用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 delete
go

delete [複製鏈接]

delete
   1    0    0    0

回覆 12355 的帖子

conditional offer?

delete

12355 發表於 23-1-13 20:51
係, 已收CO。唔想俾晒3間deposit, 睇吓點排
如果conditional terms  一樣,係HKU UST裡揀應該係多數人選擇

delete

12355 發表於 23-1-14 13:35
謝謝。其實香港嘅大學係back up, 主要等美國嘅offer. UST 出名chur, 所以有保留。 ...

你有冇分析三間 global business 嘅課程優點缺點?

例如中大有一年在美國full time,一年在丹麥full time,等如安排好exchange programs,缺點係指定大學。這兩個海外大學課程內容也是香港未必有嘅,例如創科,技術管理等等。

我會咁排CU=UST > HKU。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

delete

12355 發表於 23-1-16 16:40
謝謝回覆。其實有比較過,知道CU exchange 係指定2間U, Copenhagen 同North Carolina ,仲係全級18個同學一 ...

如果你們已經有優先次序,就俾果一間留位費,然後等美國機會。

當年我哋只考慮中大科大,我哋都問點解跟NC及Copenhagen 合作,所以我上面講咗某啲課程係香港冇嘅。

兒子學校高PG同學都係冇科大C O,只係最低PG果位同學有C O,其他都係BBA。科大都知道高GP果批同學,有得揀嘅時候唔會揀科大。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-1-17 14:25
如果你們已經有優先次序,就俾果一間留位費,然後等美國機會。

當年我哋只考慮中大科大,我哋都問點解跟N ...

Deleted

myjasmine 發表於 23-1-17 14:57
我相信這未必一定。就以女兒學校為例,得到今年HKUST GBus offer 嘅兩位同學都是A-level predicted grade ...

哈哈,你有不同睇法係冇問題嘅。

因為我講嘅同學係肯定好勁嘅,10年前 l B 嘅P G 44-4 2,最後都係入兩大醫學院,法律學院,劍橋牛津,長春藤,個個都係smart and presentable,最差果個都係42。

補充一點係13個中除了最低PG有C O,其他全部都係BBA Connie。係來我問過,係因為最叻果班,有很多offer ,這個可能係保險,所以寧願俾一些較大機會嚟嘅學生。

兒子告知面試幾集中問香港報了什麼科,外國報了那些大學,什麼科。然後問劍橋跟科大你選邊一間?跟smart presentable 沾不上邊。

delete

回覆樓主:

Deleted

其實依個貼, 好有參考價值, 點解突然間delete 晒啲留言?

不好意思, 因暫時CO出得好少, 好易知道是誰, 仔想保持私隱. 如其他問題我仍可回答.

mimi1102    發表於 23-1-19 09:49
‹ 上一主題|下一主題