用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC DBS DGJS 都出咗Result 點揀?
樓主: kennethlau96
go

SPCC DBS DGJS 都出咗Result 點揀?  

Dollys 發表於 23-1-16 03:25
總括而言,以上三間學校,綜合各界評語

1. Spcc,學校好神秘同blueblood,從來唔需要同人比較,學術成績無 ...

總結得很好,大概心目中已經有個底了,謝謝你!

Carrie827 發表於 23-1-15 15:44

唔使咁激動
估唔到依家D小朋友咁可憐

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yubaba 發表於 23-1-14 14:42
我識嘅dg女仔, 個個都好識為自己爭取, 好主動, 如果喺裏面性格比較弱啲嘅, 其實生存得幾辛苦~ 反而SPCCPS ...
我識既DG同SPCC小朋友都係咁, DG就好鬼主動, 多野講, SPCC就文靜D, 較慢熱, 但全部都係叻仔叻女

hkpapa852 發表於 23-1-16 09:11
其實真係好慘, 就算俾你係絕世資優, 小一考到8級你估唔駛放時間去練? 級可以慢慢考, 但童年光陰一去不返.........

HK-CR7 發表於 23-1-16 12:40
其實真係好慘, 就算俾你係絕世資優, 小一考到8級你估唔駛放時間去練? 級可以慢慢考, 但童年光陰一去不返... ...

講呢啲
個個叻仔叻女,考八級一樣可以有快樂童年

fwstides 發表於 23-1-16 12:47
講呢啲
都係, 日日對住部琴已經好快樂

fwstides 發表於 23-1-16 12:47
講呢啲
"快樂童年" 咪又係父母所認為既囉

唔怪得阿仔當年小四時, 話同學已識改寫句子, 以下呢句最經典, 係佢同學話D阿爸阿媽最鍾意用既:

己所不慾, MUST施於人

小朋友咁叻未讀小一已考到8級, 阿爸阿媽又有冇一齊去考? 又考唔考到8級?

如果無, 點解唔一齊去考? 係"好好既親子活動"喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-16 09:11

都唔係全部嘅。我家小朋友到現在都自由自在,開開心心。無讀名幼,私小,無私補,體藝也沒有,升中時唯-學嘅鋼琴,連級都未考過。最後都有post 所講嘅三間學校中學部的其中兩間offer 任揀。

Greylay 發表於 23-1-16 13:54

都唔係全部嘅。我家小朋友到現在都自由自在,開開心心。無 ...
做父母唔為子女升學做"長遠規劃", 咪只有"聽乜乜講呢樣嘢對考學校好喎!"
亂石投林亂做一通, 苦了孩子又傷了荷苞

現實一點, 去到升中, 90%以上可以入到本地學制頂級名校既人, 都係靠成績 (其實基本上只睇成績)

非本地學制既名校, 更加唔會考慮體普遍香港家長"熱衷"去考既証書同體藝認証

littlepigstar 發表於 23-1-15 21:59
點解轉校嘅?

Gsis 係好,老師關愛,但爸爸是dbs舊生,認為 DBS brotherhood 好強,家族幾代全部響香港,讀DB日後在香港發展比較有根有歸屬感(GSIS人數少,一半人不在香港發展),即使轉 IS 都可以讀幾年 DBS 拎左 Alumni status 先轉,了左個情意結先轉

kennethlau96 發表於 23-1-11 09:58
明白呢個問題每年都出現,但係關自己事嘅時候真係好驚揀錯?多數都聽有SPCC會放棄其他,會唔會有人要DBS放 ...

我表妹個仔,先有SPCC,後有DBS,有妹跟尾,但最後去DBS。
我冇問原因。

hkpapa852 發表於 23-1-16 14:06
做父母唔為子女升學做"長遠規劃", 咪只有"聽乜乜講呢樣嘢對考學校好喎!"
亂石投林亂做一通, 苦了孩子又傷了 ...

你啲仔/女讀邊間?

hkpapa852 發表於 23-1-16 14:06
亂石投林亂做一通, 苦了孩子又傷了 ...

同意。在升中之前都被人嚇得多你唔學呢樣嗰樣唔掂喎。仲有人同我講HYS 係學術成績/ 體藝隔年咁收,話咁啱我地嗰屆係收體藝。不過親身體驗証明咗,真係純以學業成績掛帥。
體藝只收好少,仲絕大部份係有名教練推薦

好似大公司請MT咁

學術(GPA, 1st Hon)係最客觀同易分級嘅指標,所以學校好多時會用呢樣嘢黎㨂學生

回覆 Dollys 的帖子

其實想問,體育方面,雖然女校競爭相對無咁激烈,但DG 一樣招乒買馬搵人返嚟幫學校攞獎,咁點解成績又會維持得到?

同埋嗰批頂尖運動員,國家級操練拎埋奧運獎牌,佢地係DG唔使追學術?

nman0802 發表於 23-1-16 22:32
回覆 Dollys 的帖子

其實想問,體育方面,雖然女校競爭相對無咁激烈,但DG 一樣招乒買馬搵人返嚟幫學校攞 ...

SPCC 著重收級頭學術好,DG 收生唔單只睇學術,仲會睇整體發展,所以聽過唔少級頭有SPCC offer 但冇DG offer

maggie196 發表於 23-1-17 00:07
SPCC 著重收級頭學術好,DG 收生唔單只睇學術,仲會睇整體發展,所以聽過唔少級頭有SPCC offer 但冇DG off ...
好聽就整體/全人發展,現實係至少一項體藝專才(足夠去攞獎)+ B1成績
街外人純靠成績入到DGS,比例應少於收生人數既1/3

WFsmart 發表於 23-1-16 14:45
Gsis 係好,老師關愛,但爸爸是dbs舊生,認為 DBS brotherhood 好強,家族幾代全部響香港,讀DB日後在香港 ...

如果一心係日後去外國升學,無理由唔繼續留係GSIS
日後想入番唔係咁易
要留港發展去讀DBS的話就自己諗辦法攪掂科中文

hkpapa852 發表於 23-1-17 09:26
如果一心係日後去外國升學,無理由唔繼續留係GSIS
日後想入番唔係咁易
要留港發展去讀DBS的話就自己諗辦法 ...

開放態度:小朋友考本地神科或英美名校Oxbridge Ivy 我地都ok,未唸實。亦可能中學轉IS或去外國。你小朋友讀 DBS就知好多舊生都想送番小朋友讀 DBS果種情意結。

WFsmart 發表於 23-1-17 09:31
開放態度:小朋友考本地神科或英美名校Oxbridge Ivy 我地都ok,未唸實。亦可能中學轉IS或去外國。你小朋友 ...
有遠大目標係好嘅,不過建議你喺10年後睇餸食飯啦