用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 職業治療OT
go

[英國] 職業治療OT

有報2023職業治療嗎?或現讀者可以分享下嗎?

Ryancc 發表於 23-1-13 11:54
有報2023職業治療嗎?或現讀者可以分享下嗎?

問題太闊,通常無咩家長會答你。你試下講你想知咩範疇,這裡家長好helpful, 見到會分享的。

多謝提點, 其實想知道邊間大學比較好, 坊間太多不同排名, 例如Oxford Brook U, OT排名好高但又有人話野雞大學, 真心唔知邊間好? 冇心得罪讀緊嘅同學,畢竟我仔都有機會讀,因為自己唔熟呢科,衷心希望有人可以賜教, 先謝!

UEA 唔少香港人讀OT

Ryancc 發表於 23-1-13 17:06
多謝提點, 其實想知道邊間大學比較好, 坊間太多不同排名, 例如Oxford Brook U, OT排名好高但又有人話野雞大 ...

我朋友孩子就是在UEA畢業,OT,2022年6月畢業,見工後,兩醫院都即刻聘請,已經做左幾個月。用BNO 5+1 Visa搵工,相對easy。我記得佢有分享過有placement。

你搵完資料,列出幾間出來,相信有家長會比意見你。

我女兒也是在英國讀OT畢業, 現於香港NGO工作. 其實不需要太執著排名高或低. 如果你是希望畢業後回港工作, 咁只要按香港OT協會要求完成課程便可以.

2jkidsfather    發表於 23-1-17 14:29

多謝大家回覆, 又想請問是否難合格? U of Southampton, UEA, U of Bradford, U of Liverpool and Oxford Brookes 應該點排好? thanks!

Zsokol 發表於 23-1-16 11:37
我女兒也是在英國讀OT畢業, 現於香港NGO工作. 其實不需要太執著排名高或低. 如果你是希望畢業後回港工作,  ...

請問如留在英國的前景如何?是否回港前景會好些?英國經濟不好,聽聞人工也不太高,是不是?