用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ABC Ilearn 堅唔堅持好
發新帖回覆
go

ABC Ilearn 堅唔堅持好

上年9月開始返ABC ILEARN, 屋企無語景,K2 評估由LEVEL 2開始
小朋友成日話悶,但身邊有讀ABC既朋友都叫我堅持我小朋友好易夢遊
究竟我應該堅持定係轉小班教學好?

黎緊會升LV3,我見到小朋友係有進步既,但真係超慢,
我唔介紹一個月4千幾,但我有D介意用左大部份時間,但係成效咁低

不過我爬左文,見到有家長過去到LV3-4就會好轉,會多D野睇

所以想請教下大家

回覆 mamasoon 的帖子

你或者搵下其他嘅俾佢試堂/試一個月,睇下佢會唔會覺得enjoy d ? 嘗試搵出原因究竟點解會覺得悶?
我女係真係靠I-Learn 學英文,佢勁鍾意上,我K1嗰陣連聖誕/新年/暑假camp 都join 晒,等佢keep住有語境(本身幼稚園係零學術嗰隻),我都唔會同佢follow-up。

我囡都係上iLearn 都堅持左3年,初初都係好疑惑佢無野學到又唔識拼字又唔識phonics..又無野拎返屋企

Parent Day 問老師頭幾個level主要係擴闊佢vocabulary…

去到K3 開始真係拼到,讀完生字就會寫到
到依家P3英文都唔洗理,佢仲會好鍾意英文同睇書,所以一兩個level睇唔到d咩

想問下係咪要K1開始讀會好d?k2先讀會唔會太遲?

我女都讀緊ABC 的phonics, 已經年幾了,但感覺好似仲未好blend 倒英文字,老師話要慢慢來,我哋都諗緊再繼唔繼續,因為都貴同埋想用時間學更有用嘅嘢。
有冇人讀過可以share 一下?

我女 都係讀過ABC Ilearn    上了一年半,    現在無返,,又辛苦, 又學唔到野,  進步不大,個receiption  好差, 當去玩下就可以。現在自己教同去樓下其他中心補下,進步仲快!

回覆 happymeme 的帖子

完全blend 唔倒英文字 , 我女都係 之前又話唔洗同呀女溫習,之後老師叫我們要同佢寫多D字,溫下書,所以覺得浪費左好多時間,最後始終都係靠我地家長自己教。

calvin_love 發表於 23-1-29 14:56
我女 都係讀過ABC Ilearn    上了一年半,    現在無返,,又辛苦, 又學唔到野,  進步不大,個receiption  ...

下,請問你邊間center?仲諗住報悿

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
其實拼音可以自己敎反正出去學完都要同佢溫習
每日十幾分鐘左右
利申我本身都唔識
同呀女一齊YouTube 學 + 伴讀
佢宜家3yr8m識blend + spelling (串得慢啲)

報過ABC Cambridge 一個月...
完全唔知學咗乜, 就無再續

ABC 係 whatsapp 兇我 "唔續要一個月前通知"
之後再打電話兇我 "唔續要一個月前通知"

black list 呢間!!!

佢地好神秘, 唔知上堂教咗乜,
1.5hours, 但三本書只填色了 1-2頁....
係入面做乜, 真係唔知

我囝睇 youtube 學英文, 快過 ABC 好多!!!

ABCBerry 發表於 23-1-30 16:00
報過ABC Cambridge 一個月...
完全唔知學咗乜, 就無再續

我見好多post 都讚,ilearn$4200好貴,15/16緊

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
小朋友剛完成Level 2, 都1516上唔上Level 3中, 雖然普遍家長話覺得慢 (其實冇人迫佢地要揀ABC的), 但小朋友好似都享受課堂, 我個人布希望繼續

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
pwhr 發表於 23-1-31 08:31
小朋友剛完成Level 2, 都1516上唔上Level 3中, 雖然普遍家長話覺得慢 (其實冇人迫佢地要揀ABC的), 但小朋友 ...

兒子已完成ilearn課程並已升小學,個人感受可以唔讀level 1-2,level3先開始學會慳錢d,因為level1-2學phonics及寫字母,學sight words,level 3開始學聽說讀寫Cambridge starters,去讀小學都用得著。當初我地學完level1-2都覺得唔知學乜好又好貴,但去到level3開始就真係會見到學咩
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊