用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC DBS DGJS 都出咗Result 點揀?
樓主: kennethlau96
go

SPCC DBS DGJS 都出咗Result 點揀?   [複製鏈接]

ok3 發表於 23-1-11 13:22
我反而想知點樣可以同時有DBS同DGJS嘅offer?

因為EK都係開放性討論,所以最常比較呢三間都可以等大家有討論空間,相信你睇我回覆內文就見到我無提及過DG
反而想知你點解會懷疑我同時有DG/DB?

ok3 發表於 23-1-11 13:22
我反而想知點樣可以同時有DBS同DGJS嘅offer?
笑死~

回覆 kennethlau96 的帖子

多謝樓主開post問,每年都有人問呢幾間,咁可方便集中討論
大家覺得SPCC同DGJS又點呢?分歧點是否如SPCC同DBS咁差不多?

kennethlau96 發表於 23-1-11 09:58
明白呢個問題每年都出現,但係關自己事嘅時候真係好驚揀錯?多數都聽有SPCC會放棄其他,會唔會有人要DBS放 ...

我小朋友當年選了男女校,我認識幾位同時有兩間的,大概一半去男女校AND 一半去男校。

同時有男女校同女校的,就全部選男女校。

我選男女校是因為主要德育教得好,小朋友自信得來又humble。

kennethlau96 發表於 23-1-11 15:05

因為EK都係開放性討論,所以最常比較呢三間都可以等大 ...
你自己個標題問人"SPCC DBS DGJS 都出咗Result 點揀?". 所以我咪問下點樣可以係DBS同DGJS兩者之間揀囉? 乜原來冇得咁揀架?

ok3 發表於 23-1-11 16:50
你自己個標題問人"SPCC DBS DGJS 都出咗Result 點揀?". 所以我咪問下點樣可以係DBS同DGJS兩者之間揀囉? 乜 ...
sorry 對唔住令你誤會,我沒有DGJS OFFER

karenaleung 發表於 23-1-11 16:30
我小朋友當年選了男女校,我認識幾位同時有兩間的,大概一半去男女校AND 一半去男校。

同時有男女校同女 ...
謝謝你回覆,想問下依家應該都滿意?但會唔會好大壓力

回覆 karenaleung 的帖子

好奇一句,當時選男女不選女校的有分享原因嗎?謝

回覆 CamilleLily 的帖子

我覺得DBS同SPCC會容易D比較,兩間都係IB + DSE。如果你目標係本地大學神科,SPCC的成績當然無可匹敵;如果着眼海外神校,SPCC的placement 亦比較優勝。
我覺得當海外神校收生時,中學學校歷史同往積是一個好大影響因數。其實蔡繼有,開心學習,無壓力,IB成績又好,性價比真係好好。但當留意它的placement時,此終比歷史長久的神校輸蝕。

反觀DGS係AL+DSE,,考DSE 同IB係一定要文理兼備,AL反而可以全文或全理,如果家長係呢刻已經發掘到孩子的專長,如數理超強,或喜愛背誦,AL係一個增加孩子勝數的選擇。(因為自己的是仔仔, 不太清楚DG的規定,學校有沒有足夠文或理科供選擇,如SPB是只有AL理科選擇。),不過IB學生通常被定性為有批判性思想,良好溝通及語文能力,亦較易同大學課程接軌,所以IB始終係大勢所趨。

於孩子品性的培養方面,我會話係各有千秋,難分高下。

Dbs中學band1b,ib又不及spcc,
無得比

Dbs仲要運動今年都輸好多,所以db有小小沽名釣譽

CamilleLily 發表於 23-1-11 18:33
回覆 karenaleung 的帖子

好奇一句,當時選男女不選女校的有分享原因嗎?謝

當年我揀咗男女校,朋友圈中幾個揀咗女校(因無男女校offer)
感覺係男女校的競爭壓力細啲,讀書叻既讀書、音樂運動叻既就玩音樂運動,年尾拎獎唔同範疇係唔同既人多,小朋友間唔會好計較分數
但女校既朋友就話好多女仔追求all round,叻既女仔飯飯掂,同學會緊張分數,咁都係良性競爭既

luckyhei 發表於 23-1-11 21:55
回覆 CamilleLily 的帖子

我覺得DBS同SPCC會容易D比較,兩間都係IB + DSE。如果你目標係本地大學神科,SPC ...

咁你揀DB定SPCC

回覆 luckyhei 的帖子

謝謝你不吝分享,我都忽略了未來升學方向亦應為考慮因素之一,因可能一讀就是12年……不過要替5-6歲小朋友選路線實在不易呢!

慚愧我對IB了解很皮毛,不肯定適合與否,我會多搵一些資料做參考,再次謝謝你!

PS 會儘快做決定,不會hold太耐的

回覆 C.Humphrey 的帖子

謝謝分享
請問男女校會教淺考深嗎?

我明香港地不論直私官津外補風氣都好鼎盛,補多補少係好個人,但想知學校會否「做好佢份工」而非期望完全外判俾家長/補習?

見過女校教材同工作紙好有系統,深入淺出,初小不外補是應該Ok的(當然要追求更好分數再外補亦有既)。

CamilleLily 發表於 23-1-11 10:30
回覆 Jean1769 的帖子

謝謝你!咁即係SPCC同DGJS對siblings優勢較多,因是直入2nd in? 兩間轉左新校長後係 ...

DBS 有哥哥基本上係必有2nd in

不過呢兩年好多有在讀哥哥都無收到,舊生仔都係

Dollys 發表於 23-1-11 22:03
Dbs中學band1b,ib又不及spcc,
無得比

我無深究,不過咁岩係中學版見資數據網友Poyau 持相反意見,大約意思係 ib dbs 比 spcc 有優勢,spcc 就比較平均,dbs 撇除 ib, dse 大約 1A/1B

我都係咁岩剛剛見到,覺得有參考價值

當然整體一定係spcc 比較好

但又未至於無得比既 DBS ib 真係有得比較下,男校 男女校就真係無得比勒,係無得比較.....唔同既野無得比

CamilleLily 發表於 23-1-11 23:09
回覆 C.Humphrey 的帖子

謝謝分享

學校教乜考乜,校本教材都好有系統,雖然教得快,但上堂留心回家自律就好,我兩個唔需要補習都應付自如。
網課期間見到老師識教有方法教,學校亦有假期增潤課程/日常抽離班照顧落後既小朋友,能力高既同學會有額外功課或較深reader,因材施教,我對教學質素好滿意。

Jean1769 發表於 23-1-11 12:29
諗得太簡單,除非你在spcc級頭。識人一線尾級頭考DB插班連in都無得in

男仔活潑好動的話去DB一定開心好多
這個不難明白。喇小插班大部份是3 私1直嘅學生,如果一線尾級頭可能也不會考筆試。

回覆 Vana 的帖子

DBS 的IB成績絕對是全球頂尖,加上其聲譽及歷史,其IB學生升海外大學表現其實與SPCC不相伯仲。而且男仔讀DBS一定比讀SPCC開心。只不過男仔較易受朋輩影響,如果家長是學業成績取向的,到小孩升中時,一定要提醒小朋友要玩樂時盡興、讀書時盡力。如果家長有信心孩子最終能爭取到IB學位,我同意男仔應該讀DBS。一間是栽培男子漢、大丈夫;另一間是培養謙虛有禮的領袖。

‹ 上一主題|下一主題