用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC DBS DGJS 都出咗Result 點揀?
go

SPCC DBS DGJS 都出咗Result 點揀?  

明白呢個問題每年都出現,但係關自己事嘅時候真係好驚揀錯?多數都聽有SPCC會放棄其他,會唔會有人要DBS放棄SPCC?

謝謝你…同問。希望唔好介意搭單問,如有細跟尾是否呢幾間機率都差不多?有無話邊間多d優勢?

CamilleLily 發表於 23-1-11 10:04
謝謝你…同問。希望唔好介意搭單問,如有細跟尾是否呢幾間機率都差不多?有無話邊間多d優勢?
...

有關係人士必然係SPCC有著數好多啦
最多七成位俾有關係人士

DG係必入second in
DB係second in 加十分

kennethlau96 發表於 23-1-11 09:58
明白呢個問題每年都出現,但係關自己事嘅時候真係好驚揀錯?多數都聽有SPCC會放棄其他,會唔會有人要DBS放 ...

男仔係DB會讀得好開心,當然有人揀DB棄spcc

回覆 Jean1769 的帖子

謝謝你!咁即係SPCC同DGJS對siblings優勢較多,因是直入2nd in? 兩間轉左新校長後係咪都係呢個安排呢?
反而DBS就要公平競爭入到先有分加。

CamilleLily 發表於 23-1-11 10:30
回覆 Jean1769 的帖子

謝謝你!咁即係SPCC同DGJS對siblings優勢較多,因是直入2nd in? 兩間轉左新校長後係 ...

其實間間都有優勢,爭在多少
你自己evaluate下不難睇出邊間最有so

有聽聞SPCC雖然列明最多70%,但實際大約收50%左右
反而DBS好似話雖然列明加10分鐘,但係好似話會特別照顧舊生

kennethlau96 發表於 23-1-11 10:42
有聽聞SPCC雖然列明最多70%,但實際大約收50%左右
反而DBS好似話雖然列明加10分鐘,但係好似話會特別照顧舊 ...

收約50%,咁你要諗下candidate數目喇,Team A始終係好少人,一年至多幾百(亂估但一定係有限數目)爭75個位vs幾千爭75個位

其實SPCC只是說Team A最多七成。不是給七成Team A。
感覺上兩拔更照顧Team A

回覆 kennethlau96 的帖子

樓主恭喜你,如果你的網名是代表你的出生年份,在下衷心佩服,一位年青的爸爸可以培養出如此優秀的孩子。我認識今年能夠考到SPCC的孩子,他們都比同學更成熟、更堅毅,有一種獨特的氣質。
如果孩子將來的升學目標是海外頂尖大學,我覺得SPCC會是更好的選擇,它的placement可以和德瑞爭一日之長短。
再恭喜你。

2jkidsfather    發表於 23-1-11 13:03

luckyhei 發表於 23-1-11 11:37

樓主恭喜你,如果你的網名是代表你的出生年份,在下衷心佩服,一位年青的爸爸可 ...

不是出生年份(emoji)假資料
專注返問題,主要驚入到只係好初步,真正要擔憂嘅係將來12年是否阿仔能夠應付。壓力會唔會令到小朋友弄巧反拙,因為感覺小朋友比較活躍,Dbs有更多容錯度

你說得對。DBS的包容性是更大,更適合男孩子,同時如果孩子是重英輕中的,入讀SPCC之後,更要下一番苦功去適應。不過SPCC的學術、品格及藝術的培養,比DBS更勝一籌。調返轉咁睇,而家你可以用一個相對少嘅學費,入讀同德瑞同級嘅學校,省下來嘅資源,用嚟培養仔仔另外嘅專長,或者用來準備佢將來升學所需,要知道海外頂尖學府真係好貴㗎,因此SPCC會是更好的選擇。另外嘅考慮點,如果仔仔真係唔適應,由SPCC跳去DBS一定比相反更容易。

luckyhei 發表於 23-1-11 12:02

你說得對。DBS的包容性是更大,更適合男孩子,同時如果孩子是重英輕中的,入讀S ...

SPCC萬一讀得辛苦真係可以跳去DBS?

kennethlau96 發表於 23-1-11 12:24

諗得太簡單,除非你在spcc級頭。識人一線尾級頭考DB插班連in都無得in

男仔活潑好動的話去DB一定開心好多

無人保證一定得,但就算DBS唔得,咁其他一線點都會有把握啦。最重要,我覺得要相信自己孩子。既然佢哋已經為自己爭取到呢個難能可貴嘅機會,做父母嘅一定要陪佢勇敢挑戰難關。
將來成功,我哋當然欣慰。
就算失敗,我哋陪佢東山再起。
“Do not fear failure, but rather fear not trying”

2jkidsfather    發表於 23-1-11 13:05

luckyhei 發表於 23-1-11 12:34

無人保證一定得,但就算DBS唔得,咁其他一線點都會有把握啦。最重要,我覺得要 ...

我反而想知點樣可以同時有DBS同DGJS嘅offer?

2jkidsfather    發表於 23-1-11 16:33
cylau2    發表於 23-1-11 14:39

當年我揀主要考慮男女校 vs 單性別學校
我覺得其他因素都唔差得遠
如果要比較就spccps較注重學術及紀律

kennethlau96 發表於 23-1-11 12:24

唔會咁容易可以轉到㗎!仲要spcc係中文小學,Db係英文,相隔幾年其實學習環境上都好唔同。

luckyhei 發表於 23-1-11 11:37

樓主恭喜你,如果你的網名是代表你的出生年份,在下衷心佩服,一位年青的爸爸可 ...

請問你仔仔係咪都有spcc