 唔知上堂教咗乜,
1.5hours, 但三本書只填色了 1-2頁....
係入面做乜, 真係唔知

我囝睇 youtube 學英文, 快過 ABC 好多!!!

ABCBerry 發表於 23-1-30 16:00
報過ABC Cambridge 一個月...
完全唔知學咗乜, 就無再續

我見好多post 都讚,ilearn$4200好貴,15/16緊

小朋友剛完成Level 2, 都1516上唔上Level 3中, 雖然普遍家長話覺得慢 (其實冇人迫佢地要揀ABC的), 但小朋友好似都享受課堂, 我個人布希望繼續

pwhr 發表於 23-1-31 08:31
小朋友剛完成Level 2, 都1516上唔上Level 3中, 雖然普遍家長話覺得慢 (其實冇人迫佢地要揀ABC的), 但小朋友 ...

兒子已完成ilearn課程並已升小學,個人感受可以唔讀level 1-2,level3先開始學會慳錢d,因為level1-2學phonics及寫字母,學sight words,level 3開始學聽說讀寫Cambridge starters,去讀小學都用得著。當初我地學完level1-2都覺得唔知學乜好又好貴,但去到level3開始就真係會見到學咩

mamasoon 發表於 23-1-13 12:55
上年9月開始返ABC ILEARN, 屋企無語景,K2 評估由LEVEL 2開始
小朋友成日話悶,但身邊有讀ABC既朋友都叫我 ...

K2先上就遲左少少, 我地係K1開始上既, 平日無理佢英文, STARTER同佢串下字, 考前操下個幾份卷就滿盾, 小朋友話ILEARN上堂做過, 所以佢好快上手

讀呢間你唔好預快, 如果自己教到就唔好上, 上呢間就係唔駛家長理, 同慢慢浸, 佢上堂係有好多活動, 唔會悶, 唔會坐兩個鐘, 只於話貴, 其實除番只係1XX一個鐘, 我覺得可以接受

佢係reading and writing, phonics, cambridge exam包晒, 出面逐樣報仲貴

我地上左兩年幾, 阿女英文進步左好多, 可能佢本身鐘意英文, 又成日睇書, 平時我係完全無理佢

Cambridge exam 是沒有包的, 要自行報考

我兩個女都係上abc ilearn,兩個都上得好開心喎。大個個p3,仲上緊iprimary,細個個k3,我大個個係讀普通卷幼,冇語境,屋企得個姐姐,父母都唔會同佢講英文,但佢上到小學默書基本上只默一次就得,我覺得係ilearn既成果。細個個k3相比係冇大咁好,但我都會堅持。

HK-CR7 發表於 23-2-9 10:34
K2先上就遲左少少, 我地係K1開始上既, 平日無理佢英文, 考STARTER同佢串下字, 考前操下個幾份卷就滿盾, 小 ...

yes,從來唔使做功課,家長完全唔使同佢跟進,真係十分好。

回覆樓主:

想請教系讀ilearn好,定直接入abc全日班幼稚園

本身個仔讀緊國際幼稚園,happy school, 聽同講都ok, 但唔係幾識讀。

暑假上暑期拼音快車,係幾貴,$6xxx/3個禮拜。上左2期。

個仔話好好玩,佢上咗幾個禮拜已經開始Blend 到d字。雖然唔係話好叻,但明顯係比以前有信心。

諗住暑假之後都上ilearn .,

我兩個小朋友都係讀I learn ,大仔細b k1入level 1,到k3 畢業時 level 7 (跳左一級)

起初都唔知佢做緊乜,但佢又好開心,讀無語景 happy school 幼稚園,返到黎又識講英文

到疫情時因為轉上zoom, 個陣wfh 日日坐係隔離睇佢上堂,見識到課程係有系統既,同埋同一堆拼音係教完再教,loop 足成個星期,老師又會不時溫返之前既野。 zoom 都有show and tell 環節

起初因為疫情好想cut 左佢,但見完幾個月上zoom, 又見到真係學到野,又繼續讀落去。

小朋友上到小學,最唔洗理既就係英文科。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊