用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Band1中學凈肥一科會唔會留級
樓主: Jamiewtc
go

Band1中學凈肥一科會唔會留級 [複製鏈接]

Ok Thx

有乜出其,家長去考一樣肥。

2jkidsfather    發表於 23-1-13 14:26

其實band one 出卷叫正常啲,五十分合格真係好多人五六十分架吔!好多人肥幾科唔係太低都照升
聽過band two 博升級 band one, 七十分都叫低分,入唔到英文班架

回覆樓主:

一級留班位應該得幾個, 只肥一科留級機會微。

其實讀書目標是爭取好成績及享受校園生活,只是剛完上學期就考慮留班問題會否過份擔憂?如觀察小朋友已盡全力,亦曾嘗試不同方法,在下學期仍徘迴不合格邊緣。(不合格是指理科人,於science 不合格,或文科人於中,西史,地理不合格,或中英數其中一科不合格),就須考慮就讀學校是否適合,應否轉校。個人覺得留班對初中生並非是一件好事。

高達紅色 發表於 23-1-14 12:56
其實band one 出卷叫正常啲,五十分合格真係好多人五六十分架吔!好多人肥幾科唔係太低都照升
聽過band two ...
唔…某b1c 女校40分全級一百幾個人排80
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

Jamiewtc 發表於 23-1-12 11:06
想問下如果Band1中學凈肥數學會唔會留級?
好多學校既留班位係用嚟收插班生,佢地唔會隨便浪費呢個位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題