用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC DBS DGJS 都出咗Result 點揀?
樓主: kennethlau96
go

SPCC DBS DGJS 都出咗Result 點揀?   [複製鏈接]

DBS 同 SPCC. 既DSE成績 都唔只差少少 係差成條街 DBS 1B級 SPCC長期1A頂級

HK-CR7 發表於 23-1-13 19:21
DBS 同 SPCC. 既DSE成績 都唔只差少少 係差成條街 DBS 1B級 SPCC長期1A頂級

SPB 呢

HK-CR7 發表於 23-1-13 19:21
其實除咗啲DGS外,間間同 SPCC 比都差咗至少一條街DBS起碼差咗兩條街
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Dollys 發表於 23-1-11 22:03
Dbs中學band1b,ib又不及spcc,
無得比

你用ib平均分去比較? 如果看語文 dbs考 英文language A應該多過spcc, 後者大約一半考英文B
2022 IB average score: DBS - 42 (60 students); SPCC - 43.1 (63 students)

Both are doing extremely well in IB

hkpapa852 發表於 23-1-13 19:42
其實除咗啲DGS外,間間同 SPCC 比都差咗至少一條街DBS起碼差咗兩條街

親人係dbs舊生,佢話dbs不嬲也不是 sell 成績

poonseelai 發表於 23-1-13 21:10
親人係dbs舊生,佢話dbs不嬲也不是 sell 成績
係呀, DBS一向唔係Sell成績, 但絕大部入DBS既家長都係追求成績, 又堅持DBS成績好好, 咁係咪錯配呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果比較 university placement,其實三緊差距大嗎?

hkpapa852 發表於 23-1-13 21:51
係呀, DBS一向唔係Sell成績, 但絕大部入DBS既家長都係追求成績, 又堅持DBS成績好好, 咁係咪錯配呢? ...

呢幾個月就係一路解唔開心中迷團,人人稱之為神校,但係讀小學,中學都係為咗入間好嘅大學。貴為神級地位DSE成績不如YW,如果入唔到IB班,無中文底面對DSE好惡搞。

For 女仔

成績: spcc
全人發展: dgs (即係考慮成績,音,體,leadership)

個人經歷

hkpapa852 發表於 23-1-13 21:51
係呀, DBS一向唔係Sell成績, 但絕大部入DBS既家長都係追求成績, 又堅持DBS成績好好, 咁係咪錯配呢? ...

可能係㗎

kennethlau96 發表於 23-1-13 22:14
呢幾個月就係一路解唔開心中迷團,人人稱之為神校,但係讀小學,中學都係為咗入間好嘅大學。貴為神級地位D ...

聽過近年ib班除了少數可唔考中文或可考中文B,DBS IB 也要考中文A, 即母語水平,所以唔係避中文才去ib班
DBS 2022 IB - 44/60 students took both Chinese A and English A

kennethlau96 發表於 23-1-13 22:14
呢幾個月就係一路解唔開心中迷團,人人稱之為神校,但係讀小學,中學都係為咗入間好嘅大學。貴為神級地位D ...

倒不如話好多家長只鐘意神校呢個名,之後嘅路或子女是否應付到根本未諗好,大把人都係諗入左先算

pickballboy88 發表於 23-1-13 22:29
For 女仔

成績: spcc
全人發展?有幾多人可以代表學校?有特異功能係到,普通人可以玩?

Dollys 發表於 23-1-14 04:39
全人發展?有幾多人可以代表學校?有特異功能係到,普通人可以玩?

姨甥女今年讀緊小一
即使疫情, 今年學校好多好多課外活動, 真係音體科學外語咩都有, 有錢有時間就可以參加.

全人發展唔一定要代表學校, 有機會
玩有機會試就已經很好. 玩得叻有機會代表學校係bonus

DG因為係單性別學校,而且收好多人來游水跑步,所以體育成績標青。
如果講到成績 leadership同音樂,我認為spcc更佳

快樂火雞 發表於 23-1-14 08:43
DG因為係單性別學校,而且收好多人來游水跑步,所以體育成績標青。
如果講到成績 leadership同音樂,我認為 ...

我講的leadership 不是指個別方面(體育、成績)的leadership ,而係個人方面嘅leadership

Dgs, hys, ghs都收好多「特別技能」人仕喺學界攞獎

不過同時spcc都有收唔同小學嘅級頭去中學,擦靚考試招牌

咁講,有邊間學校唔想收好d嘅學生,不過唔同學校有唔同嘅強項

回覆 jsmjsm 的帖子

謝謝大家分享。
DG多姿多彩有俾機會學生(至少初小有),有好多clubs即使初小都可以參加。唔知高小是否一樣?

要代表學校是另一層次,天外有天,太多勁人,我諗除非小朋友呢個階段已某方面已展現到潛質,否則好難話expect將來一定要入校隊,都要睇每個小朋友發展。

請問SPCC情況又如何?

DG比較多活動多元化些 入面啲女仔英文水平好好
但個人比較鍾意spcc 因男女校 而且學校德育做得好 相對上學生較謙遜 (純個人感覺)

CamilleLily 發表於 23-1-14 10:43
回覆 jsmjsm 的帖子

謝謝大家分享。
如果純粹參與,大部分直資都有呢啲興趣班上

f00130 發表於 23-1-14 12:08
DG比較多活動多元化些 入面啲女仔英文水平好好
但個人比較鍾意spcc 因男女校 而且學校德育做得好 相對上學 ...

同意睇法

我女比較外向,鍾意講嘢,經常不自覺會喺朋友間做咗領導者嘅角色(e.g 最低層次嘅例子:不如我哋玩XXX喇,好唔好)

我覺得DGS喺呢方面可能適合我女多d

利申: 我兩神校都無offer,所以純評論,沒有刻意抬高踩低任何一間學校
‹ 上一主題|下一主題