用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 聯合醫院醫生開漏藥被告誤殺,大家還會報讀醫科嗎? ...
go

聯合醫院醫生開漏藥被告誤殺,大家還會報讀醫科嗎? [複製鏈接]

公立醫院工作超忙,而家有新例要係病人預約覆診時間一小時內見病人,否則要被照肺,係咁短時間內要睇咁多病人,又要無錯漏,壓力真係超大,大家還會選醫科嗎?
   4    0    0    0

非喜勿插都係果句,無奈,
有邊個醫生想醫死人,又有邊個司機想車死人,個醫生都唔好過

2jkidsfather    發表於 23-1-13 14:24

jamhappybobo 發表於 23-1-12 17:43
公立醫院工作超忙,而家有新例要係病人預約覆診時間一小時內見病人,否則要被照肺,係咁短時間內要睇咁多病 ...
我認為這事件不會影響有心讀醫的學生

回覆樓主:

實習醫生回應,無問題,這情況亦無可避免,自己小心點,有需要的話,做齊各項檢查,再開藥。

其實唔係開漏藥嘅問題,係有病人因為咁死咗嘅問題,如果唔係就唔會告誤殺,醫生就算忙,都要識得分後果有幾嚴重。

醫生都係人,揀得呢科預咗,難聽講句,有邊個醫生冇醫死過人

ckh689 發表於 23-1-18 23:31
其實唔係開漏藥嘅問題,係有病人因為咁死咗嘅問題,如果唔係就唔會告誤殺,醫生就算忙,都要識得分後果有幾 ...

我開頭咁稔,香港醫醫相衛,上得醫委會,最後又重判的寥寥可數。真的去到刑事,又被入罪重判的,記憶中好像只有DR美容。對於數年前的事故,現在才再拿出來,我以爲兩位當事醫生應該一定有D問題。然後事態的發展是幾乎所有我認識和我不認識的醫護都一面倒發聲支持該兩名醫生。

這裏有一個比喻,情況可能偏離了現在討論的了。一棟20多層的大廈起火了。一個消防員奉命救火,但當時只有他一人。他去到現場,發現整棟大廈的底層都著了火,還波及了附近的一間小屋。消防員幾經努力,成功把小屋的火勢控制住,並救出一人。但原來的大廈就完全失控了。最後,大廈内發現數百死者,這消防員被控誤殺。

既然這事已經放在醫委會之外,對於這兩位醫生或者香港醫療制度的對錯,開審後會看得較爲清楚。我唔想估啦。但假如這事故就能輕易影響一些人入行,我個人認爲醫護界可能也不需要這些人吧。

ok_ko 發表於 23-1-19 14:45
我開頭咁稔,香港醫醫相衛,上得醫委會,最後又重判的寥寥可數。真的去到刑事,又被入罪重判的,記憶中好像 ...

點止1單

起碼仲有拉丁舞導師抽脂死,同埋芬太尼貼死契媽 2單
我是護書簿

今次是完全無影響的 個案
因為, 已判左 有失職

而, 誤殺, 是靠嚇, 因為, 2個醫生認罪

根本, 最後 只是媛刑1,2年

政府做到的效果, 是民宣, 同你講. 公義得到伸展

因為鄧小姐單案, 夠轟動

2個醫生, 仍可以執業

我看不到, 有任何問題

這些案, 只是, 同你  想同市民 講今屇政府, 會重視法治

公立醫院, 不會判囚啦

你 認真討論  便輸

港大, 中大醫科, 仍會爭住入

已經進入法律程序,不適合過多討論。

我只是奇怪點解唔等埋死因庭聆訊及裁定之後,先郁手!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

BSCYL 發表於 23-1-18 13:41
實習醫生回應,無問題,這情況亦無可避免,自己小心點,有需要的話,做齊各項檢查,再開藥。
...
再小心,機器都可能有出錯的時候,何況人,邊個夠膽話自己100% 從來唔出錯。所以無論個人還是系統,都應該有機制去避免或者提早發現,改正錯誤。公立醫院病人多,時間十分有限,系統本身已經有問題,唔可以全部話醫生個人問題。
醫療失誤,疏忽等等,都是平時可能見到的事故,會被懲罰。

不過,因此而告誤殺,成為刑事罪行,國際罕見。

回覆 ANChan59 的帖子

我估最後判都會等埋死因庭

回覆 b3410 的帖子

失誤一定有
但一般公司都有control point,護士派藥都會對藥

有冇做足野?

如果有野應該要做但無,應該加番避免將來發生,如果有但做漏,醫生就要負責任

我太太都係醫護,佢都支持兩個醫生

我做監管機構,我就睇control同remedial measures。

Joe8889 發表於 23-1-20 07:07

我估最後判都會等埋死因庭

現在尷尬位係,因為按常理係先完死因庭,有咗決定先至由律政司審議是否刑事起訴。因為現在刑事介入,為避免裁判決定有衝突,死因庭被逼會延遲。既然等咗幾年,唔爭在個一年半載。原本好似二月召開死因庭,所以幾耐人尋味。

我不是法律界人士,從表面分別係刑事起訴會要求保釋交低旅遊證件,死因庭不需要,他們只是協助調查。

我講到這樣就算,以上都係媒體資訊,心水清嘅就會估到大概原因。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-1-20 07:33
現在尷尬位係,因為按常理係先完死因庭,有咗決定先至由律政司審議是否刑事起訴。因為現在刑事介入,為避 ...
好似有dd明白了

秋風起三蛇肥,最好食蛇羹,蛇湯,配臘味飯就正啦!

我只知我肚腩肥....

2jkidsfather    發表於 23-1-22 10:38

Joe8889 發表於 23-1-20 07:20
回覆 b3410 的帖子

失誤一定有
或者應該留意一下,係家屬要作刑事檢控,定係律政司主動提出呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我其實無跟開單案
但刑事應該要律政司決定?

Joe8889 發表於 23-1-21 14:42
回覆 hkpapa852 的帖子

我其實無跟開單案
告人當然係由律政司決定,重點係到底家屬有冇主動要求提出誤殺嘅指控?如果無,點解要繞過正常程序?(待死因庭判決後才提告)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊