用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到Spcc waiting/reject嘅爸媽唔好氣餒
go

收到Spcc waiting/reject嘅爸媽唔好氣餒  

收到waiting/reject當然有少少失望,但覺得小朋友已經好叻☺️想問大家知唔知waiting list會有幾多人?
每年會call到幾多個?(我都知一定唔多)
大家收到waiting定reject?
加油!

我相信會Call 20個以上,有部分會去國際學校,也有部分會選擇男女拔,還會有人出國。

快樂火雞 發表於 23-1-11 15:12
我相信會Call 20個以上,有部分會去國際學校,也有部分會選擇男女拔,還會有人出國。 ...
會有咁多?我覺得應該只係call得幾個

littlepigstar 發表於 23-1-11 15:24
會有咁多?我覺得應該只係call得幾個
同男女拔好大重叠,一定有人放

水果媽媽    發表於 23-1-27 23:48
2jkidsfather    發表於 23-1-11 16:32

快樂火雞 發表於 23-1-11 15:41
同男女拔好大重叠,一定有人放
我成日覺得重叠嘅DB同DG多數都會揀spcc

回覆 littlepigstar 的帖子

上年以知都CALL左最少十幾個, 正取生註冊時間無到就即CALL, 似乎唔係好睇求位因為CALL得好快, 應該係跟分數排WAITING順序CALL

其實係咪大部分名校、神校都係跟分數call,例如面試評分/關係,誠意(寫求位信等)都唔多睇

唔知有幾多waiting呢?

今年幾註冊呢?

littlepigstar 發表於 23-1-11 16:32

今年幾註冊呢?

星期五

回覆 mavis222 的帖子

只得一日?

我諗應該一開始個個都會註冊左先,好遲先會放SPCC

littlepigstar 發表於 23-1-11 18:42
我諗應該一開始個個都會註冊左先,好遲先會放SPCC

又未必,上年正取註冊時間後都好快call咗一round,反而hold到最後果d, 最後都係會讀SPCC

身邊有雙神offer嘅朋友都掙扎到最後, spcc好難入, 但又唔捨得放DG

jbbmom 發表於 23-1-12 08:30
身邊有雙神offer嘅朋友都掙扎到最後, spcc好難入, 但又唔捨得放DG

咁咪自私囉!掙扎到最後,俾你諗夠三個月好唔好,都係四五月唧

Jean1769 發表於 23-1-12 09:01
咁咪自私囉!掙扎到最後,俾你諗夠三個月好唔好,都係四五月唧
人之常情。SPCC11號出結果,13好注冊。大部分人都未考慮好。不過到二月底都應該會放出來。

非常同意,拖到最後先放嘅家長真係有啲自私。講真,收到call waiting嘅家長要好趕急幫小朋友安排開學嘅一切,
返學嘅交通又要安排,有啲仲要急住搵屋搬,小朋友又要適應。
將心比己,希望有多個選擇嘅家長快啲決定

SPCC call好快,13號就會call十幾個。
如果面試時間在十一月的,好大機會會call到

rchan1 發表於 23-1-12 08:23
又未必,上年正取註冊時間後都好快call咗一round,反而hold到最後果d, 最後都係會讀SPCC
...
通常第一round會有幾多個呢?有家長咁快做到決定唔註冊真係好,
家長思路清晰👍🏻

快樂火雞 發表於 23-1-12 09:28
SPCC call好快,13號就會call十幾個。
如果面試時間在十一月的,好大機會會call到 ...
Wow, 竟然有十幾個咁多
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊